Ataşehir’de İstanbul’un Fethi’nin 569’uncu yılı kutlandı
ATAŞEHİRAtaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 29 Mayıs İstanbul’un Fethi kutlamaları çerçevesinde bir kutlama programı düzenledi.
Program Kemal Berktan Ortaokulu’n bahçesinde Mehteran Takımı’nın gösterileriyle başladı.
Mehter Marşları eşliğinde öğrenciler meşalelerle eşlik ederek kutlamalara renk kattı.
Kutlama programı okulun konferans salonunda devam etti.
Programın akışı çerçevesinde, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han ve vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimiz için saygı duruşu ve ardından İstiklal marşı okundu.
“PEYGAMBER EFENDİMİZ: “KONSTANTİN’İ FETHEDEN KUMANDAN NE GÜZEL KUMANDAN” DER”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemi üzerine konuşan Kemal Berktan Ortaokul Müdürü Göncer Demiryürek, İstanbul’umuzun Fethi’nin 569’uncu yılı münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz kutlama programımıza hoş geldiniz diyerek; “Napolyon Bonapart der ki, eğer dünya bir ülke olsaydı hiç şüphesiz ki başkenti de İstanbul olurdu. Bütün şairlerin, sultanların, hakanların, bütün edebiyatçıların dilinde, gölünde adeta yer edinmiş İstanbul, hiç şüphesiz ki Hz. Peygamberimizin de gözünden kaçmamış ve İstanbul’un fethinin ümmetine nasip olacağının müjdesini alır. Hendek Savaşı sıkıntılarını yaşarken Peygamber Efendimize müjdeler gelir. Bunlardan biri Şam (Suriye’nin şimdiki başkenti), diğeri bugünkü İran, diğeri ise bugünkü Yemen. Bu üç müjdenin geldiği yerler dört halife döneminde fethedilir. Sıkıntılı bir ortamda yine Konstantin mutlaka fethedilecektir, orayı fetheden kumandan ne güzel kumandan der. Bunun üzerine İstanbul’a kadar gelenler oldu” diye konuştu.
“FATİH’İ ANLAMAK VE ANLATMAK BU HİKÂYELERLE TAÇLANDIRMAK BİZİM İÇİN ONURDUR”
Tarihsel sürece de kısaca değinen Demiryürek; “ Sultan Alparslan Ahlat’tan başladı. Söğüt’e geldik hilalin ilk aşamasını oluşturduk. Edirne’ye geldik hilalin son şeklini oluşturduk. Ortaya bir yıldız gerekirdi bunu da ancak Fatih yapabilirdi. Nitekim Fatih 6 Nisan’ da başlattığı seferi 29 Mayıs’ ta tamamlayacaktı. Evet, 8 hafta 3 gün sürdü. Ama bir türlü nasip olmuyordu. Akşemsettin Hazretleri evladım, sabır olacak diye teselli ediyordu. Neden olmuyor deyince, çünkü Rum diyarında Cibali diye bir baba var. Fatih’in gazabından bizleri koru diye sürekli dua ediyor. Bunun üzerine Fatih; Ya Rabbim ya onun canını al ya da benim canımı al diye dua eder. Cibali baba bir süre sonra vefat ediyor ve Fetih’te Fatihe nasip olur. Bu yüzden Sultan Fatih’in kutlu zaferin 569’uncu yılında bugün burada Fatih’i anlamak ve anlatmak bu hikâyelerle taçlandırmak bizim için onurdur. Fatih’in İstanbul’u Fethettiği yaşta olan bu gençlerin de bu Fetih gururunu yüreklerinde taşımalarını temenni ediyorum” dedi.
Müdürün konuşmasından sonra okulun öğrencilerinin hazırlamış olduğu tiyatro gösterisi ve İstanbul temalı şiirler dillendirildi.
“ONLARIN SAYESİNDE BU VATANA SAHİP OLDUK”
İstanbul Fethi üzerine düzenlenen kompozisyon yarışmasında birinci olan 7/E sınıfından Burcu Kemertaş’ın yazdığı kompozisyonu okumasından sonra birincilik ödülünü kendisine veren Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş; “ Harika bir program oldu. Hazırlayanlara ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Bugün 569’uncu yılını kutladığımız ve İstanbul’un Fatihi Fatih Sultan Mehmet Han’ı, ecdadımızı, Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Onların sayesinde bu vatana sahip olduk, Yine onlar yüzünden ayaktayız” ifadelerini kullandı.
Toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.
Fetih kutlamasına; Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Günday, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nazım Yurdagül, CHP Ataşehir İlçe Başkan yardımcısı Hatun Yıldız, CHP kadın Kolları yönetiminden Hafize Kurşu, Ataşehir Kızılay Şube Başkanı Talha Keleş, Ataşehir Eğitim Hizmetleri Derneği Başkanı İsmail Dağ, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.
İlginizi Çekebilir