İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, restorasyon çalışmaları süren Sultanahmet’teki Yerebatan Sarnıcı’nda, Cağaloğlu’ndaki Kitapçılar Sokağı’nda ve restorasyonu tamamlanan Edirnekapı’daki Tekfur Sarayı ile Anemas Zindanları’nda incelemelerde bulundu. İmamoğlu, “Temel hedefimiz, tümüyle İstanbul'un tarihi yarımadasını gerçekten hissedilebilmesi, dolaşılabilmesi, gezilebilmesi. Bunu yaptığımız takdirde, kazanan en başta Türkiye ve İstanbul olacak” dedi.
İstanbulBüyükşehir Belediye (İBB) Ekrem İmamoğlu, günlük çalışmalarının bir bölümünüSultanahmet’teki İBB’ye ait Hayrettin Paşa Konağı’nda gerçekleştirdi.Çalışmalarını tamamlayan İmamoğlu, öğleden sonra konuttan ayrıldı. YürüyerekSultanahmet Meydanı’na çıkan İmamoğlu, vatandaşlardan ve turistlerden yoğunilgi gördü. Bir anda İmamoğlu’nu karşılarında gören vatandaşlar, İBB Başkanıile fotoğraf çektirdi. Tramvay yolundan karşıya geçmek isteyen İmamoğlu, yeşilışığın yanmasını bekledi. Yeşil ışığın yanmasıyla karşıya geçen İmamoğlu, İBBiştiraki Kültür A.Ş. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı Restorasyon veÇevre Düzenleme İnşaatı’nda incelemelerde bulundu. İmamoğlu’na İBB GenelSekteteri Yavuz Erkut, Genel Sekreter Yardımcıları Şengül Altan Arslan, MuratYazıcı, Murat Kalkanlı, Mehmet Çakılcıoğlu, İBB Sözcüsü Murat Ongun, KültürVarlıkları Daire Başkanı Mahir Polat ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Serdal Taşkıneşlik etti.
YETKİLİLERDEN TAKVİM İSTEDİ
İlk olarak Yerebatan Sarnıcı çevresinde sürdürülen arkeolojik kazı alanınıinceleyen İmamoğlu, Genel Müdür Taşkın’dan ve yüklenici firma yetkilisindenteknik bilgiler aldı. Daha sonra Yerebatan Sarnıcı’na inen İmamoğlu veberaberindeki heyet, tarihi yapı içinde devam eden restorasyon çalışmalarınıyerinde inceledi. İBB Yapı İşleri Bilim Kurulu Başkanı Mimar İhsan Sarı,çalışmalarla ilgili İmamoğlu’na detaylı bilgiler verdi. Sarnıç içerisindeİmamoğlu’nu gören vatandaşlar da İBB Başkanı ile tarihi doku içerisindefotoğraf çektirdi. İmamoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra şantiye yönetimodasına geçti. Burada da slaytlar eşliğinde İmamoğlu’na bilgiler verildi.Bilgileri dinleyen İmamoğlu, restorasyon yetkilileri ve kurmaylarına, “Sizdentakvim istiyoruz. Bir hafta 10 gün içerisinde biz, sizden bunu almak istiyoruz.Çok hızla İnsanlıkla buluşmalı burası. Çalışmalar sonunda ziyaretçi sayısı ikikatına da çıkar. Biz de bir tarih belirleyip, hızlıca kapalı alanın açmak içinkazmayı vurduk demeliyiz insanlara. Bunu belirlemeliyiz. Kapalı alanla ilgilihangi işlem gerekiyorsa, orada da biz bu sürece başladık diye dünyaya bunuduyurmalıyız” dedi.
“2 BİN YILLIK TARİHTEN BAHSEDİYORUZ”
İmamoğlu, beraberindeki heyet ile Yerebatan Sarnıcı’ndaki incelemelerininardından Cağaloğlu’ndaki “Kitapçılar Çarşısı Kentsel Tasarım Uygulama Projesi”alanına geçti. İmamoğlu, buradaki incelemelerinin ardından rotasınıEdirnekapı’daki restorasyonu tamamlanan Tekfur Sarayı Müzesi’ne çevirdi.İmamoğlu, buradaki incelemelerinin ardından müzenin terasında basınmensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Tekfur Sarayı’nın başarılı birrestorasyonla hizmete açıldığını belirten İmamoğlu, bundan sonraki süreçteçevresel düzenlemelere ağırlık vereceklerini kaydetti. İmamoğlu, “2 bin yıllıktarihten bahsediyoruz. Üstüne bastığımız taşlar, böyle bir geçmişe sahip. Temelhedefimiz, tümüyle İstanbul'un tarihi yarımadasını gerçekten hissedilebilmesi,dolaşılabilmesi, gezilebilmesi. Bunu yaptığımız takdirde, kazanan en baştaTürkiye ve İstanbul olacak” diye konuştu.
“BÜTÜNÜYLE BİR İSTANBUL YORUMU OLACAK”
Bütünüyle bir İstanbul yorumu oluşturmayı amaçladıklarını belirten İmamoğlu,Yerebatan Sarnıcı ile ilgili olarak da “Yerebatan Sarnıcı, gerçekten muazzambir şey. Dünyada çok özel noktalardan birisi. Çok da ilgi gördüğünü biliyoruz.Ama burada da bir kısım gecikmeler söz konusu. 2016 yılında başlamış olansürecin, ne aşamada olduğunu gördük. Yerebatan Sarnıcı, en az Ayasofya kadarturist ve gezeni karşılayabilecek, ağırlayabilecek bir yer. Ama şu anda onun3’te 1’inden biraz fazlası gezilebilir durumda. 3’te 2’si uzun zamandır birrestorasyon altında. Şimdi o bölümle ilgili Anıtlar Kurulu ile yürüyensüreçleri analiz ettik ve büyük bir sorun gözükmediği ortada. Finansal tarafınada öncelik tanıyacağız ve inşallah verilen süreye göre, bir yıl dendi; ama dahaerken bir tarihte, Yerebatan Sarnıcı’nın hemen hemen tamamının hizmeteaçılacağını öngörüyoruz arkadaşlarla” ifadelerini kullandı.
“MANEVİ VE MADDİ KAZANCI ŞEHRE TATTIRACAĞIZ”
Yerebatan Sarnıcı ve çevre düzenlemesi için kurmaylarından bütüncül bir raporistediğini kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi:
“Amacımız,sadece bir yapı ile ilgili değil, yakın çevresinin turizme kazandırılması veoraya milyonlarca insanın ilgisini çekmek. Uluslararası turizm açısından daönemli. Zira buradan elde edilen kaynakla, aslında tümüyle sadece tarihivarlıklarımıza sahip çıkan bir metodolojiyi geliştirmek arzusundayız. Bubütüncül bir yaklaşım. Bence tümüyle tarihi yarımadayı kurtaracak ve bütündünyanın, bence insanlık mirasının, dünya mirasının yine tüm dünyayagösterilmesi ve bu görsel şovun ülkemizce, şehrimizce yapılmasını sağlamışoluyoruz. Bu aynı zamanda milyonlarca turist demek. Aynı zamanda milyarlarcadolarlık turizm kazancı demek, otel demek, iş istihdamı demek. Bir taraftamanevi bir kazancın, büyük bir maddi kazanca dönüşmesini bu şehre tattırmakistiyoruz. Yaptığımız gezinin minik özeti bu. Bu daha başlangıç. Çok yerlergezeceğiz.” İmamoğlu, Tekfur Sarayı’nın yakınındaki Anemas Zindanları’nda daincelemelerde bulundu.
Yorum Yazın