© Gazete Ataşehir 2020

YÖRESEL YEMEKLER YARIŞTI

Ataşehir Anadolu Kültürleri Dayanışma Festivali etkinlikleri çerçevesinde 5’inci gün yöresel yemek yarışmaları yapıldı. Ataşehir Anadolu Kültürleri Dayanışma Festivali etkinlikleri çerçevesinde 5’inci gün yapılan yemek yarışmasına, festivale katılan 21 dernek yöresel yemekleri ile katıldı. Erkeklerin konuştuğu, yemek tariflerini bayanların yaptığı yarışmada jüri üyeleri stantları dolaşarak hem yarışma için hazırlanan yemekleri tattı hemde bilgi aldılar. Yemek konusunda iddialı olan dernekler hazırladıkları yemekleri jüri üyelerinin tatmalarından sonra katılımcılara ikram ederek yöre lezzetlerini anlatma fırsatını buldular. Tüm yarışmalarda olduğu gibi bu yarışmanın da sonucu Pazar günü açıklanacak. Yemek yarışmasına katılan derneklerden bir kaçının etkinlik ve yarışma ile ilgili nabzını tuttuk. Nabzını tuttuğumuz dernek başkanlarının / yetkililerin yöre yemekleri ile ilgili söyledikleri: Sadı Özata (Sivas Dernekler Birliği): “Madımak gördüğünüz gibi tamamen doğal. Baharda yetişir ve annelerimiz, bacılarımız toplayarak kuruturlar. Kış vaktinde sunumu yapılır. Madımağın gerçekten Sivas’ın tarihi ile birlikte yaklaşık 9 yüzyıllık bir tarihi var.  Madımak aynı zamanda türkülere konu olmuş bir bitki. Bir Sivaslı olarak katılan tüm derneklere başarılar diliyorum. Burada hepimiz birinciyiz. Önemli olan buraya katılmaktı” diyerek madımak türküsünü jüri ve katılımcılara dinletti. İsmail Tan( Ataşehir Tokatlılar Derneği Başkanı): “Ataşehir Kültürleri Dayanışma Festivaline 22 il derneği katıldı.  Tanıtım amaçlı yöresel ürünlerimizi getirdik. Festival müddetince çeşitli yarışmalar yapılıyor. Bu günde yemek yarışması var. Bildiğiniz gibi Tokat’ın yaprağı meşhur.  Bizde bugün “Yaprak Sarması” ile yarışmaya katılıyoruz. Tamamıyla doğal, yarışma ruhuyla değil ev yemekleri maksadıyla hazırlandı.  Özel aşçılarla hazırlamadık ama yinede iddialıyız” dedi. Tuncay Akın Orhan (Ataşehir Artvinliler Derneği Başkanı): “Bugün “Mıhlama” yemeğimizle yarışmaya katılıyoruz.  Bunun seçmemizde ki neden; Artvin Cerattepe’de doğa katliamını önlemek için mücadele edenler tüpünü malzemesini yanına alarak en kısa ve basit yoldan bu yemeği yapıyorlar. Onların bu mücadelesinin simgesi olan Mıhlama yemeği ile katılmayı uygun bulduk. Buradan o mücadeleyi verenlere bin selam olsun” diyerek yarışmaya katılan derneklere başarılar diledi. Ömer Ilgın (Erzurumlular Vakfı başkanı); “Erzurum’da sohbet kültürü, birlik ve beraberlik vardır. Bizim meşhur olan ‘Cağ Kebabı’ atalarımız dost meclisinde yemeye başlamışlar. Haliyle çok eskiye dayanan bir yemek kültürüdür. Dost meclislerinde veya bir misafirinizi ağırladığınızda samimiyetinizi ortaya koymak için en iyi yemeğinizi ikram edersiniz. Bizim yörede de Cağ Kebabı ikram edilir. Şu anda popüler yemek türü oldu. Hemen hemen Türkiye’nin her yerinde ve dünyada yenilen bir tattır. Erzurumlular Vakfı olarak bu festivale katılmaktan çok mutluyuz” şeklinde duygularını dile getirdi. Ertuğrul Köleoğlu (Ataşehir Ordulular Derneği Başkanı): “Ataşehir’de bir ilk gerçekleşti. Buda Ataşehir’deki ilçe derneklerinin başkan ve üyelerini tanışmalarını sağlıyor. Böyle bir organizasyon hem ilçeye katma değer katıyor hem de insanların kaynaşması ile ilgili zengin bir görüntü sağlıyor. Burada herkes ürünlerini ve kültürlerini tanıtma fırsatı buluyorlar.  Bizde Ordu ilimizi tanıtıyoruz. Üyelerimizle kaynaşıp yeni hemşerilerimizle tanışmak fırsatı buluyoruz” dedi. Köleoğlu; “Yemek olarak ‘Pancar Çorbamız’ var. Pancarın Diblesi ile bugün yarışmaya katılıyoruz. Standımızda fındığımız ve yöresel yiyeceklerimiz var, onları tanıttık. Biraz hazırlıksız yakalanmamıza rağmen tüm yarışmalara katılmaya çalıştık” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER