© Gazete Ataşehir 2020

Manavgat’ta Yangının Yaraları Kızılay Ataşehir ile Sarılacak

Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş koordinesinde oluşturulan Ataşehir Afet Yangın Koordinasyon Ekibi Manavgat İlçesine giderek orman yangınından zarar görmüş köyleri dolaşarak ihtiyaçlarını tespit etti.

Derya Arslan/Gazete Ataşehir

 Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş Koordinesinde oluşturulan Ataşehir Afet Yangın Koordinasyon Ekibi, Ataşehir Kızılay Şube Başkanı Talha Keleş önderliğinde 07 Ağustos Cumartesi günü 10 kişilik bir ekiple Manavgat’a yola çıktı. Ataşehir Afet Yangın Koordinasyon ekibine,  Kızılay Ataşehir Şube Başkanı Talha Keleş, Başkan Yardımcısı Şengül Sürmen, Gençlik Kolu Başkanı Yunus Emre Ünlü, Yönetim kurulu üyeleri Fatih Yelekoğlu, Muradiye Can, Kübra Şen, Ayşenur Altıbağ,  Ataşehir Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde İhsan Kurşunluoğlu Ortaokulu Müdürü Hüseyin Özaslan, Sesimol Derneği Başkan Yardımcısı Av. Eser Çömlekçioğlu, Ataşehir yerel basınından Gazete Ataşehir İmtiyaz Sahibi ve İstanbulum Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Arslan katıldı.

Kızılay Ataşehir Şube Başkanı Talha Keleş yola çıkmadan yapmış olduğu açıklamada; “Manavgat yangınında zarar gören vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek üzere Ataşehir Kaymakamımız İsmail Hakkı Ertaş önderliğinde bir ekip kurduk.  Manavgat Koordinasyon Merkeziyle ortak bir çalışma yaparak tespitlerimizi yapacağız. Allah çıktığımız bu yolda bizleri utandırmasın” dedi.

KÜTAHYA KIZILAY BAŞKANLIĞINDAN ANLAMLI JEST

Yolculuğumuzun ilk durağı Kütahya oldu. Kütahya Kızılay Başkanı Talha Tekin ve yönetimi ekibimizi çok güzel ağırladı. Başkan Tekin Manavgat Orman yangını başladığı gün itibariyle Gençlik Kollarının ve Kızılay Gönüllülerinin Manavgat’a hareket ettiğini, oradaki yardım faaliyetlerine katıldıklarını ve yeni döndüklerini belirtti.

YANGININ İZLERİNİ SİLMEK İSTERCESİNE YAĞAN YAĞMUR

Antalya’ya girdiğimiz an itibariyle başlayan ve şiddetini giderek arttıran sağanak yağmur, kontrol altına alınmış olan yangınları tam anlamıyla söndürdü. Yağan yağmurla rahat bir nefes alan bölge halkı, yağmuru sevinçle karşıladı. Yağan yağmurun şiddeti o kadar kuvvetliydi ki sanki yangının izlerini silmek istercesine yağıyordu. Yarım saat yağan yağmurun ardından açan güneşle korkunç tablo gözlerimizin önüne çıkmış oldu. Yanan uçsuz bucaksız dağlar ve yeşilin yerini alan kap kara bir toprak..

MANAVGATTA İLK DURAK KALEMLER MAHALLESİ

Manavgat Kızılay Şube Başkanı Pınar Kapukaya eşliğinde yangının ilk başladığı Kalemler Mahallesine hareket ettik. Kalemler Mahallesi Manavgat’a 11 km uzaklıkta. Kalemler Mahallesine ulaştığımızda görmüş olduğumuz manzara korkunçtu. Köyü rüzgârında etkisiyle iki koldan saran yangın sebebiyle köylüler evlerini terk ederek canlarını zor kurtarmışlar.

