Düzenli Beslenme Başarıyı Artırır
M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü:Öğrenci beslenmesinde konsantrasyonu artıran ve enerji veren besinler tercih edilmesi başarıyı artırır.Günün en önemli öğünü kahvaltı olmalıGünün en önemli öğünü kahvaltıdır çünkü 8-10 saate varan açlıktan sonra, hem vücut hem de beyin büyük bir enerji ihtiyacıyla uyanır. Kahvaltı yapılmadan güne başlamak hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşüklüğüne sebep olabilir. Bu özellikle konsantrasyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı, uyku hali, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalmaya sebep olur.Kahvaltının içeriğinin dengeli olmaması da aynı olumsuzlukların yaşanmasına sebep olur. Güne sadece pastaneden aldığı sade bir poğaça ve hazır meyve suyu ile başlayan çocukla evde yapılmış peynirli bir börekle süt içen bir çocuğun zihinsel ve fiziksel performansı aynı olmayacaktır.Sağlıklı bir öğrenci beslenmesinde dört besin grubundan yiyecek bulunmalıSağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninde dört besin grubunda yiyecekler bulunmalıdır. protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitaminlerinden zengin Süt grubundan süt, yoğurt, peynir; protein, demir, çinko, magnezyum, B6, B1, B12 ve A vitaminlerinden zengin et grubundan kırmızı et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagiller, ceviz, fındık vb. yağlı tohumlar ve kuru baklagiller; birçok vitamin, mineral ve antioksidanlardan ve özellikle de posadan zengin sebze ve meyve grubundan; son olarak da B12 dışında tüm B grubu vitaminlerden, kompleks karbonhidratlardan, posadan ve bitkisel proteinlerden zengin tahıl grubundan ekmek, bulgur, makarna, pirinç, patates vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Kız çocukları demire daha çok ihtiyaç duyabilirM-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü; özellikle ergen yaşlardaki kız çocuklarında demir ihtiyacı konusunda dikkat çekiyor. Kız çocuklarında menstruasyonun başlaması tüm besinlere ama özellikle de özellikle demire olan ihtiyacı artırmaktadır. Demirden yeterli bir beslenme düzeninin olmaması demir eksikliğine bağlı anemiye sebep olacaktır.Bu dönemde kalsiyum da önem kazanan bir mineraldir. Optimal büyümenin yakalanabilmesi ve kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişen sağlık sorunları yaşanmaması için kalsiyum tüketimine de dikkat edilmelidir.Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için ana öğünler kadar ara öğünlerde de sağlıklı yiyecekler seçmek önemlidir. Ders çalışırken veya dinlenme zamanlarında yenilenlere çok dikkat edilmelidir. Şekerli ve yağlı besinler, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kavrulmamış kuruyemiş, taze sıkılmış meyve suları ve taze-kuru meyvelerin tercih edilmelidir.M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü:
1.GÜNKAHVALTI2 dilim tahıllı ekmek2 karper kadar beyaz peynir3 zeytinBol domates, salatalık vb.KUŞLUKarmutÖĞLEN½ yufka ve 4 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma ile yapılmış gözlemeüzümayranİKİNDİ1 çay bardağı kavrulmamış, tuzsuz badem2.GÜNKAHVALTI2 yumurta sarısı, 2 karper kadar beyaz peynir ve 1 tatlı kaşığı sızma zeytintağını ezin2 dilim tam buğday ekmeğinin üzerine yayıp fırınlayınDomates, nane, yeşil biberKUŞLUK3 tam cevizÖĞLEN8 yemek kaşığı kısırlık bulgur içine bolca arzu edilen yeşilliklerden konulup baharat ve limonla tatlandırınElmaAyran3.GÜNKAHVALTI1 kase süt2 tam ceviz1 yemek kaşığı kuru üzüm1 tatlı kaşığı tarçın6 yemek kaşığı yulaf ezmesiKUŞLUK4 adet mor erikÖĞLEN1 simit, 3 karper kadar peynirDomates, yeşil biber vb.armutİKİNDİ1 küçük kase puding4.GÜNKAHVALTI2 yumurtalı omlet ( içine tercihe göre peynir konulabilir)2 dilim tam buğday ekmeğiDomates, salatalık, yeşil biber vb.KUŞLUK1 avuç kuru dut ve leblebiÖĞLEN1 büyük boy lavaş3 kaşık labne peyniri ve nane, maydanoz vb. yeşilliklerle yapılmış dürüm2 tam cevizİKİNDİ1 kase yoğurt (200 gr.) içine ½ elma, ½ kivi, ½ armut ve 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi www.m-onep.com Tel: (0212) 247 41 40
Yorum Yazın