Helin Başak Uluslararası Sanat Festivali
Sanatın, kendini geliştirme, yeteneklerini açığa çıkarma, paylaşarak çoğalma, etkileşerek dönüşme ve dönüştürmenin en önemli araçlarından biri olduğuna inanıyoruz. Buna karşın, sanatsal, kültürel olanakların kent merkezlerinde yoğunlaştığının ve elit bir kesimin elinde olduğunun farkındayız ve kentin varoş diye nitelendirilen kenar mahallelerinde yaşayan başta dezavantajlı çocukların, gençlerin ve kadınların ekonomik ve sosyal nedenlerle bu olanağa ulaşmalarının neredeyse imkânsız olduğunun bilincindeyiz.
İşte Helin Başak Uluslar arası Sanat Festivalini bu nedenle düzenliyoruz. İlkini 2- 7 Eylül 2013 yılında düzenlediğimiz Helin Başak Uluslar arası Sanat Festivalini süreklileştirmeyi (gelenekselleştirmeyi) hedeflemekteyiz. Festival etkinliklerimizi, tam da yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle, kent merkezinden uzak mekânlarının açık alanlarında (park, cadde sokaklarında, çeşitli dünya ülkelerinden gelen sanatçıların katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Böylece kentin gelir düzeyi düşük yerleşimlerinde içe kapalı bir yaşama mahkûm edilmeye çalışılan çocuk genç ve kadınlar farklı ülkelerin kültürleriyle tanışacak, bu ülkelerden gelen sanatçılarla yan yana olacaklar.
Aslında sadece yan yana olmakla da kalmayacaklar. Çünkü festival etkinliklerimiz, katılımcı bir ortamda, çocuk ve gençlerin sadece izleyici olarak değil, kendi sözlerini de söyleyebilecekleri, sanatsal etkinliklere dâhil olabilecekleri ve kolektif üretimde bulunabilecekleri şekilde düzenlenecek. Çocuklar, genç ve kadınlar, festival kapsamında, birçok ülkeden gelen sanatçılarla birlikte ortak çalışmalar yapma ve performanslar gerçekleştirme şansı elde edeceklerdir.
Okullar Açılmadan Son Bir Festival
Helin Başak Uluslararası Sanat Festivali’nde yerel ve uluslararası gruplar performanslarıyla yer alacak. Festival boyunca çocuklara yönelik atölye ve sergiler düzenlenecek.
Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği Helin Başak Uluslararası Sanat Festivali 2-8 Eylül arasında gerçekleşecek.
Bir hafta sürecek olan festivalde çeşitli kültür sanat etkinlikleri yer alıyor.
Festivalde, onuncu yaşını dolduran vakfın bu süre zarfında gerçekleştirdiği “Yazlık köyler kışlık şehirler”, “Sanat çocukla gelecek”, “Başak çocukları şehre renk katıyor”, “Benim dünyam resim atölyesi”, “Dersim İz sanat atölyesi”, “Kültürlerarası köprü olarak sanat”, “Sokakta sanat”, “Kendi oyuncağını kendin yap” atölyelerinden kareleri de içeren sergi ve atölyeler yapılacak.
Ayrıca yerel ve uluslararası sanat grupları da festivale performansları ile katılacak.
Karnaval grubu Brouhaha International (İngiltere), davul grubu Karentura (Hollanda) ve jonglörlük-sirk performansları gerçekleştiren Hungarian Juggling Association (Macaristan) ile hem atölye çalışmaları hem de gösteriler düzenlenecek.
Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Dernekleri’yle birlikte gerçekleştirilen “Düş ve Gerçek” konulu resim atölyesinden gelen çalışmaların sergisi ve VYZ Gezici İletişim Atölyesi ile birlikte gerçekleştirilen atölye çalışmalarının gösterimleri de festival etkinlikleri arasında.
Festival mekanları İstanbul’da Anadolu yakasına dağılmış durumda.
Atölye çalışmaları, sergiler ve gösteriler Kayışdağı 80. Yıl Parkı, Kadıköy- Kozyatağı Kültür Merkezi ve Ataşehir-Novada Kültür Merkezi’nde; final konserleri ise Ataşehir-Deniz Gezmiş Parkı ve Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak.
Yorum Yazın