Manavgat Kızılay Şube Başkanı Pınar Kapukaya’dan yangının başladığı an itibariyle yaşananlar hakkında bilgi aldık. Başkan Kapukaya; “28 Temmuz’da başlayan yangınlarımız çok şükür bugün kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Sadece İbradı bölgesinde biraz sıkıntımız kaldı. 28 Temmuz öyle saatlerinde yangın ihbarları başladı. İlk önce Manavgat İlçe de Çakal Deresi dediğimiz yerde başladı. Aynı anda Kalemler bölgesinden ihbarlar aldık. Hemen Kızılay olarak Kaymakamlıkta toplanarak koordinasyon ekibi kurduk. Daha sonra ilk bu bölgeye geldik. Maalesef bu bölgede hasar çok büyüktü. İlk olarak hemen bölgeye ikram araçlarımız açtık. Biz bu bölgeye geldiğimizde hala yangın devam ediyordu ve maalesef 2kişi burada olmak üzere 7 tane can kaybımız var. Onlara da Allahtan rahmet diliyorum. Bütün vatandaşlarımıza, Manavgat’ımıza, Ülkemize, geçmiş olsun. Ülkemizde farklı bölgelerde yangınlar devam ediyor. İnşallah en kısa sürede onlarda söndürülür. Allah’ım bir daha böyle bir felaket göstermesin” dedi.

KIZILAY 63 BÖLGEYE 3 ÖĞÜN SICAK YEMEK TAŞIYOR

Yangından etkilenen kaç köy olduğunu sorduğumuzda Başkan Kapukaya, 54 köyün yangından etkilendiğini, 36 köyün boşaltıldığını, 3 Bine yakın evin ağır hasar gördüğünü belirtti, Kapukaya; “Bölgede yıkımların başladı ve konteynırların kurumuna başlandı. Kalıcı konutlar için temel atmalarında başlandığını duyduk. Kızılay Şube olarak ilk günden bu güne bölgenin tüm gıda ihtiyaçlarını karşıladık. Yangının bir ucunun Gündoğmuş’ta bir ucunun Akseki İbradi ilçesinde, bir ucu da Serik ilçemizdeydi. Bu üç birbirinden uzak 63 bölgeye üç öğün sıcak yemek ve su taşıdık. Sahada yangınla mücadele eden ekiplere, hem de evleri yanmış mağdur vatandaşlarımıza sıcak yemek servisi yaptık ve halada yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca 8 noktada ikram araçlarımız var. 4 tane gezici aracımızla mahallelerimizi gezerek vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” şeklinde ifade etti..

ALLAH KİMSEYİ YANGINLA İMTİHAN ETMESİN

Kızılay Ataşehir Şube Başkanı Talha Keleş’te yapmış olduğu açıklamada; “ Yangının başladığı an itibariyle vatandaşlarımız bizi arayarak ne yapabiliriz, nasıl yardımcı olabiliriz diye sormaya başladılar. Biz ilk olarak Manavgat Şube Başkanı Pınar Hanımla ve Antalya Şube Başkanı Esra hanımla irtibata geçtik. Milletimizin gönlü çok büyük, yardımlar buraya hemen ulaşmış. Bize, “ Başkanım şu anda bir ihtiyacımız yok ama yangın bittiğinde ne olacak ona bakacağız” dediler. Biz de bunun üzerine yangından sonra bir tespite gelelim ve elimizden ne gelir onu hedefleyelim dedik ve bu amaçla bölgeye geldik. 10 kişilik bir ekiple geldik. Kalemler Köyüne gelirken görmüş olduğumuz manzaradan etkilenmemek mümkün değil. Allah kimseyi yangınla imtihan etmesin. Kalemler köyünde 67 hane yanmış. Onun haricinde de can olan hayvanlarımız telef olmuş. Baktığınız zaman tutunacak bir dal yok. Allah bir daha yaşatmasın inşallah” dedi.

