“RİSKLİ BEBEKLER VE ERKEN MÜDAHALE” SEMİNERİ
GÜNDEM
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nden önce Aile Hekimlerine yönelik
‘Riskli Bebekler ve Erken Müdahale’ semineri düzenledi.
Bugüne kadar 20 binden fazla çocuğa eğitim ve rehabilitasyon desteği veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, 15 Kasım Çarşamba günü Ataşehir Metin Sabancı Merkezi’nde aile hekimlerine yönelik ‘Riskli Bebekler ve Erken Müdahale’ seminerine Ataşehir’de görev yapan Aile Hekimleri ve sağlık personeli katıldı.
“RİSKLİ BEBEKLERDE GELİŞİM GERİLİĞİ YAŞANMA OLASILIĞI YÜKSEK”
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin;
“Ülkemizde erken müdahale konusunda alınması gereken daha çok yol var. Vakfımız bu alanda çalışan öncü kurumlardan biri. Umarım ki üretmiş olduğumuz multidisipliner Erken Müdahale Programı model olarak alınsın ve Türkiye’nin her yerinde uygulanabilsin” dedi.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın Cerebral Palsy başta olmak üzere engelli bireylerin ülkemizdeki en önemli destekçilerinden biri olduğunu ifade eden Evgin;
“Vakıf olarak engelli bireylere hizmet sunmanın yanı sıra engelliliği önleyici ya da derecesini azaltıcı tedavilere önem veriyoruz. 17 Kasım Dünya Prematüre Günü öncesinde de aile hekimlerine yönelik düzenlediğimiz bu seminerle aile hekimlerinin riskli bebeklerde dikkat etmeleri gereken hususları irdeledik. Riskli doğum yapan ve riskli bebeğe sahip olan ailelerin, muhakkak bir çocuk doktoru ya da mümkünse çocuk nöroloğuna başvurmaları gerekiyor. Bebeğin gelişim takibinde aile hekimlerinin rolü büyüktür” diye konuştu.
“PREMATÜRE DOĞUMLARDA BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMIN BENİMSENMESİ GEREKİYOR”
Seminerde riskli bebeklerle ilgili detaylı bilgiler paylaşan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın Tıbbi Hizmetler Danışmanı Nöroloji Uzmanı Dr. Nihan Hande Akçakaya;
“37 haftanın altında doğan prematüre bebekler ve düşük doğum ağırlığına sahip, zamanında doğan ya da çeşitli nedenlere bağlı gelişim geriliğinin görüldüğü bebekler riskli bebek grubuna girmektedir. Bu gruba giren bebeklerde meydana gelebilecek olası bir sorunun erken fark edilebilmesi için fiziksel, zihinsel ve psikolojik yönden bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor” şeklinde ifade etti.
Erken müdahale uygulamalarında fizyoterapinin önemi hakkında bilgi veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın Fizyoterapisti Arzu Yılmaz;
“Bebeklerin fizyoterapi ve rehabilitasyon açısından erken dönemde tedaviye başlanması büyük önem taşıyor. Cerebral Palsy ya da diğer gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesi; uygun müdahale, rehabilitasyon ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesini sağlıyor. Bu sayede ömür boyu rehabilitasyon gerektiren Cerebral Palsy’de ciddi ilerleme kaydedilebiliyor” şeklinde konuştu.
Ataşehir Milli Eğitim Müdürü Dr. Ertuğrul Bilican ve Şube Müdürü Ercan Metin’in da katıldığı seminer, hatıra fotoğrafı çekilmesi ve ardından yapılan ikramla sona erdi.
FOTOĞRAFLAR: ALİ BAL
TÜM HABERLER