Başkan İmamoğlu: “Dün İstanbul’daki vefat sayısı, 186!"
GÜNDEMİBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Pazartesi mesaisine, gün ışımadan Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde başladı. Balıkçı esnafıyla bir araya gelerek, sorunlarını dinleyen İmamoğlu, bir esnafın, “Bazı belediyeler, aynı gün iki yerde pazarı olan esnafa, birini açtırıyor, birini açtırmıyor” şeklindeki serzenişiyle karşılaştı. Esnafa, “Eğer pandemiyle ilgili bir daraltma yapıyorlarsa, ben, pandemiyle ilgili alınan her tedbire saygı duyuyorum” yanıtını veren İmamoğlu, İstanbul’daki, “bulaşıcı hastalık” kaynaklı vefatlarla ilgili bilgiler paylaştı. İmamoğlu, “Bu konuda benim dilimin kemiği yok. Mecburum konuşmaya. Dün akşam, bulaşıcı hastalıktan İstanbul’daki vefat sayısı, 186. Ben şimdi ne yapayım yani; susayım mı, yutkunayım mı? Ben, uyuyamadım ki gece” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, haftanın ilk günü mesaisine, gün ışımadan Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde başladı. Balıkçı esnafıyla bir araya gelen İmamoğlu’na, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İSYÖN A.Ş. Genel Müdür Hamdi Arpa ve İstanbul Su Ürünleri Komisyoncular Derneği (İSKOMDER) Başkanı Mahmut Uçan eşlik etti. Balıkçılar tarafından alkışlarla karşılanan İmamoğlu, İBB Başkanı ve yöneticiler olarak mülk sahibi olmadıklarını vurguladı. “Biz, size hizmet eden insanlarız” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“MÜLK SAHİBİ SİZSİNİZ”
“Mülk sahibi, sizsiniz. Mülk sahibi, bütün İstanbullu. Bizim anlayışımızda, hükmetmek yok; ‘Şöyle yapacaksınız, böyle yapacaksınız’ yok. Bizim anlayışımızda, en doğruyu beraber bulmak var. Bu, burası için değil, İstanbul’un her konusu için. Başka türlüsü zaten doğru da değil. Oy verirken, kime verdiğinizin önemi yok. Mülk sahibi mi seçiyorsunuz? Hayır. Sizi iyi temsil etsin diye, belediye başkanı seçiyorsunuz. Beylikdüzü Belediye Başkanı’mız da burada, biz de buradayız; seçildik. Bana göre, dünyanın en kutsal makamında oturuyorum. Çok kutsal, çok değerli. Bizim hizmet anlayışımız ya da işlerinizi yaparken size ulaştıracağımız bir takım kararlar, sizin de hissedildiğiniz, sıkıntılarınızın, düşüncelerinizin dinlendiği ve ortak akılla, ortak karar alma biçimi. Bizim çalışma metodumuz, sistemimiz bu.”
“DENİZE AŞIK OLMANIZ LAZIM”
Pandemi nedeniyle zor zamanları geçirdiğimizin altını çizen İmamoğlu, balıkçılara hitaben, “Balıkçımın sıkıntılarını, biraz bilirim. Balıkçılarımız ister ki; mevsim, mevsim gibi olsun, hakkı olan bereketi de denizden toplasın. Ama unutmayalım ki, dünyada bazı şeyler değişiyor. Havalar ısınıyor. İklim değişikliği, dünyanın en büyük sıkıntılarından birisi. Onun için, doğanın dengesiyle çok oynamayacağız. Hatta, doğayı koruyacağız. Sizin her birinizin deniz aşığı olmanız lazım. Niye? Çünkü sizin ekmeğiniz, denizden. Kolay değil ki denizden ekmek çıkarmak. ‘Denize aşık olmanız lazım’ derken, ekmeğini taştan çıkaran insanlar olarak sizlerin, ekmeğine zarar verecek hangi unsur olur ise, buna müsaade etmeyeceksiniz, etmemelisiniz. Denizi koruyacaksınız. Havayı, suyu koruyacaksınız. Etrafı kirletenle, siz de mücadele edeceksiniz. Hep beraber mücadele edeceksiniz” uyarılarında bulundu.
“HİÇBİR HANEYE, O HASTALIK GİRMESİN”
İmamoğlu, konuşmasının ardından esnafın sorularını yanıtladı. İmamoğlu, esnaf Serdar Can’ın, “Bazı belediyeler, aynı gün iki yerde pazarı olan esnafa, birini açtırıyor, birini açtırmıyor” şeklindeki serzenişine, “Pandemi ile mi ilgili acaba” sorusuyla karşılık verdi. Can, bu soruya, “Galiba pandemiyle alakalı” yanıtını verirken, bir başka esnaf ise, konunun pandemiyle değil, zabıta eksikliğiyle ilgili olduğunu iddia etti. Bunun üzerine yeniden söz alan İmamoğlu, “Eğer pandemiyle ilgili bir daraltma yapıyorlarsa, ben, pandemiyle ilgili alınan her tedbire saygı duyuyorum; açık söyleyeyim. Buna siz de saygı duyun. Bu konuda benim dilimin kemiği yok. Çünkü ben konuşmazsam, ne yapacağım? Mecburum konuşmaya. Dün akşam, bulaşıcı hastalıktan İstanbul’daki vefat sayısı, 186. Ben şimdi ne yapayım yani; susayım mı, yutkunayım mı? Ben, uyuyamadım ki gece. Defin sayışımız, 450’lere doğru yürüyor. Yani yetiştiremiyoruz. Normal Kasım ayında bizim definimiz, -Allah rahmet eylesin; bütün ölmüşlerimize rahmet diliyorum- İstanbul’da 202, 190, 180 kişidir. Şu anda 450’ye doğru gidiyor. Bu kadar zor durumdayız. Bunu bilin. Ama bu dediğinizde başka bir konu varsa, hangi ilçeyse iletin. Biz de o ilçelerle görüşelim. Ama pandemiyse konu, hepinizi Allah korusun. Ben de yaşadım. Ben de o hastalığı geçirdim. Dolayısıyla hiçbir haneye, o hastalık girmesin isterim. Lütfen siz de dikkat edin” ifadelerini kullandı.
“İBB OLARAK ÖRNEK PAZARLAR AÇMAK İSTİYORUZ”
İmamoğlu, esnafın pazar yerleriyle ilgili dile getirdiği sıkıntılara, “İstanbul’daki 462 semt pazarının, sadece 6-7’si bizim yetki alanımızda. Onun dışındaki pazarlarda bir yetkimiz yok. Canınızı sıkan unsurlar var ise, bize iletin, biz de ilgili başkanlara iletelim” yanıtını verdi. Her yerde pazar açmak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirten İmamoğlu, “İBB olarak, örnek pazarlar açarak, örnek uygulamalarla sisteme katkı sunmak istediğimiz için pazar açalım istiyorum. Arkadaşlarımla da öyle çalışıyoruz. Oralarda, özellikle İstanbul’da üretilen bazı ürünlerin de satılmasına fırsat tanımak istiyoruz. O bağlamda biz de pazar açmaya biraz devam edeceğiz” diye konuştu. İmamoğlu’na, hal esnafının sorunlarının çözümüne yaptığı katkılardan dolayı İSKOMDER Başkanı Uçan tarafından plaket sunuldu.
Kaynak: İbb
İlginizi Çekebilir