KIZILAY’IN AFETLERDE Kİ GÖREVİ BESLENME

Kızılay Ataşehir Şube Başkanı Talha Keleş önemli bir bilgiyi paylaşmak istediğini belirterek; “Türkiye Afet Planlamasında Kızılay’ın rolü beslenme. Çalışanların, ormancıların, köy halkının beslenmesiyle sorumluyuz. Burada ki tüm görevli arkadaşlarımız o cehennemin içinde görevlerini layıkıyla yaptılar.  Diğer illerden ilçelerden gönüllü kardeşlerimiz geldi. Gönüllü olarak burada ki insanlara, itfaiyecilere, arama kurtarma ekiplerine yemek ve su taşıdılar. Ne olursunuz biraz eleştiri yaparken yapıcı olalım. Bizim Kızılay olarak Türkiye Afet programında ki görevimiz beslenme. Bunun bir kez daha altını çizmek istiyorum” dedi.

YANGININ BAŞLADIĞI GECE TÜM DEPOLARIMIZI HAZIRLADIK

Manavgat Kızılay Şube Başkanı Pınar Kapukaya, yangının başladığı 28 Temmuz gecesi bütün, soğuk hava ve kuru erzak depolarını hazırladıklarını, kendilerine gelen talepleri direk depolarına yönlendirdiklerini, hiçbir yere boşaltıp oradan dağıtım yapmadıklarını belirtti. İhtiyaçlarımız neyse arkadaşlarımız depolarımızdan aldı ve vatandaşımıza ve yangında çalışan görevlilere dağıtımını yaptı. Şu an Manavgat’ın yiyecek, içeceğe ihtiyacı yok. Asıl vatandaşımızın ihtiyacı bu konteynırlar ve kalıcı evler yapıldıktan sonra başlayacak. Bu bölgenin en büyük sıkıntısı beyaz eşya ve mutfak eşyası olacak gibi görünüyor” şeklinde ifade etti.

AFAD AFET BÖLGESİNE KÜÇÜK KONTEYNIR KENTLER OLUŞTURUYOR

Türkiye Afet Planlamasında barınma işini AFAD üstlenmiş durumda. Çadır ve konteynır ihtiyacını bölgeye AFAD sağlıyor. Yangının kontrol altına alınıp söndürüldüğü köylerde AFAD küçük konteynır kentler oluşturmaya başlamış. Kalemler Mahallesinde de yaklaşık 30 adet konteynır oturmaya hazır hale getirilmiş durumda. Konteynırların alt yapıları yapılmış, elektrik ve suları bağlanmış. Biz bölgeye gittiğimizde görevliler konteynırların klimalarını takıyorlardı. Görevlilerden aldığımız bilgiye göre oturuma hazır hale gelince vatandaşlara teslim edeceklerini belirttiler.

DEVLETİMİZ AFETZEDELERİMİZİN YANINDA

Koordinasyon toplantısı sonrası görüştüğümüz Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit vermiş olduğu bilgilerde yangının başladığı gün itibariyle sahada olduklarını rüzgarında etkisiyle yangının çok hızlı ilerlediğini belirtti. Kaymakam Yiğit; “Şu anda AFAD bölgede ki yanan köylerde barınma ihtiyacını tamamladı. Fakat burada ki halkın birçoğunun Manavgat ilçede akrabaları çocukları olduğu için ihtiyacı olanlar konteynırlara yerleşiyor. Çok fazla yardım malzememiz var. Ve vatandaşlarımızdan ricamız koordinasyon merkeziyle iletişime geçilerek yardım göndermeleri. Evi ağır hasar görmüş vatandaşlara ihtiyaçlarını karşılamaları için devletimiz 50 Bin TL para yardımı yapacak. Bu parayla isteyen kirasını ödeyebilir, isteyen evinin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ayrıca bir kira yardımı yapılmıyor. Konteynır da kalana da bu para veriliyor, ev kiralayıp oturana da. Bu bölgeye yapılacak en güzel yardım dayanıklı tüketim malzemesi. Çünkü gıda ve giyecek yardımı çok sayıda yapılıyor. Halkımız köylere giderek birebir yardım yapıyor. Bizde bize gelen yardımları ayrıştırarak köy muhtarlarımızla koordineli bir şekilde dağıtım yapıyoruz” şeklinde konuştu.

