Prof. Dr. Ilıcalı: Kademelendirme yapacağız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Ilıcalı: Kademelendirme yapacağız

1 Haziran'da başlayan normalleşme süreciyle birlikte İstanbul'da yeniden trafik ve toplu ulaşım yoğunlukları oluşmaya başladı. Yoğunluğun azaltılması konusuyla ilgili konuşan Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Kovid-19 sürecinde gördük ki bazı işler rahatlıkla evden yapılabiliyor. Bazı işlerin ofisten değil de evden yapılmasını sağlamamız lazım. İlk olarak mesailerde kademelendirme yapacağız" dedi.

Koronavirüs sürecinde yeni normalleşmeyle birlikte İstanbul'da tekrar artışa geçen araç ve toplu ulaşım yoğunluğuyla ilgili çözüm çalışmaları yapılıyor. İstanbul Valiliği tarafından kurulan ve içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) temsilcisinin de yer aldığı 'Toplu Ulaşım Bilim Kurulu' İstanbul'da yaşanan trafik sorunu için çalışmalar yürütüyor. Özellikle koronavirüs sebebiyle toplu taşımadaki davranış değişikliklerini inceleyen kurul, konu ile ilgili olarak anket çalışması başlattı.

"TRAFİĞİN YÜZDE 85'İNİ ÖZEL ARAÇ VE TAKSİLER OLUŞTURUYOR"

Yapılan ankete çok sayıda katılımınolduğunu belirten Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı,"Geçen hafta bir ankete başladık. Şu an 141 bin kişi katıldı. Bu ankettevatandaşlara yolculuk davranışlarını sorduk. Kovid-19 öncesi, Kovid-19 sürecive sonrası alışkanlıklarını soruyoruz. Gördük ki vatandaşlarımızındavranışlarında büyük bir değişiklik var. Tek endişem; insanları topluulaşımdan kaçırdığımız zaman bu insanlar trafiğe gidecek. İstanbul'dakitrafiğin en önemli nedeni, yüzde 85 oranında 1 veya 2 yolculu özel araçlar vetaksiler. Bunlar artarsa sabah ve akşam pik saatlerinde trafik dayanılmaz olur.Yolculuğun pik saatlerini, nerede yoğunluğun başladığını ve bittiğinigörüyoruz. Burada bulunan iş yerleri göz önüne alınarak ve değerlendirerekkademelendirme yapmalıyız" dedi.

“İLK OLARAK MESAİLERDE KADEMELENDİRME YAPACAĞIZ"

Prof. Dr. Ilıcalı trafikte yaşanansorunun çok yönlü olduğunu ve tüm sorunlarla ilgili olarak çözüm önerilerindebulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Eylül, ekim ayında üniversiteler ve okullar açılacak. Toplu ulaşım verilerinegöre üniversitelerin payı yüzde 30'un üzerinde. Kovid-19 sürecinde gördük kibazı işler rahatlıkla evden yapılabiliyor. Bazı işlerin ofisten değil de evdenyapılmasını sağlamamız lazım. İlk olarak mesailerde kademelendirme yapacağız.Daha sonra vatandaşların toplu ulaşımdan kaçmaması için daha cazip halegetirmek gerekiyor. Bunun için maske, hijyen mesafe çok önemli. Anketlerdenvatandaşların buna uyacağını da görüyoruz. Ayrıca yol üzerinde daha rahathareketin sağlanması için sadece metrobüs için değil toplu ulaşım araçlarındaçok şeritli yollarda çizgi çekerek toplu ulaşıma özel şeritler ayıracağız.Kavşaklarda sıkışıklık yaşanıyor. Bunu azaltmak için trafiğin yoğun olduğuyerleri tam akıllı hale getirerek, talebe göre ışık devrelerini teknolojiksisteme dönüştüreceğiz. Diğer taraftan bisikletin toplu ulaşımdaki engelleriniaşmak için yasa teklifimi geçen hafta itibarıyla AK Parti Grup Başkanı NaciBostancı beye sundum. Öte yandan denizin payı çok az. Bunu artırmak gerekiyor.Bunları valilik ve belediye yetkilileriyle paylaşıyorum."

“İSTANBUL'DA TRAFİĞİ ÜRETEN VE ÇEKEN 8 İLÇE ÖNE ÇIKIYOR"

Özellikle trafiğin yaşandığı ilçelerde yapılacak hesaplamaların ve değişikliklerin rahatlamaya neden olacağını kaydeden Prof. Dr. Ilıcalı, "Bütün ilçeler aynı trafik yoğunluğuna sahip değil. Trafiğin ilk oluştuğu yerler var. Buralara üreyen trafiğin olduğu yerler diyoruz. Bir de çekilen trafik var. İş yerlerinin, okulların olduğu yerler buralar. İstanbul'da trafiği üreten ve çeken 8 ilçe öne çıkıyor. Bu ilçelerden alınan verilerle yapılan hesaplamalarla düşürmek gerekiyor. Beşiktaş'ta üniversiteler ve iş yerleri çok sayıda trafik çekiyor. Bu azaltıldığı zaman burada büyük bir rahatlama yaşanacak" dedi.

“TAKSİLER YOLCUYU ARTIK YOLDAN, DURAKTAN ALMASIN"

Taksilerin yolda boş bir halde yolcuaramalarının trafiği büyük oranda etkilediğini de dile getiren Prof. Dr.Ilıcalı, “Bugün artık 2020'deyiz çok iyi mobil uygulamalar var. Taksileryolcuyu artık yoldan, duraktan almasın. Bununla ilgili de önerimiz var. İstanbul'dabir günde 1,5 milyon yolculuk yapılıyor. Bunların yarısı taksiler tarafındangerçekleşiyor" derken, koronavirüs sebebiyle trafiğin yüzde 90 azaldığıdönemde toplu ulaşımı en çok kullanan kişilerin market çalışanları ve emniyetmensupları olduğunu söyeldi.

Ilıcalı, “Bu süreçte market çalışanlarının saati biraz kaydırıldığı zaman o pik saatte rahatlama meydana geldi. Daha sonra emniyet de çalışanlarına mesai saati uygulaması koydu. Trafiğin yüzde 90 oranında düştüğü dönemde bile bu tedbir çok işe yaradı. Şimdi normale dönüldüğü için iki kurumun alacağı tedbirle olmaz. Bütün okulları, kamu kuruluşlarını ve özel sektörü düşünerek yapmak zorundayız" diye konuştu.

"HERKESTE BÖYLE BİR AYARLAMA YAPILSA DAHA RAHAT OLUR"

Vatandaşlar ise kademeli mesaiye sıcakbakıyor. Toplu ulaşımı kullanan vatandaşlar özellikle sabah ve akşam iş çıkışısaatlerinde yoğunluk olduğunu belirtiyor. 11.00-19.00 saatleri arasındaçalıştığını ve rahat olduğunu söyleyen Şafak Kara, “Ben öğrenciyken sabah 8'deotobüse biniyordum. Kapılardan asılarak gidiyorduk neredeyse. Şimdi saat11.00'de biniyorum daha rahatım. Herkeste böyle bir ayarlama yapılsa daha rahatolur. Trafik uygulamasından baktığımız zaman yüzde 60'ları görüyor. Kamuda vebeyaz yakalıda değişiklik yapılsa bile yeterli olur" ifadelerini kullandı.

Ender Budak da “Şu aşamada bu uygulama çok iyi olur. Çünkü gidişat hiç iyi değil. İstanbul'da sabah saatlerinde çok yoğunluk yaşanıyor. İnsanlar mesafeyi sağlayamıyor. Bu yüzden sorunlar çıkıyor. Hatta tartışmalar yaşanıyor. Acilen bunun çözülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

KAYNAK: MYNET


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
65 yaş üzeri için yeni dönemÖnceki Haber

65 yaş üzeri için yeni dönem

İlgezdi: Devlet izledi, kadınlar şiddet kurbanı oldu!Sonraki Haber

İlgezdi: Devlet izledi, kadınlar şiddet...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar