Ataşehir Belediyesi 2023 mali yılı bütçesi 1 milyar 700 milyon Türk Lirası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ataşehir Belediyesi 2023 mali yılı bütçesi 1 milyar 700 milyon Türk Lirası
Ataşehir Belediye Meclisi Ataşehir Belediyesi’nin 1 milyar 700 milyon liralık2023 mali yılı bütçesini AK Parti ve MHP’nin ret oylarına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

Ataşehir Belediyesi Ekim ayı 4. Oturumu Meclis 1. Başkan Vekili Kudret Arslan Başkanlığında toplandı. Toplantıda meclis üyeleri 2023 Yılı Performans Programı ve Mali Yılı Bütçesini görüşerek, oy çokluğuyla kabul etti.

Ataşehir Belediye Meclisi’nde 11 Ekim Salı günü bütçe görüşmeleri kapsamında yapılan oylama sonuncunda, gelir- gider bütçesi 1 Milyar 700 milyon Türk Lirası olarak belirlendi.

Toplantıda 2023 Yılı Performans Programı ve 2023 Mali Bütçesi görüşüldü. Konuyla ilgili olarak konuşma yapan Ataşehir Belediye Meclis Üyesi ve CHP Grup Başkanvekili İlhami Yılmaz,kürsüden yaptığı konuşmasında; “ Bu güne kadar 14 bütçe üzerinden birde 2022 yılında ek bütçe yaparak toplamda 15 bütçe üzerinden görüşmeler yaptık. Bu gün ise 15. Dönem bütçemizi konuşup karara bağlayacağız. İçinde bulunduğumuz bu ekonomik dönemde bütçe yapmanın ne kadar zor olduğunu kısaca anlatmak istiyorum. Belirsizliklerle dolu olan bir ekonomik sistem içerisinde yapılan bütçe ne kadar sağlıklı olur tartışılır. 2022 yılı içerisinde yapmış olduğumuz bütçe yüzde 50£lik sapma göstererek 390 milyon TL’lik bir artışla ek bütçe yapılmasını gerektirmiştir. Bazı belediyelerde ve Kamu kurum ve kuruluşlarında enflasyon hızı neticesinde 2.ci ek bütçe yapma zarureti doğmuştur. Bu durum karşısında yapılan bütçelerin gelir gider dengesini saptamak oldukça zor olmuştur.

Önümüzdeki döneme ilişkin olarak enflasyon riskini, makro ve mikro dengeleri de baz alarak önemli bir artışla bütçemizi oluşturduk. 2023 yılı gelir-gider bütçe hedeflerimiz 1 milyar 700 milyon TL’ye bağlandığı ve denk bütçe olarak da oluşturduğu görülmektedir.

Bütçemizi oluştururken stratejik planımız doğrultusunda çevreye duyarlı, şeffaf, dürüst, ilkeli yönetim modelimizle , vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttıracak, kentin kültür yaşamını zenginleştirecek kriterleri esas olarak belirledik. Nüfusu her yıl artış gösteren ilçemizde 435 Bin kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Hedeflediğimiz bütçe nüfus bazında yaklaşık kişi başına 3 bin 500 TL civarında bir harcamanın yapılacağı öngörülmüştür. İlçemiz sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımızın refah ve mutluluğuna öncelik vererek yatırım ve hizmetlerimize devam ettiğimizi ve edeceğimizi, insana ve çevre bilinci içerisinde değişimi, gelişimi takip eden bir yönetim anlayışıyla eğitimden sosyal yardımlaşmaya, sağlıktan kültüre, alt yapı çalışmalarımızdan yeşil alan yaratmaya kadar çeşitli alanlarda sayısız faaliyetlerimizi esas alarak programlarımızı ve bütçemizi en iyi şekilde hazırladık. Sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda yaptığımız yatırımlarla ilçemize gerekli ivmeyi kazandırıyoruz. Aynı zamanda çağdaş şehircilik gereklerine uygun projeler tasarlayarak kent estetiğine katkı sağlayan projeleri hayata geçirmek için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

BÜTÇENİN YÜZDE 80’Nİ BELEDİYEYE GİRMEDEN MAAŞLARA GİDİYOR

Ataşehir Belediyesi 2023 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programı için Ak Parti Grubu adına söz alan Fatih Kayacı’da konuşmasında; “  Bütçeyi ve performans programını tüm detayları ile inceledim. Teknik açıdan özetle değerlendirmiş olursak; 1.700.000.000,00 TL olarak yapılan bütçenin yine %80’nine yakın tutarı personel gideri olarak belediyenin kapısından çıkmadan maaş olarak içeride dağılacaktır.

Evet her defasında söylüyorum yine söyleyeceğim, emekçi kardeşlerimize istihdam sağlanması tabi ki güzel, fakat siyasi istikbal ve gelecek hesaplarınıza, belediyenin hesaplarını kurban ederseniz, bu yükün altından kalkamazsınız. Sürdürülebilir bir istihdam politikasını uygulamazsanız işçilerin maaşlarını dahi ödeyemeyecek duruma gelirsiniz.

ATAŞEHİR BELEDİYESİNİN SON DÖRT YILLIK BÜTÇESİ 2.5 MİLYAR TL

Ataşehir Belediyesinin son dört yıllık bütçesi 2.5 Milyar TL.  Bu 2.5 Milyar Lira bütçe ile 3,5 yıldır ne yazık ki Ataşehir halkının faydasına olan 3 tane eser üretemeyen bir belediyecilik anlayışı ile karşı karşıyayız. 14. yılınıza girmiş bir Belediye yönetimi olarak bugün halen daha 2019 yılında başladığınız İnal Aydınoğlu Kültür Merkezini 2023 yılında bitireceğinizden bahsediyorsunuz. 4 dönemdir bütçesini yapıyorsunuz bir sonraki yıla devrediyorsunuz.