TOKI’nin köylerde yapacağı evlerin 1 seneye yakın süreceğini belirten Kaymakam Yiğit vatandaşların 0 faizle 2 sene ödemesiz bu evlere makul bir ödemeyle kavuşacağını belirtti.

Kaymakam Yiğit bölgede yangın sebebiyle hayvanların yiyecek sıkıntısının ön planda olduğunu belirterek, ”Saman ve yem sıkıntımız vardı. O da bolca geldi. Tarım Bakanlığı hayvanları telef olmuş köylümüze hayvan verecek” dedi.

DOĞAL YAŞAM TAMAMEN YOK OLMUŞ

Manavgat’ın 59 köyü yangından etkilenmiş durumda. Köylerin birçoğunda evler oturulmaz halde yanmış. Rüzgarın da etkisiyle sürekli yön değiştiren yangın sebebiyle zarar görmemiş evler ve ağaçlarda var. Köyün bir tarafı tamamen yanarken bir tarafına yangın hiç uğramamış. Yangından etkilenen köylere çıkarken gördüğümüz manzara korkunçtu. Bundan 15 gün önce baktığınızda yemyeşil bir doğa, kuş ve cırcır böceklerinin sesini duyduğunuz, gölgesinde serinlediğiniz ağaçların yerini simsiyah bir kül tabakası kaplamış durumda. Bölgede ağır bir is kokusu mevcut. Bir tek kuş sesi duymuyorsunuz. Havada uçan tek canlı yok. Bütün yol boyunca karşılaştığımız tek canlı ormandan sağ kurtulan bir kaplumbağaydı. Yanına giderek ona su verdiğimizde önce korkarak kabuğuna çekildi sonra yavaş yavaş suyu içmeye başladı. O an anlıyorsunuz bir cana can olmanın nasıl bir duygu olduğunu. Yol kenarından alarak güvenli yeşil bir alana bıraktık küçük canımızı. 

YARDIM MALZEMELERİNİZİ GELİŞİ GÜZEL GÖNDERMEYİN

Bölgede ki en büyük sıkıntılardan bir tanesi de kontrolsüz gelen yardımlar. Evet yardım etmek istiyorsunuz anlıyoruz ama lütfen yapacağınız yardımları Afet Koordinasyon Merkezine danışarak yapın. Köylere giderek bıraktığınız kıyafetler ( özellikle ikinci el) kimse tarafından alınmıyor. Kendi giymediğiniz kıyafetleri, ayakkabıları bu bölgede ki insanlara getirmeyin. Gerçekten bir okul dolusu ayakkabı ve giysiyle karşılaştık çoğu köyde. Güvenlik güçleri köylerde yağmayı önlemek için 24 saat nöbet tutuyor. Yollarda art niyetli insanlar yardım götürenlerin önünü keserek biz mağduruz deyip yardımları almaya çalışıyorlar. Her köyün girişine Jandarma Kontrol noktaları oluşturulmuş. Kötü amaçlı kişileri bu bölgelerden uzak tutuyorlar. Tüm hayırsever vatandaşlarımızdan ricamız bu ve bundan sonra oluşabilecek tüm afetlerde Afet Koordinasyon merkeziyle iletişime geçerek buralara yardım getirmeleri. İnanın getirdiğiniz tüm yardımlar kontrollü ve eşit bir şekilde dağıtılıyor.

İki gün süren incelemelerimiz sonucunda 3 mahalle gezdik. İlk gün Kalemler, ikinci gün Bucakşeyhler ve Sevinç mahallelerini ziyaret ettik. Mahalle muhtarlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda vatandaşların ihtiyaçları not edildi. Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş’la yapılacak toplantı sonrasında nasıl bir yol haritası izleneceğine karar verilecek.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER