© Gazete Ataşehir 2020

Ramazan’da böbrek taşına dikkat!

Ramazan bu yıl hem sıcak hem de uzun yaz günlerine denk geldi. Bu yüzden sahur ve iftarda dikkatli olmak, sağlıklı beslenmek ve bol su tüketmek çok önemli. Hem havaların sıcak olması hem de gün boyu sıvı tüketilememesi nedeniyle böbrek taşlarının daha sık görülebileceğini söyleyen Liv Hospital Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci “Özellikle daha önce taş hastalığı geçirenlerde, yatkınlık nedeniyle bu risk daha da artabilir. Her ne kadar böbrek taşı genellikle 20-50 yaş gibi daha genç yaşlarda görülse de, daha ileri yaşlarda ve çocuklarda da olabilir. Böbrek taş hastalığına yatkınlığı olanların dikkatli olmalarında ve doktorlarıyla konuşarak oruç tutmalarında fayda var” diyor. Prof. Dr. Kendirci böbrek taşından korunmada yardımcı olabilecek alışkanlıklarla ilgili bilgi verdi.

Yeterince su için: Böbrek taşı oluşumuna karşı alınabilecek en iyi tedbir yeterince su içmektir. Su alımının azaltılması böbrek taşı riskini artırır. Oruç tutanların iftar ve sahur arasında günlük sıvı gereksinimini almaları gerekir. Bu süre içinde olabildiğince zamana yayarak su için. Kabaca, günde ortalama 2 litre idrar yapacak kadar su tüketmekte yarar var. Bu miktar, aşağı yukarı günlük 2.5-3 litre, ağırlıklı olarak su olmak üzere sıvı almak demek. Unutulmamalıdır ki, hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz.

Karbonhidratı azaltın: Yüksek oranda karbonhidratla (ekmek, tatlı, şeker vs.) beslenmek, idrarda taşın öncül maddesi olan kalsiyumun atılımını artırarak böbrek taşı oluşma riskini artıracaktır. Karbonhidratın azaltılması taşa karşı alınabilecek bir diğer önemli tedbirdir.

Hayvansal proteini sınırlayın: Hayvansal kaynaklı et ve et ürünlerinin ramazanda fazla miktarda tüketilmesi kanda kalsiyum ve ürik asit, idrarda ürik asit ve okzalat miktarını artırır, idrardaki koruyucu sitrat miktarını azaltabilir. Hayvansal protein yerine tarımsal protein tercih etmek daha doğru bir yaklaşım olabilir.

Fazladan tuz kullanmayın: Fazla tuz tüketimi idrarda taş oluşumuna yol açan kalsiyumun atılımını artırır, taş için koruyucu olan sitrat miktarını azaltır. Yiyeceklere tuz ekmeden günlük tuz gereksinimimizi besinlerle ya da suyla karşılayabiliriz. Ramazanda iftar-sahur arasında tuzlu besinlerden özellikle kaçının. Tuz tüketimini sınırlamak, böbrek taşından korunmak için en mantıklı, kolay uygulanabilen ve ucuz yöntemlerden birisi.

Dengeli beslenin: Tek tip beslenme yerine dengeli beslenin. Diyetteki lifli besinlerin artırılması taş oluşumunun engellenmesine katkıda bulunur. Akdeniz tipi beslenme böbrek taşı riskini azaltabilir.

Limonata için: İdrarda taş oluşumunu azaltan bazı koruyucu maddeler de atılır. Bunlardan en önemlisi sitrattır. İdrarda sitrat miktarı azaldığında kalsiyum ve okzalatın çökme olasılığı artmaktadır. Normal şartlarda vücutta sitrat üretilir. Ancak bazı durumlarda miktarı yeterli olmayabilir. Taştan korunmak amacıyla da sitrat içeren besinlerin alınmasında yarar var. Bunlardan en önemlisi limonatadır. Özellikle yaz aylarında, hem serinletici özelliği, hem vücudun su ihtiyacını yerine koyması, hem de bol miktarda sitrat içermesi nedeniyle limonata sudan sonra içilebilecek en iyi içecek olabilir.

Sahurda çay-kahveden kaçının: İdrar söktürücü özellikleri nedeniyle sahurda çak-kahveden kaçınmakta yarar var. Bu içecekler gün içinde susama hissini de artırabilirler. Bunlar yerine su, limonata, ayran gibi daha yumuşak içecekleri tercih etmekte yarar var.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER