© Gazete Ataşehir 2020

Marmara Denizi’nde tehlike!

Çanakkale Boğazı'nda da görülen zehirli pusula denizanaları, Marmara Denizi'nde de artış gösterdi.

Doğal yaşam alanları Akdeniz ile Ege olan ve zehirli olarak bilinen pusula denizanaları Çanakkale Boğazı’nın ardından Marmara Denizi’nde de artış gösteriyor.

2000’li yıllarda Erdek Körfezi’ndan giriş yapan, 2008-2009 yılları arasında da büyük bir artış gösteren tür, Marmara Denizi’nde yeniden görülmeye başlandı.

Çoğunlukla Büyükçekmece sahilde görülen, kırmızı ve kahverengi görüntüsüyle tedirgin eden pusula denizanaları için İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, “Çanakkale Boğazı girişi, Marmara Denizi’nin güneyinde yaygın olarak görülen bir tür. Bunun dışında tüm Marmara Denizi’nde görülüyor. İstanbul Boğazı ve çevresinde yaygın olarak bu mevsimlerde görüyoruz” diye konuştu.

 

“ZEHRİ DİĞER DENİZANALARINA GÖRE DAHA ETKİLİ” 

Prof. Dr. Okyar, şaşırılacak bir durum olmadığına dikkat çekerek “Şaşırılacak bir durum değil ama tabi ki zehir olarak diğer Marmara Denizi’nde yaygın olarak görülen beyaz denizanasına göre zehri daha etkili. Mümkünse dokunulmaması, karşılaşılırsa dikkat edilmesi gerekir. Sahilde görülürse dokunulmamasını tavsiye ederim. Tüm denizanaları balık popülasyonunu tehdit eder. Sadece pusula denizanası üzerinden değil, Marmara Denizi’nde bulunan tüm denizanaları balık stoklarını tehdit eder. Çünkü bunlar hem balıkların besinini oluşturan, zooplankton dediğimiz canlılar üzerinden, mikroskobik hayvansal canlılar üzerinden beslenirler. Hem de balıkların yumurta ve lavraları üzerinden beslenirler” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER