2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs'ta yapılacak. Seçimlere sayılı günler kala oy kullanacak olan ama farklı ilde ikametgahı olanları oy kullanabilecek miyim kaygısı sardı. Peki seçimlerden kaç gün önce adres değişikliği yapılabilir? İşte detaylar...
Yaşadığı yerde oy kullanamayacak olanlar, ikametgah değişikliği için detayları sorguluyor.
Seçim tarihi, oy kullanmak için gerekli olan şartlar ve ikametgah değişikliği ile ikametgah süresi de seçim ile ilgili araştırılan detayların başında geliyor.
Seçim için adres değişikliği ne zaman ve nasıl yapılır merak ediliyor. Özellikle üniversite öğrencileri, ikametgahları başka şehirde olduğundan oy kullanabilecekler mi sorguluyor.
Peki, seçim için ikametgah nasıl değiştirilir? Oy kullanmak için adres değişikliği ne zamana kadar yapılır? İşte tüm detaylar...
Oy kullanmak için ikametgah değiştirme süresi 2023
Yasa değişikliğiyle seçimde oy kullanabilmek için 3 ay öncesinden ikametinizde oturma şartı getirildi.
6 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanan seçim yasasına dair değişiklik şöyle:
MADDE 8- 298 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçiminde, birinci fıkra gereğince yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılır.”
MADDE 9- 298 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinin birinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılamaz. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres kayıt bilgileri kapsamında seçmen kütüğüne kaydedilirler.”
MADDE 10- 298 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içinde, bir seçim çevresinden diğerine yapılan seçmen nakil istemleri hakkında ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, itiraz üzerine veya nakil isteminin şüpheli bir girişim olduğu kanaatine varılması üzerine resen yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde, nakil isteminin kabul edilmemesi halinde seçmen kaydı dondurulmaz ve bir önce kayıtlı olduğu adreste seçmen kaydı devam eder.”
Yorum Yazın