"Yönetmelikler uygulanmıyor"
GÜNDEM
YÖNETMELİKLER UYGULANMIYOR, MUAYENE VE DENETİMLER YAPILMIYOR, İNSANLARIMIZ ÖLMEYE DEVAM EDİYOR
27.07.2014 tarihinde Tuzla‘dan Topkapı istikametine gitmekte olan 500 T numaralı halk otobüsünde, TEM Kavacık mevkiinde seyir halinde iken yangın çıktı. İlk belirlemelere göre, 4 yurttaşımız öldü, onlarcası yaralandı.
26 Haziran 2012 tarihinde ve 28335 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklik ile
"Yangın algılama ve alarm sistemleri" araçlarda tadilat kapsamına alınmıştır. Söz konusu yönetmeliğin yayınlanması, yolcu güvenliği ve araç güvenliği açısından atılan önemli bir adım olmuştur.
Yayınlanan yönetmelik, İlk defa tip onayı alınarak imal edilecek yeni tip M2 (minibüs) ve M3 (otobüs) kategorisi araçlarda, 1/11/2012 tarihinden itibaren, aynı kategorideki tip onayı mevcut araçlarda ise 1/11/2013 tarihinden itibaren, önceden tescil edilmiş araçlar (2005 model ve sonrası M2 ve M3 kategorisi araçlar) için ise, 1/1/2014 tarihinden itibaren, yayımlanmış olan Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri hükümlerine uygun hale getirilmelerini zorunlu kılmaktadır.
Yangın Algılama ve Alarm Sistemlerinin önceden tescil işlemi görmüş 2005 model ve sonrası M2 ve M3 kategorisi araçlarda uygulanması amacıyla "Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri İle İlgili Usul ve Esaslar" TSE tarafından oluşturulmuş ve tadilatlar kapsamına alınmıştır.
Ne var ki, yönetmelik hükümlerinin, özellikle önceden tescil işlemi görmüş 2005 model ve sonrası M2 ve M3 kategorisi araçlarda uygulanıp uygulanmadığının takibi ve denetimi, kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle hiçbir kurum ve kuruluş tarafından yapılmamaktadır. Bu nedenle de, işletme veya araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmemektedirler. Bu bağlamda; yollarda seyreden araçların ve dolayısıyla yolcuların güvenliğini temin etme sorumluluğu olan Ulaştırma Bakanlığı`nı görevini yapmaya çağırıyoruz.
Son günlerde basında da yer aldığı üzere, otobüslerde yangın olayları nedeniyle büyük tehlikeler yaşanmaktadır. Nitekim İstanbul`da yaşanan bu olayla beraber maalesef 4 yurttaşımız can vermiştir. Dolayısıyla, yayınlanmış olan söz konusu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasının ne derece önemli olduğu aşikardır.
2013 Aralık ayında Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Ekber Çakar tarafından Malatya ve Kayseri`de 6`sı öğretmen, 9`u öğrenci 18 vatandaşımızın yaşamlarını yitirdiği elim trafik kazaları sonrasında uyarılar yapılmıştı:
Yeni bir mevzuat düzenlemesi yapılarak, ticari araçların periyodik bakım, enerji tasarrufu, sürücü eğitimi, güvenli bakım ve parça kullanımı gibi konularda MMO tarafından eğitilerek sertifika almış "Araç Teknik Denetim Mühendisleri"ne denetim yetkisi verilmeli ve ticari araçlar iki muayene arasında en az üç kez sökme/takmalı lastik ve fren ağırlıklı özel bir denetimden geçirilmelidir.
Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına tekrar başsağlığı, yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Tüm kamusal hizmetleri özelleştiren ve denetimleri de gereği gibi yerine getirmeyen yetkili kurum ve kuruluşlar, ilgili bakanlıklar son yıllarda artarak süren bu kazaların –ki biz artık bunlara iş cinayetleri diyoruz- sorumlusudurlar.
Sonuç olarak, bu tür faciaların yaşanmaması için, insanımızın can ve mal güvenliği açısından son derece önemli olan yasal ve yönetmelikler gereği hükümlerin, söz konusu araçlarda uygun hale getirildiği ilgili kurum ve kuruluşlarca bir an önce denetlenmelidir.
Kamuoyunun dikkatine sunarız.
Saygılarımızla.
N. Cenk CİHANGİR
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
TÜM HABERLER