Kendisini halkınhizmetine adayan, muhtarlık bünyesinde oluşturduğu kütüphane ile mahalleliyeeğitim desteği veren, okuma alışkanlığı kazandırma gayretini gösteren, kadın,erkek ve çocuklar için oluşturduğu giysi bankasıyla ihtiyaç sahiplerinin yüzünügüldüren, yorulmadan bir ekip ruhuyla çalışanbir kadın muhtar.
2014 seçimlerindebaşlayan İçerenköy’e hizmet mücadelesi 2019 Mart seçimlerini kazanarak açıkfarkla taçlandırdı. O bir kadın, o bir anne. Her konuya anne şefkatiyleyaklaşarak aldığı aile eğitimi ve toplumsal duyarlılığıyla çözüm arayan birmuhtar. İçerenköyü’n gülen yüzü, yardımsever çalışkan muhtarı Sırma Doğru.
İçerenköy MuhtarıSırma Doğru, muhtarlık seçim sürecini ve makama oturduktan kısa süredegerçekleştirdiği ve emek vererek yaptığı çalışmaları ile bundan sonraki süreçteplanladığı projelerini Gazete Ataşehir’e anlattı.
“AYHAN ÖZTÜRK’E DOSTANE TAVIRLARINDAN DOLAYITEŞEKKÜR EDERİM”
Sırma Doğru sözlerininbaşında muhtarlığı devir aldığı eski Muhtar Ayhan Öztürk’ün seçimden sonrakendisine gösterdiği dostane davranışlarından dolayı teşekkür ederek ; “20 yıllık bir muhtarlık süreci geçirmiş, birçokinsandan duyduğum hikâyeler vardır. İşte kaybeden muhtarlardan muhtarlığı zorteslim aldıklarına dair ama ben Ayhan Öztürk’ün hakkını kendisine teslimedeyim. Çok severek ve dostane bir yaklaşımla seçim ofisimizde bizleri ziyaretederek tebrik etti ve hadi gel artık bu muhtarlığın devrini alda bende gidipemekliliğimi yaşayayım gibi samimiyetle buraya getirdi ve o yasal süreyi bilebeklemeden muhtarlık mührünü bize teslim etti. Bir kez daha sizlerin vasıtasıylakendisine teşekkür ederim” diyerek açıklamalarına şöyle devam etti.
“BEN İÇERENKÖYLÜLERİN MUHTARIYIM”
Seçim süresincekendisiyle birlikte çalışan ve destek verenlere ayrıca tüm İçerenköylülereteşekkür ederek şunları söyledi: “Görevebaşladık. Tabi ki her işin her kurumun bir acemilik süresi vardır. Benimkurumlarda çalışmamın verdiği ve arkadaşlarımın da tecrübeli olması nedeniylegüzel bir şekilde görevimize başladık. Öncelikle İçerenköy’de değişim çok fazlahissedildi. Bir kadın muhtar olması çok büyük heyecan yarattı. Hem yoldakarşılaştığımız insanlardan hem de 15 gün burada yoğunluktan nefesalamadığımızı söyleyebilirim. Bu yüzden bana destek veren, beni yalnızbırakmayarak sokak sokak çalışan bütün dostlarımıza, oy veren vermeyenİçerenköylülere tekrar teşekkür ederim çünkü ben herkesin muhtarıyım.”
“SOKAKTA BİR KADIN MUHTAR BEKLENTİSİNİNOLDUĞUNU GÖRDÜM”
Bir değişim olduğunufark ettiğini söyleyen Sırma Doğru; “Çünküinsanlar diyor ki kadın muhtar olmanın avantajı nedir? Diye. Ayırım yapmakistemiyorum ama ayrıntıda gizli olduğunu düşünüyorum. İşe başlar başlamaz engellivatandaşlarımızın içeri rahat gelip işlemlerini yapabilmeleri için kapınıngirişine bir engelli rampası yaptırdım. Bu ihtiyaçtı ve içeri giremeyerekdışarda işlerini görmek için bizleri dışarıya çağırıyorlardı. Bu ihtiyaçtandolayı yaptığımız engelli rampasını süsleyerek rengârenk boyatarak güzel birgiriş görüntüsünü verdik. Ayrıca seçildikten sonra sokağa çıktığımızdaözellikle kadınlardan seçimden sonrada büyük destek gördüğümüzü fark ettik kiinsanların bir kadın muhtar beklentisi çok fazlaymış” dedi.
“KÜTÜPHANE VE GİYSİ BANKASINI KURMAKLA İŞEBAŞLADIK”
Sırma Doğru beş aylıksüreç içinde yaptıklarını ve yapacaklarını şöyle özetledi: “Biz seçim sürecinde muhtarın bir siyasi ayak olmadığını, mahalleyikucaklayan, dayanışmayı güçlendiren bir görev olduğunu söyledik. Geçerken herkesin özellikle kadınların, gençlerin uğrayabileceği bir yer olması gerektiğinisavunduk. Hemen bir kütüphane kampanyasıyla işe başladık. Hem mahalleden, hemde arkadaş çevremizden gelen desteklerle bir ay içinde güzel ve zengin birkütüphanemiz oldu. Büyük bir okur gurubuna sahip. İnsanlar kütüphaneden kitabıalıp evinde okuduktan sonra geri getirip teslim ediyorlar. Buişlemleri kendileri kayıt defterine işlemek suretiyle kayıt altına alınıyor. Budurum hem bir güven ilişkisi hem de gençlere bir sorumluluk duyusunugeliştiriyor.
İkinci iş olarak Türkan Saylan Hocamızınkitabında şöyle bir şey okumuştum “Sizin yılda bir kere giymeyi ihtiyaçduymadığınız ve elbise dolabınızda bekleyen bir giysiye, her gün ihtiyaç duyanyüzlerce insan vardır” cümlesinden etkilenerek giysi bankasıoluşturduk. Sosyal medyada paylaşmamızdan sonra duyarlı insanlardan çok eşyageldi. Onları atıl duran dolaplara, elden geçirerek kullanılır duruma getirip sergiledik.İnsanları rencide etmeden, kendimizin giyemeyeceğimiz durumda olan giysilerioraya koymadık. Kadın, erkek ve çocuk giysilerini ayrı ayrı sergiledik. Herkes buraya gelerek kendilerine uygun ihtiyacıolan giysileri sınır olmaksızın seçerek alıp gidiyorlar. Bu çalışmalarımızla ilgili dışardan duyduğumduyumlardan, özellikle okullarda velilerin oluşturduğu guruplarda insanlarınçok memnun olduklarını duymak bizleri daha mutlu ediyor ve bunun üzerine birşeyler daha koymak sorumluluğunu da yüklüyor insana.”
“İNSANLARIN YAŞADIĞI MAHALLEDE SÖZ VE YETKİSAHİBİ OLMASINI İSTİYORUM”
Mahalle meclisi, imarve eğitim ile ilgili çalışmalarıyla ilgili projelerini anlatan Doğru,projeleriyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Önümüzdekisüreçlerde başka projeler üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki aylarda mahallemeclisini oluşturmayı düşünüyoruz. İnsanların kendi mahallelerinde söz, yetkisahibi olduğu, taşını, toprağını, ağacını, yeşilini tartıştığı bir mahalleolması ve vatandaşlık bilincinin gelişmesi gerekiyor. Deprem alanlarıyla,parklarıyla, sokak kaldırımlarıyla her yerde gördüğü eksikliği konuşabilecekbir mahalle meclisini oluşturmak istiyoruz. Çalışmalara başladık Ekim ayıiçinde de toplamayı düşünüyoruz.”
“ÖNCELİĞİM VATANDAŞIN MAĞDUR OLMAMASIDIR”
İmar planlarıyla ilgili halkı en doğru şekildebilgilendirmeye çalışıyorum. Sırma Doğru olarak mahallemde İmar Planlarındandolayı her hangi bir vatandaşımın mağdur olmayacak şekilde olmasıdır. Benimiçin öncelik budur. Önümüzdeki günlerde Ataşehir Belediyesi yetkilileriylemahalleliyi bir araya getirerek en doğru bilgilendirmeyi birinci elden öğrenmelerinisağlamaya çalışacağım. Alanım olmayan konularda insanları yanlış bilgilendirmekistemiyorum. Benim için güven çok önemli. Vereceğim bilgi net bilgi olmasıgerekiyor. Burada benim yerim bir muhtar olarak insanların mağdur olmamasıyönündedir. Bir emek var, birlikte geçirilmiş yıllar var, alışkanlıkları var. Oyüzden insanların mağdur olmaması için yanlarında olacağım.
“OKULLARLA KOORDİNELİ OLARAK BİR ŞEYLER YAPMAYAÇALIŞIYORUZ”
Eğitim ile ilgili Muhtarlığınyalnız başına böyle bir çalışması yok. Okullarla koordineli olarak bir şeyleryapmaya çalışıyoruz. Mahallemdeki tüm okulları ziyaret ederek müdürleriyletanıştım. Muhtarlığımızın imkânları ölçüsünde yardımcı olacağımızı söyledim.Halk Eğitim Merkezi’yle görüşmelerimiz oldu. Lise düzeyinde İngilizce kursunun açılması talebimiz oldu. Sınıfoluşturabilirsek yardımcı olacaklarını belirttiler.
