Sağlıklı bir beslenme için bol sebze meyve tüketmek şart. Yalnız sebzelerin de önde geleni ve daha fazla tüketilmesi gerekenleri var. Porsiyonlarımızın yarısı sebzelerden oluşmalı. Lif ve antioksidan yönüyle zengin, kaloriden uzak tabaklarla öğünlerinizi kalitelileştirin.
Kırmızı biber: A ve C vitaminlerinden zengin olan kırmızı biberin tek bir porsiyonu (yaklaşık 125 gr) bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaya yetecek kuvvette!
Domates: İçerdiği likopen maddesi sayesinde bazı kanser türleriyle savaşmakta çok etkili olan domates, aynı zamanda kolesterolü düşürmeye de yardımcı.
Pancar: Minik bir porsiyon pancar bile bol vitamin ve mineral kaynağı. Özellikle folik asitten zengin olan pancar, kansızlığı önlemeye birebir.
Havuç: A vitamini deposu havuç, sağlam gözler için birebir. Aynı zamanda unutkanlığa karşı muhteşem bir silah oluşturmaktadır.
Lahana ailesi: Brüksel lahanası, kıvırcık lahana, kara lahana… Çocukların ve lahana mucizelerini henüz keşfetmemiş yetişkinlerin burun kıvırdığı bu sebzeler antioksidan depoları olmaları sebebiyle sofralardan eksik edilmemeli.
Brokoli: Lahana ailesinin uzaktan kuzeni olan brokoli, K vitaminden zengin içeriği ile pıhtılaşmaya yardımcı ve kemik güçlendirici etkilere sahip. Ve tabii ki güçlü bir antioksidan.
Kabak: A vitamininden zengin olan kabak ailesi, güçlü bir bağışıklık sistemi için ihtiyacınız olan sebzelerden.
Turp: C vitamini, saçlara ve tırnaklara iyi gelen B6 vitamini, magnezyum, kalsiyum ve potasyum zengini turp, aynı zamanda kalorisi çok düşük sebzeler arasında.
Ispanak: Temel Reis'in söylediği kadar zengin bir demir içeriği olmasa da, folik asit ile A ve K vitaminlerinden zengin ıspanak, tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalp-damar sağlığı için önemli bir besin.
Soğan: Taze soğan, kuru soğan, arpacık soğanı, pırasa ve sarımsak sofranızdan eksik olmaması gerekenler arasında. Antioksidan zengini bu 5'li, aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen sülfür içeriğine de sahip.
Yorum Yazın