Ataşehir Belediyesi Kadın ve AileHizmetleri Müdürlüğü, ailelere yönelik “tween” tehlikesine farkındalıkoluşturacak “Ne çocuk ne ergen” isimli panel düzenlendi.
Panel Fenerbahçe ÜniversitesiYeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Güzel’in moderatörlüğünde; Doç. Dr.Yavuz Dizdar, Psikolog Şebnem Tezcanlı, İş Kadını Fatma Aydoğdu ve AyşeTolga’ın katılımıyla gerçekleşti.
Panelde tween kavramının neolduğu, ailelerin ve toplumun tween sorununa yaklaşımı ve çözümü ile anne vebabaların çocuklarına nasıl davranması gerektiğine dair görüşler ve bilgileraktarıldı.
Ataşehir Belediyesi Cemal SüreyaEtkinlik Merkezi’nde gerçekleşen panel; tween kavramını Türkiye’de ilk kez birkitap çalışmasına konu alan Doç. Dr. Ebru Güzel'in konuşmasıyla başladı.
Kız çocuklarının mahreminikamusal alana açmamak adına farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan panelde;Doç. Dr. Yavuz Dizdar, Psikolog Şebnem Tezcanlı, Fatma Aydoğdu ve Ayşe Tolgakonuyu kendi uzmanlık alanlarına göre değerlendirerek, tween ve sosyal medyakonusuna dikkat çektiler.
Doç. Dr. Ebru Güzel, “Tweenkavramı dünya genelinde 8-13 yaş arasındaki çocuklar için kullanılıyor.Türkçede tam olarak kavramsal olarak bir karşılığı bulunmamasından dolayı“tween” sözcüğü kullanılmıştır. Özellikle son dönemlerde sosyal medyanınyaygınlaşması ve çocukların fotoğraf ile video paylaşım uygulamalarınıkullanmasıyla ortaya bu sorun çıkıyor” dedi.
Sosyal Medya uygulaması olaninstagram’da tween etiketi yazıldığında yetişkinleştirilmiş, cinselleştirilmişve şöhretleştirilmiş yüz binlerce kız çocuğunun paylaşımlarına rastlandığınısöyleyen Doç. Dr. Ebru Güzel, “Bijuteriden bikiniye, dudak parlatıcısından geceuyuma gözlüğüne kadar her bir ürün, cinsiyetçi bir ‘kız çocuğu kültürü’ne özgüsimgelerle bezelidir. Şöhret şekerine bulanık paylaşımlarla tween, ‘ne çocuk neergen’ arada sıkışmış; ‘eşikteki çocuk’tur” ifadelerini kullandı.
Panelde söz alan Doç. Dr. YavuzDizdar, “Çocuklarda büyüme aşaması yarışmalı bir aşama. Bu alan çocuklara dahacüretkâr olmayı gerektiriyor. Çocuklar pasif ve silik olmamak adına bumecraları çok sık bir şekilde kullanıyorlar. Çocuklarımıza öncellikledisiplinli ve kültürlü olmalarını aşılamalıyız” dedi.
Psikolog Şebnem Tezcanlı iseşunları söyledi: “Kendilerinden daha ileri yaştaki yetişkin modellere özenenkız çocukları için psikolojik yönden eşik basmağı son derece önemlidir.Çocuklar bu yaşlarda bilinçsizler. O yüzden ailelere daha fazla iş düşüyor.Çocuklarımızın gelişim süreçlerinde onları yakından takip etmeli, özgüvenlerinin ne aşamada olduğunu anlamalıyız. Manevi olarak desteğimizi herzaman hissetmeleri son derece önemlidir. Çocuklarımız kişisel ve kariyerlerineuygun olarak gelişmelidir”
9 yaşında bir kız çocuğu annesiolarak tween psikolojisinin ne anlama geldiğini ifade eden Ayşe Tolga, kendiyaşantısı ve deneyimleri üzerinden ailelerin çocuklarına nasıl davranmasıgerektiğine dair görüşlerini ve önerilerini sıraladı. Ayşe Tolga, “Bizler 80kuşağının çocuklarıyız ve eksiklerle büyüdük. O yüzden sahip olmadığımız herşeyin çocuklarımızda olmasını istiyoruz. Bu psikolojiden çıkarakfarkındalıkları gelişmiş anne ve babalar olarak çocuklarımızı yetiştirmemizgerekiyor. Kültürün önemli olduğunu düşünüyorum. Ailenin sahip olduğualışkanlıklar ve yaşama bakış açışı çocuğu şekillendiriyor. Bende zorlanıyorumama her şeyden önce bir insan yetiştirdiğimizi asla unutmamalıyız.Çocuklarımıza iyi rol modelleri olmalıyız” dedi.
Fatma Aydoğdu ise ailelerin vetoplumun tween sorununa önemle odaklanması gerektiğinin altını çizdi. Aydoğdu,“Aileler tehlikenin farkındalar mı, bu konu ciddi anlamda ele alınmalı, ailelerve toplum olarak bu konuya kafa yormalıyız. Ne ekersek onu biçeriz. Eğitim,üzerinde hasiyetle durulması gereken bir konudur. Hızla değişen çağa ayakuydurarak çocuklarımızı o yönde donamlı ve kültürlü bireyler olarakyetiştirmeliyiz” dedi.
Panelin son bölümünde FenerbahçeÜniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Güzel şunları söyledi:
“Kız çocuklarının baskın biranneden çok, kılavuza gereksinim duydukları bir yaşta, belki de tweenler içinyapılması gereken en önemli şey onları özellikle ‘pembe bir kimlik’ten korumak.Kız-kadın kimliğinin inşası, nasıl algılandığı, ‘kız kültürü’ ya da toplumsalcinsiyet baskısının ilk bilinçli farkındalığı tween evresinde cereyan ediyor.Evet, bir boşluk var, tween modeller var. Kadın sorunları devam ettikçe busorunun bir parçası olarak devam edecek diye düşünüyorum. Teknolojiyi doğrukullanmamız adına doğru rol modelleri çıkartmak zorundayız. Üreten, toprakla,doğayla, ekolojiyle iç içe büyüyen çocuklar yetiştirmeliyiz. Çocuklarımızatween demeyeli, onlara çocuk demeye devam edelim. Tween tehlikesi çocuk çatısının kırıldığı biranlamına geliyor. O yüzden Masumiyetin yitirilişi ve çocukluğun yok oluşununönüne geçmeliyiz. Masumiyetin devam ettiği, çocukluğun doyasıya parklardayaşadığı bir dünya diliyoruz.”
Yorum Yazın