“SORUN HEPİMİZİN ORTAK SORUNU”
İstanbul BüyükşehirBelediyesi ile zaman açısından fırsat bulup iletişime geçmediğini söyleyenSırma Doğru; “Ama bir oluşum içinadımlar atılmış. Dernekleşmek üzere kadın muhtarların bir çalışması var.Beşiktaş ve Sarıyer de bu çalışma başlatılmış. Sorunlarımız ortak. Kadın erkekmuhtarlar diye ayrılmasının günlük hayatımıza ne kadar dokunacağı ile ilgiliönceden peşin konuşmak istemem ama sorun hepimizin ortak sorunu. Her mahalleninkendisine özgü sorunları var. Ortaklaştıracağımız sorunlar varortaklaştıramayacağımız sorunlar var. Kadın muhtarlarında ayrı sorunları olduğuiçin hangi konularda ortaklaşabiliriz diye düşünüyorum. Sanırım biraz sosyalprojeler üzerinde belki kadına şiddetle ilgili duyarlık geliştirilebilir. Çocukistismarı ile ilgili bir hassasiyet üzerinde durulabilir. Bunlarla ilgili birçalışma olursa tabi ki benimde ilgi alanıma girer ve bu konuda birçok yerdeçalışmalarımla emek veren birisiyim. Kadın muhtarlarla bu konulardaortaklaşırsak seve seve dâhil olurum” ifadesini kullandı.
“BİZİM EMEK VE MÜCADELE İLE AÇTIĞIMIZ ALANLAROLMASI GEREKİYOR”
Doğru, Uygulanan kadınkotaları ile ilgili şunları söyledi: “Kadınlarınbulunduğu ortamda daha farklı bir dil kullanılıyor ve daha uyumlu bir ortamınoluşmasına neden oluyor ama yine de kadınların ne kadar nerede nasıl görevalacaklarına da erkekler karar veriyor. Örneğin uygulanan kotalar. Hep kadınkolları, kadın komisyonları var. Hiç erkek kolları yok. Bu benim doğru bulduğumbir şey değil. Kadın kendi yeteneğiyle, bilgisi ile yer edinilebilmeli. Bizbunun mücadelesini verebilmeliyiz. Erkeklerin kendi durumlarını meşrulaştırmakiçin açtıkları alan değil bizim emek ve mücadele ile açtığımız alanlar olmasıgerekiyor. Aslında çok mücadele edilmesi gereken bir alan.”
“MUTLAKA MAHALLE MECLİSİNİ OLUŞTURACAĞIZ”
Sırma Doğru son olarakşunları söyledi: “Bu 5 aylık süreçte biz mahalleliylekaynaştığımızı ve yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Çok olumlu dönüşler oluyorbize. Yakın zamanda hayata geçirmeyi düşündüğümüz en önemli projemiz konuşmamınbaşında da söylediğim gibi mutlaka mahalle meclisini oluşturacağız. Buradaalınacak kararların muhatabı yerel yönetimlerdir. Dolayısıyla Belediye ileilişkilerimiz sıcak olacak. Belediyelerinde sorunları iletilmesinde vegiderilmesinde muhtarlara öyle bakmalarını istiyorum. Kendilerinin buralardasağlam ayakları oluşması gerekiyor. Muhtarlarla ne kadar sıcak ve sıkı iletişimiçerisinde olurlarsa, muhtarlara ne kadar geri dönerlerse o mahallelerdeki,sorunları da en aza indirmiş olurlar. Muhtarlar sorunların halledileceğinoktalarda mahalle ile kurumlar arasında sorunları iyi taşıyabilen, iyinoktalara götürebilen, dönüşümü mahalleyle paylaşan bir köprü görevi görmesigerekiyor. Bu anlamda belediyenin bütün birimlerinin muhtarlarla ilişkilerininsağlam ve iyi olması gerektiğini diye düşünüyorum.
Mahalle insanlarının çok duyarlı olduklarınısöyleyen Doğru, STK temsilcilerinden tutun sokağındaki olumsuzluklara duyarlıdavranan tüm insanlarla oluşturmayı düşündüğümüz mahalle meclisinde birlikteçalışmak isterim.”
Yorum Yazın