© Gazete Ataşehir 2020

Ataşehir Belediye Meclisi yılın ilk mesaisine gergin başladı

Ataşehir Belediye Meclisi 1.Başkan Vekili Sevgi Uluğ başkanlığında toplanarak yeni yılın ilk mesaisine yine gündem dışı konuşmalar damgasını vurdu.

Gruplar adına yapılan gündem dışı konuşmalarda, önemli günlere ve yaşanan olaylara atıfta bulunuldu ve Ataşehir ’in önemli konusu olan kentsel dönüşüm olayında İmar İskân Blokları tekrar gündemdeki yerini korudu. 2020 yılının kadın cinayetleri, taciz, tecavüz ve çocuk istismarları ile çocuk gelinlerin envanteri tekrar meclis gündemine getirildi.  Tüm bu konular gergin bir hava içinde konuşuldu.

Gündem dışı konuşmaların damgasını vurduğu yeni yılın ilk meclis çalışmasında gündemde bulunan 12 maddenin ilgili komisyonlara gönderilmesine oy birliği ile karar verildi.

“ YENİ YILIN TÜM İNSANLIĞA UĞUR GETİRMESİNİ DİLİYORUM”

Gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanı İlhami Yılmaz yeni yılın tüm insanlığa hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum diyerek; “ Pandemi sürecinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, yine bu hastalık nedeniyle hayatlarını kaybeden Geçmiş dönem CHP meclis üyesi Süleyman Karadağ arkadaşımız ve Belediye Başkan yardımcımız Ekrem Köse’nin ağabeysine, 106 yıl önce donarak hayatlarını kaybeden ve Sarıkamış destanını yazan Sarıkamış şehitlerini, Türkiye’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu uğurda hayatlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Yine Ocak ayında suikast sonucu öldürülen demokrasi şehitlerimizi Uğur Mumcu ve Muammer Aksoy’u rahmetle anıyoruz” dedi.

“BELEDİYEMİZE VERİLEN BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ BİZİ ONURLANDIRDI”

Belediyemizle ilgili birkaç güzel haberi sizinle paylaşmak istiyorum diyen İlhami Yılmaz; “Her yıl Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “ALTIN KARINCA BELEDİYECİLİK “ ödülleri kapsamında Ataşehir Monheim tasarım Okulu 381 proje ile en çok katılım olduğu kültür ve sanat alanında birincilik ödülü alarak bizleri onurlandırmıştır. Aynı zamanda kardeş kentimiz olan Monheim Belediye başkanı tarafından orada yaşayan Türk Müslüman kardeşlerimizin ibadetlerini yapabilmeleri için orada bulunan diyanet İşleri yetkililerine arsa bağışı yapıldı. Şu an Caminin yapımına başlandı. Yaklaşık bir sene sonra görüştüğümüz çerçeve içerisinde Cami tamamlanmış olup ibadete açılacaktır” diye konuştu.

“SABAH GAZETESİ MANŞETİNE SİTEM”

Monheim belediye başkanı ile TRT tarafından yapılan röportajı meclis üyelerine izleterek ayrıca Sabah gazetesinin manşette verdiği haberi de göstererek her şey güzel ama her nedense Monheim Belediyesinin Ataşehir Belediyesi ile kardeş belediye olduğundan bahsetmemeleri talihsizliktir diyerek sitemini dile getirdi.

“ATAŞEHİR BELEDİYESİNİN BAŞARILARINI TEBRİK EDİYORUZ”

AK Parti Grup Başkanı Av. M. Naim Yağcı, yeni yıl toplantılarının Ataşehir’e hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına şöyle devam etti: “COVİT nedeniyle hayatını kaybeden Belediye Meclis Üyesi Süleyman Karadağ’a Başkan yardımcısı Ekrem Köse’nin Ağabeysine ve bu mecliste çalışmış olup da ahirete intikal edenlere de rabbimden rahmet niyaz ediyorum.  Değerli büyüğümüz Kadir Topbaş da yoğun bakım ünitesinde COVİT hastalığıyla mücadele etmektedir. Kendisine acil şifalar diliyorum. İlhami Yılmaz başkanın bahsettiği Ataşehir Belediyesi’nin başarılarını da tebrik ediyoruz. Yaşamış olduğumuz Pandemi sürecini hükümetimizin almış olduğu tedbirler sayesinde az hasarla geçiştirmeyi de takdir etmek lazım. SMA hastalığı tedavisi üzerinden devleti yıpratmak doğru değil. Hükümetimiz tüm yaşanan hastalıklar için gerekli önlemleri almış almaya da devam edecektir. 2020 yılının en güzel haberinin Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasıdır. Bize bu güzelliği yaşatan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere katkı sunan herkese teşekkür ederim. Ayrıca 10 Ocak Çalışan gazeteciler Günü dür. Bu anlamda kendilerini tebrik ediyorum. Sarıkamış Şehitlerimizi, bu güzel vatanı bizlere kanlarıyla canlarıyla emanet eden şehitlerimize, Kurucu Lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle yâd ediyoruz.”

“TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAMIŞ MİLLETVEKİLLERİ ALGI OPERASYONU YAPIYOR”

Ataşehir de güzel şeylerin olduğunu görüyoruz diyen Yağcı; “Belediye olarak da dönüşüm noktasında olsun Artık bir mücadelenin olduğunu görüyoruz. İmar İskân Blokları kentsel dönüşüm noktasında önemli bir adımdır.  Neredeyse hapşırırken yıkılacak bir yer durumunda. Daha önceleri bir protokol yapılmıştı. Ancak sonrasında TOKİ burada bir sorumluluk aldı. Bu konuda ciddi mesailerimiz oldu. Şu anda projeler yapıldı. Muvafakat alındı. TOKİ orayı ihale aşamasına getirdi. Ancak imza vermeyenler vardı. Metrekare üzerinden gelişen olumsuzluklar görüşmeler sonucunda aşıldı. 1070 hak sahibi 98 metrekare net yaşanabilir konutlara kavuşmuş olacaklar. CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Onursal Adıgüzel’i kastederek burada üzücü olan şey taş üstüne taş koymamış bütün hayatı algı üzerine kurulmuş birilerin hemen oraya uçuşup orada bir algı operasyonu yapmaları doğru değil. Bu bizi rahatsız etmiştir” şeklinde konuşması üzerine CHP meclis üyelerinden tepki geldi.

Abdullah Der, sözü ettiğin kişiler TBMM’ de Milletvekilidirler. Bu söylemin mantıksız bir laftır diyerek tepki gösterdi.  

“TBMM MİLLETVEKİLLERİ TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAZLAR”

Daha sonra kürsüye gelen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi; “ İmar İskân ile ilgili bir yanlış anlaşılma var. Bir defa TBMM milletvekilleri taş üstüne taş koymazlar. Millet onlara görev vermiştir. Bir yerde haksızlık, hukuksuzluk varsa oraya gider o halkı savunurlar. O saate kadar orada bir açıklama yapılmamıştı. Oradaki basın açıklaması imza atmayanların yaptığı bir açıklamaydı. İmza versen bu kadar, vermezsen bu kadar büyüklükte daire vereceğiz diye vatandaşların göstermiş olduğu bir tepkiydi. Ben bakanla görüşmüştüm. Kendisine birine 90 birine 70 büyüklükte daire veremezsiniz. Bu adaletsizlik olur. Doğrusu neyse onun yapılması gerekiyor. Her nedense protokol olmasına rağmen Ataşehir Belediyesi burada devre dışı bırakıldı. Bizim için önemli olan sorunun çözülmesidir. Biz hiçbir talepte bulunmuyoruz. Bakın burası 300 metre kare bir alan. Bunu Sayın bakana ve devlet yetkililerine iletin. Burada 2,5 kat fazla daire çıkılıyor. Devlete zarar ettirmeyin. Vatandaşın hakkını verin hem de devlete kaynak sağlayın. Buda benim sizlere önerim olsun” şeklinde ifade etti.

“MİLLETVEKİLLERİ NEREDE HAKSIZLIK, HUKUKSUZLUK VARSA OARYA GİDERLER”

İlgezdi; “İktidarda CHP varsa ve orada da bir haksızlık varsa tabi ki AK Parti ve siyasi parti vekilleri gelecek o halkı savunacak.  Öncelikle bunu tenzih ederim. Orada milletvekillerim inşaat yapmazlar, taş üstüne taş koymazlar. Onların işi nerede haksızlık varsa onu savunmaktır. Orada bir haksızlık vardı. O toplantıdan sonra basın açıklaması yapıldı ve herkese eşit daire verecekler” diyerek tepkisi dile getirdi.

“2020 YILINDA 300 KADIN CİNAYETİ İŞLENMİŞ, 171 KADIN ŞÜPHELİ BİR ŞEKİLDE ÖLÜ BULUNMUŞTUR”

2020 yılını büyük zorluklarla tamamlandığını dile getiren CHP Kadın Meclis Üyesi Tuğba Dönmez; 2020 yılında 300 kadın cinayeti işlenmiş, 171 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur diyerek 2014 yılından günümüze kadar olan taciz, çocuk gelin sayılarını, istismara uğrayan çocuk sayılarını da dile getirerek belediye bünyesinde kurulmuş olan Toplumsal Cinsiyet eşitliği Komisyonuna AK Parti grubunun üye vermemesini eleştirdi.

Tuğba Dönmez;

*2014 – 2017 yılları arasında 7.466 erkek çocuk,51.818 kız çocuk olmak üzere toplam 59.284 çocuk cinsel istismara uğradı

*Son 16 yılda istismara uğrayarak doğum yapan 15 yaş altı çocuk sayısı 15.937

*2017 yılı ve 2018 yılının ilk altı ayında 15 yaş altı çocuk gebe sayısı 21.957

*TUİK verilerine göre on yılda 482.908 çocuk devlet eliyle evlendirildi.

*Çocuk istismarına en çok 6-10 yaş grubu çocuklar maruz kalıyor.

*18 yaş altında 1 milyon 185 bin çocuk işçi bulunmakta, bunun 292 bini 6-14 yaş grubu çocuklar oluşturuyor. Bilgisini meclis üyeleriyle paylaştıktan sonra tam bir senedir kadınlar soruyor; Gülistan Doku nerede? Buradan tekrar soruyorum. Gülistan Doku nerede? Bu konuyu aydınlatabilecek tüm kurumları göreve davet ediyoruz dedi.

“ÜYE VERMEMEKLE DOĞRU YAPMIŞSIZ”

Ak Parti Grup Başkanı Yağcı, bu komisyona neden üye vermediklerini daha önceki toplantılarda dile getirdikleri görüşlerini yineleyerek, bu komisyona üye vermediğimizin ne kadar doğru olduğunu şimdi görüyoruz diyerek cevap verdi.

Gündem dışı konuşmaların sonunda Denetim Komisyonuna üye seçimi yapıldı. Kapalı zarf usulüyle yapılan oylamada;

CHP’den İnan Bektaş ve Birkan Birol Yıldız 16’şaroy, Ak Parti üyesi Fatih Kayacı 15 oy alarak komisyon üyesi olarak seçildiler. Gündemde bulunan teklifler oybirliği ile ilgili komisyonlara gönderilirken gündemde görüşülecek başka madde kalmadığından Meclis 1. Başkan Vekili Sevgi Uluğ, 07.01.2021 Perşembe günü saat 14.00 da toplanmak üzere oturumu kapattı.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER