Tiyatro Festivalinin Ardından…
GÜNDEM
Tiyatro Festivalinin Ardından…
Ataşehir Belediyesinin düzenlediği “Ataşehir Tiyatroyla Buluşuyor” etkinliğinin dördüncüsü de sona erdi.
Festival oyunlarından Rutkay AZİZ ve Taner BARLAS gibi usta oyuncuların oynadığı: “Adalet Sizsiniz” adlı oyunun dekorları gümrükten çıkarılamadığından, son anda iptal edilmesi seyircisini ve festival düzenleyicilerini üzdü. Aslında, oyun her şeye rağmen “marke” dekorlarla oynanabilirdi ve oynanması gerekirdi. Ama, usta sanatçı Rutkay AZİZ maalesef bunu kabul etmedi.
Festivalin en az seyircili oyunu daha doğrusu gösterisi: Gazeteci Can ATAKLI’nın; “Canın Sağolsun Türkiyem” adlı tek kişilik gösterisi oldu. Bunun da sorumlusu: davetiyelerini aldıkları halde gösteriye gelmeyen duyarsız insanlardı elbette… 650 kişilik salonda 350 kişiye gösterisini sunan Can ATAKLI’nın alanında ilk ve ilginç bir gösteri sunduğunu ve izlenmesi gerektiğini düşünüyorum...
Festivalin en çok seyirci çeken oyunu ise; “Alevli Günler” adlı oyunlarıyla Türk Tiyatrosuna yeni bir soluk getiren ve bu çizgiyi sürdürürlerse, tiyatromuzun ayağa kalkmasına ve gelişmesine büyük katkı yapacağını düşündüğüm, İstanbul Halk Tiyatrosu’nun; “Tartuffe/Bezirgan” adlı oyunları oldu.
Dünya Tiyatrosunun en önemli yazarlarından Moliere’nin yazdığı ve ilk kez 1664 yılında seyirci karşısına çıkan: “Le Tartuffe, ou l'Imposteur” adlı 5 perdelik tiyatro oyunundan uyarlanan “Bezirgan” güncelliğini hala koruyan konusu ile günümüz Türkiyesi’ne tıpatıp uyması, kurnazca yapılmış uyarlaması, rejisi, oyuncuların ustalığıyla, Ataşehir seyircisinin haklı beğenisini kazandı ve iptal edilen oyunun yerine ikinci defa sahne aldı.
Ataşehir Belediyesinin yöneticilerinin yerinde olsam, İstanbul Halk Tiyatrosunu “Alevli Günler” ve “Bezirgan” adlı oyunlarıyla yeniden Ataşehir’e davet eder, belediyenin bürokratlarına da bu oyunları izlemeyi şart koşardım. Neden derseniz?. Eskiden her oyuna gelen belediye bürokratları bu yılki festivale pek rağbet etmedi!.. İmam-Cemaat meselesi burada da geçerli demek ki!..
Her şeye rağmen; Ataşehirliler bu etkinliklerden mutlu olarak ayrıldılar. Tabii Belediye Başkanlarından da yılan hikayesine dönen kültür merkezlerinin yapılıp açılması konusunda biraz hızlı hareket etmesini bekliyorlar ve bu beklentilerini Tiyatro Sanatçısı Emre KINAY aracılığıyla da dillendirdiler…
Duru Tiyatro’nun oynadığı, Oktay ARAYICI’nın yazdığı, Türk Tiyatrosu’nun klasikleşen oyunu: “Nafile Dünya” adlı oyunun sonunda sanatçı Emre KINAY (kendisine belediyenin teşekkürlerini ileten ve etkinlik anısına bir şilt veren Ataşehir Belediyesinin Kültür Müdürü T. Volkan ASLAN’a…) “Artık Ataşehir Belediyesinin kendi tiyatro salonunda oynamak istiyoruz. Ataşehir gibi bir ilçeye ne zaman kültür merkezi yapacaksınız?” sorusunu yöneltti… Volkan ASLAN da Eylül 2013’te Kültür Merkezi binasının açılacağını müjdeledi…
Sonuç olarak, etkinliği izleyenlerden; bu güzel etkinliği dört yıldır düzenleyen ve emek veren Ataşehir Belediyesi Kültür Müdürü T. Volkan ASLAN’a, müdürlüğün tüm yazışma yükünü sırtlayan memur Gönül BALKIŞ ve sanatçıların her türlü ihtiyaçları için her an hazır olan A. Oben ÖZKAL’ a bir teşekkür alkışı istiyor ve kendi adıma bu emekçileri gönülden alkışlıyorum…
TÜM HABERLER