Sayın başkana Ataşehir’liler adına hatırlatmak adına tekrar soruyorum; Seçimlerde verdiğiniz sözleri ne zaman yerine getireceksiniz?

Sayın başkan bu projeleri seçim sonrası çalışmak için değil, sadece seçim çalışmaları için kullanmış. Yapacağınız tüm projeleri önce takdir ederiz, sonra da takip ederiz. Bundan da hiç şüpheniz olmasın. Hadi imar sorunu olan projeleri bir tarafa bırakıyorum. İmar sorunu olmayan mahallelerde de onlarca vaadiniz var onların akıbeti ne durumda?

Sayın Meclis Üyeleri, Kıymetli Ataşehir’liler 2023 yılı bütçesini ve performans programını ana hatlarıyla incelemiş ve bu vesile ile de düşüncelerimi sizlere aktarmış bulunmaktayım. Maalesef kayıp 13 yılda yapılan hataların yeni yılda da yapılacağını görmek bizleri Ataşehir’liler adına bir kez daha üzmüştür” diyerek sözlerine son verdi.

CHP Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Birkan Birol Yıldız, yapmış olduğu değerlendirme konuşmasında; “Son yıllarda toplumun hemen hemen her kesimini derinden etkileyen ekonomik durum hepimizin malumudur. Bu olumsuz şartlara rağmen, ilgili kanunların öngördüğü şekilde hazırlanan Ataşehir Belediyesi 2023 yılı gelir ve gider bütçesi 1.700.000.000,00 TL olarak hesaplanmış ve bütçede denklik başarıyla sağlanmıştır.

2023 yılı Performans Programına baktığımızda; müdürlüklerimize ayrılan bütçede en yüksek payın başta Fen İşleri Müdürlüğü (285.000.000,00 TL), Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü (145.000.000,00 TL), Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü (40.000.000,00 TL) ve Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne (38.000.000,00 TL) ayrıldığını görüyoruz. Bu rakamlar bize gösteriyor ki, 2023 yılı boyunca ilçemizin her bir değeri için hizmet üreten bir belediye olmaya devam edeceğiz.

Geçen yıl 2022 Bütçe görüşmelerini gerçekleştirmek üzere bir araya geldiğimizde, sizlerle doların 9 lira olduğu bilgisini paylaşmıştım. Bugün 2023 yılı Bütçe Görüşmeleri için bir aradayız ve dolar 18 lira 58 kuruş! Yanlış Para ve Maliye Politikaları, Sermayenin Güven Kaybı, Plansız Ekonomik Hamleler ve bu politikaların sonucu olarak ortaya çıkan ekonomik tabloyu ne yazık ki görüyor, duyuyor ve yaşıyoruz. TUİK rakamlarında dahi yıllık enflasyon 83,45 olarak gösterilirken, ENAG bu rakamı 186,27 olarak açıkladı. Fakat gerçek hayatta durum çok daha karanlık.

Sanayicimizden, çiftçimize kadar her bir üreticimizin girdi maliyetleri oldukça artmış, bu artış etiketlere yansımış ve alım gücü düşen vatandaşlarımız bir darboğaza girmiştir. Ayrıca akaryakıt, doğal gaz, elektrik kalemlerine yapılan fahiş zamlar hem üreticimiz hem vatandaşımızı derinden etkilemiştir. Yüksek maliyetlere dayanamayan birçok esnaf, sanayici ve çiftçi faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştır.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, çağdaş, adil, şeffaf ve çevreye duyarlı yönetim modelimizle, altyapı ve üstyapı çalışmalarımıza devam edecek, sosyal ve kültürel etkinliklerimizle daha canlı, daha yaşanabilir bir Ataşehir için çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Kabul edilen bütçenin tüm Ataşehir halkına hayırlı olması dileğinde bulunan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Ataşehir’de çağdaş, adil, şeffaf belediyecilik anlayışı içerisinde insan odaklı hizmet politikasını kendimize ilke edindik. Belediyemiz kaynaklarını etkin kullanarak, ilçemizin ve hemşehrilerimizin taleplerine yanıt verirken, geleceği de en güzel şekilde inşa edebilmek her zaman önceliğimiz oldu. Eşit hizmet anlayışımızla Ataşehirimiz için çalışmaya, üretmeye devam ederek mali disiplinden asla ödün vermeyeceğiz” dedi.

Toplam bütçe 1 Milyar 700 milyon olarak belirlendi

Başkan Battal İlgezdi, “Mali disiplin çerçevesinde tüm birimlerimizin hedeflerine göre 2023 yılı mali bütçemizi 1 milyar 700 milyon Türk Lirası olarak belirledik. Performans Programı’nın hazırlanmasında büyük emek gösteren; çalışma arkadaşlarıma, meclis üyelerimize, sivil toplum kuruluşlarına, akademik odalara, kamu kurum ve kuruluşlarına, muhtarlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederim” dedi.

4 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, siyasi partilerin grup sözcüleri performans programı ve bütçe ile ilgili görüş ve önerilerini açıkladı. 2023 yılı performans programı ve bütçesi görüşülerek karara bağlandı. Ataşehir Belediyesi’nin 2023 mali yılı bütçesi 1 milyar 700 milyon TL olarak kabul edildi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Sevgi Uluğ’nun anne acısıÖnceki Haber

Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Sevgi Ulu...

Fatih Kayacı; “Ataşehir Belediyesi’ne devasa bir bütçe ama, icraata gelince maalesef yok”Sonraki Haber

Fatih Kayacı; “Ataşehir Belediyesi’ne de...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar