Ataşehir'de atıklar elektriğe dönüşüyor

Ataşehir'de atıklar elektriğe dönüşüyor

Çevre ve insan sağlığına önem veren ve bu konuda geliştirdiği projelerle Türkiye’de pek çok kuruma örnek olan Ataşehir Belediyesi, 20-28 Kasım Avrupa Atık Azaltım Haftası’nda (European Week for Waste Reduction-EWWR) ilçedeki atık azaltımına dikkat çekmek amacıyla pek çok etkinliğe imza attı.

Bu yılki etkinliklerini “Döngüsel Topluluklar” teması ile gerçekleştirilen Marmara Belediyeler Birliği’nin Türkiye Koordinatörü olduğu Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün “Bizim Mahalle-Farklı Bir Mahalle Mümkün” projesi özelinde dört etkinlik gerçekleştirdi.

 Geniş kitlelere tek bir hafta boyunca sürdürülebilir kaynak, atık yönetimi konusuna dâhil olma ve bu konuda farkındalık artırıcı faaliyetler uygulamaya teşvik amacıyla düzenlenen program, 23 Kasım Salı günü Ataşehir Fetih İMKB İlkokulu öğrencilerine online olarak verilen geri dönüşebilen atık pil eğitimi ile başladı.

Çocuklarda çevre bilincini geliştirmek ve geri dönüşüm konusunda onları duyarlı kılmak amacıyla gerçekleştirilen eğitim 26 Kasım Cuma günü de devam etti.

 Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor

 Bir başka etkinlik ise 24 Kasım Salı günü Esatpaşa Mahalle pazarında gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan işbirliğiyle sebze-meyve pazarından çıkan organik atıklar toplandı ve elektrik enerjisine dönüştürülmek üzere Ataşehir’de bulunan İBB Atık Depolama ve Aktarma İstasyonuna teslim edildi.

Hem doğayı korumak hem tasarrufun önüne geçmek hem de geri dönüşümün sürdürülebilirliğinden faydalanarak üretime katkı sağlamak amacıyla pek çok projeyi hayata geçiren Ataşehir Belediyesi, hızla artan dünya nüfusuna yetecek gıda ihtiyacını karşılamak için gerekli su ve enerji kaynaklarının hızla tükenmesine kayıtsız kalmıyor. Bu doğrultuda Türkiye’de bir ilk olan semt pazarlarından toplanan organik atıkların elektrik enerjisine dönüştürülmesi projesinde etkin görev üstleniyor.

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi ile yürütülen bu projeye ait ilk çalışma, Çevre Koruma Kontrol Müdürü Ayten Kartal, Temizlik İşleri Müdürü Mehmet Ali Çağnış, İBB Atık Depolama ve Aktarma Şefi İbrahim Keskin, Doç. Dr. Ebru Güzel, Fetih Mahalle Muhtarı Kadir Şimşek, Benim Mahallem Dayanışma Derneği Başkanı Gülsün Coşkun ile Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü personeli ve çevre gönüllülerinin katılımıyla Esatpaşa Mahalle pazarında gerçekleşti. Etkinlikte bir ton organik atık toplandı.

Her hafta pazar bitiminde alanda kalan sebze ve meyve atıkları, Sıfır Atık Projesi kapsamında, Esatpaşa Mahallesi pazar yerine yerleştirilen organik atık kumbarasında toplanıp, Ataşehir’de bulunan İBB Atık Depolama ve Aktarma İstasyonuna teslim edilecek. Buradan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şile Kömürcüoda Geri Kazanım ve Biyometanizasyon Tesisine götürülerek, fermantasyon yöntemi ile biyogaz üretimi gerçekleştirilecek ve böylece elektrik enerjisi elde edilecek.

Bu çalışma ile mahalle pazarlarında; tüm toplumu uygulamalı ve teorik eğitimlerle organik atık konusunda bilinçlendirme amaçlanırken, Ataşehirlilerin gıdayı en verimli şekilde tüketme-arttırma yöntemlerini benimsemesi ve bu alanda farkındalık yaratmak hedefleniyor.

 Toplanan atıklar doğayı besliyor

 Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında 25 Kasım Perşembe günü devam eden program doğrultusunda Ataşehir Belediyesi, Fetih Mahalle Muhtarlığı’na yerleştirdiği çay ve kahve atıkları makinesinden elde edilen kompostla “Ekim Şenliği” düzenledi.

Yine aynı gün Fetih Mahallesi Muhtarlığı’nda ‘’Fazlaysa Bırak - Eksikse Al’’ buluşma noktasında her ay düzenlenen açık sergi ile ihtiyacı olan mahalle halkına can suyu şeklinde gıda, giyecek, mobilya, hasta yatağı, tekerlekli sandalye ve oksijen tüpü gibi yardımlarda bulundu.

Tüm ilçe halkına çevre bilincini ve geri dönüşümün önemini geliştirdiği projelerle aşılamaya çalışan Ataşehir Belediyesi doğa için üretmeye devam edecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER