© Gazete Ataşehir 2020

Sarıkaya; “Gelen İhbar ve Şikâyetler için ekip kurduk”

Silivri açıklarında meydana gelen depremin İstanbul’da yaratacağı hasarları asgariye indirmek ve 5,7’lik sarsıntının yarattığı olumsuzlukları yerinde incelemek, gelen ihbarları değerlendirmek üzere tüm kurumlar seferberlik ilan etti.

Ataşehir ilçemizde kurum yetkililerin katıldığı ve Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş başkanlığında yapılan değerlendirmelerde olabilecek bir depremin yaratacağı hasarları ve vatandaşlara nasıl yardımcı olunacağına dair bir dizi önlemler masaya yatırıldı.

5.7’lik depremin sonucunda Ataşehir’de neler oldu, neler yaşandı, hangi önlemler alındı konusunda Ataşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Battal Sarıkaya gazetemize şu açıklamayı yaptı.

“GELEN İHBAR VE ŞİKÂYETLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ”

Depremin olduğu andan itibaren akşamdan itibaren olayı müteakip Yapı Kontrol Teknik elemanları ve Zabıta elemanlarıyla oluşturduğumuz ekipler ihbarları yerinde incelediklerini söyleyen Zabıta Müdürü Battal Sarıkaya;  “37’ye yakın ihbar vardı ama bu ihbarlar da farklı konuları kapsayan durumlarda vardı. Hiç alakası olmayan konuda gündeme gelebiliyor. Dolayısıyla onlardan 15’i fiili olarak şikâyet oluştu. Bunun 11 tanesine arkadaşlar giderek yerinde inceleme yaptılar. Bu 11 tane şikâyetten de 3 tanesi risk taşıdığı tespit edilmiş. Aslında bu Çevre ve şehircilik Bakanlığı’nın yetkisinde dedir hasar tespit tutanağı. Bizimkisi ise tedbir amaçlı.  Risk taşıyan binaları tahliye etmek suretiyle olabilecek tehlikeye karşı da önlem almak.

Risk taşıyanlar için iki planda yürüyelim dedik. Binalar mühürlendikten sonra bizim kalacak yerimiz yok, biz nerede yatacağız diyecek durumda olanlar olsaydı bir otel organizasyonu yapacaktık. Ama birçoğu yakınlarıyla paylaşabileceklerini ve gideceklerini söyledikleri için böyle bir durum kalmadı.

Gelen ihbarların tespitleri hâlihazırda oluşturduğumuz ekipler gidip incelemeye devam ediyorlar” şeklinde ifade etti.

“TÜM BİLGİLER BİR KITAPÇIK HALİNE GETİRİLECEK”

Battal Sarıkaya, Kaymakamlıkta acil toplanma konusunda daha önce yapılan planların revize edilmesi güncellenmesi düşünülüyor diyerek şöyle devam etti: “ İlk etapta oluşacak kriz merkezi kaymakamlıkta, eğer orada hasar olursa AFET Koordinasyon Merkezimiz, orada olmazsa TEB Ortaokulu bahçesinde kriz merkezi oluşturularak olaya hâkim olanların krizi buradan yönetmeleri sağlanacak.

Toplanma yerlerinin tekrar güncellenmesi yine bu listenin içerisinde olacak ve yeni yerleşim yerleri oluşturulacak. Yani affet esnasında dışarda kalanların barınabileceklerin tespit edilmesi Spor salonları Ülker Arena alanları gibi. Bunların tespiti yapılarak bir kitapçık haline getirilerek vatandaşların afet esnasında nerede toplanacaklarını ve nerede kalacaklarını bilmelerini sağlamak. 

Hazırlanacak bu kitapçıkta kişi kime ne şekilde nasıl ulaşacağını kolaylığını bulacaktır. Toplantının genel çerçevesi buydu.”

“YIKIMLAR YENİ TEBLİĞE GÖRE YAPILACAKTIR”

Riskli ve metruk binalarla ilgili konuşan Battal Sarıkaya; “ Mevcut riskli binalarla ilgili iki koldan çare bulmaya çalışıyoruz. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün elinde 70-80 riskli binalarla ilgili dosya var. Onların yazışmalarını Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü yapıyor. Birde metruk denilen binalar var. Valiliğin genelgesi var bu konuda. Bu tür binaların yıkılmasını kolaylaştıran bir tebliğ var. Metruk binanın tespitinden sonra sahibi varsa tebligat çıkarılacak yıkılması söylenilecek. Yıkmadığı takdirde veya ulaşılamadığı durumlarda yeni tebliğ gereği muhtarla tutanak tutturularak tebliğin metruk binaya yapıştırılmasını ve süresi sonunda yıkılmasını, yıkım gerçekleştirildikten sonrada yıkım masrafının %20fazlasını da bina sahibine tahsil edilmesi ön görülüyor ”dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER