Önünüzdeki maçlara bakmalısınız!
GÜNDEM
Sınav aralarını iyi yöneten öğrenci başarılı olacak…
Her sınavdan sonra önünüzdeki maçlara bakmalısınız!
8. sınıf öğrencilerinin Perşembe ve Cuma günü ilk kez girecekleri Merkezi Ortak Sınavlarında öğrencilerin özellikle sınav aralarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Bilfen İlköğretim Okulları Rehberlik Bölüm Başkanı Serhat Uzun,
“Bir önceki sınavın iyi ya da kötü geçmesi öğrencileri etkilememeli. O sayfayı hemen kapatmalı ve önünüzdeki maçlara bakmalısınız. Ancak o süreci iyi yöneten öğrenci başarılı olacak.” dedi.
8. sınıf öğrencileri, bu sene ilk kez uygulanacak olan merkezi ortak sınavların ilkine 28-29 Kasım tarihinde girmeye hazırlanıyorlar. Kendi okullarında sınava girecek olan öğrencilerin nelere dikkat etmesi, sınav gününe nasıl hazırlanması gerektiğiyle ilgili öneriler hazırlayan Serhat Uzun, öğrencilerin kendi okullarında sınava giriyor olmasının bir rahatlık nedeni olmaması gerektiğinin altını çizerek şunları belirtti:
“Daha önce Seviye Belirleme Sınavında (SBS) olduğu gibi bu sınavlarda da öğrenciler için detaylı bir üst araması yapılacak. Öğrenciler, sınav olacakları sınıflara yanlarında saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın sınava alınacaklar.”
MEB tarafından daha önce yayınlanan kılavuza ilişkin bazı güncellemeler bulunduğunu belirten Uzun bu yenilikleri şöyle sıraladı:
Sınav kaygısını arttıracağı öngörülen 50 dakikalık sınav araları 30 dakikaya düşürüldü.
Her bir ders için yapılacak sınav başladıktan sonra 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacak.
Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek.
Her dersin sınavında ilk 20 dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan çıkabilecek.
Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 dakika kala, öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak.
Her ders sınavı tamamlanana kadar özel eğitim tedbiri olan öğrenciler hariç sınıfta en az iki öğrencinin kalmasına dikkat edilecek.
Bilfen Rehberlik Bölüm Başkanı Serhat Uzun, sınav öncesi çok merak edilen sorulara da yanıt verdi:
Öğrenciler sınavdan önce nelere dikkat etmelidir?
Sınav öncesi rutin alışkanlıklarınızı değiştirmeyin!
Ortaöğretim kurumlarına geçişte bu yıl ilk kez, 8. sınıfta öğrenim görülen 6 temel dersin okul sınavlarından elde edilecek puanlar ve yılsonu başarı puanları kullanılarak öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmeleri sağlanacak. Yani uygulanacak olan bu sınavlar öğrencilerin karne notlarını da etkileyecek olan okul sınavlarıdır. Genel ve tek oturumluk merkezi sınav gibi bir algılama, öğrenci ve veliler üzerinde kaygı durumu yaratabilir. Sınav kaygısının nedenleri incelendiği zaman özellikle veli ve öğrencilerin sınava yükledikleri anlam öne çıkmaktadır. Bu anlam, sınava 2-3 gün kala alınan özel güvenlik tedbirleriyle olağan üstü bir hal almakta ve maalesef öğrenciler üzerinde baskı yaratmaktadır. Özellikle, öğrencilerin sınavdan bir gün önce uyku, beslenme, dinlenme, sağlık durumları abartılı bir noktaya taşımamalı ve rutin alışkanlıklar da çok fazla değişikliğe gidilmemelidir.
Öğrenciler sınav anında nelere dikkat etmelidir?
Yoklama kâğıdını imzalamayı unutmayın!
Öğrencilerin öncelikle kendilerine açıklanacak olan sınav yönergesini çok iyi bir şekilde dinlemeleri gerekmektedir. Cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edilmeli, herhangi bir hata varsa görevli öğretmenlere durum bildirmelidir. Cevap kâğıdının imza bölümü dışındaki tüm alanları yumuşak uçlu bir kuşun kalemle kodlanmalıdır. Soru kitapçığı üzerinde yer alan kitapçık türü mutlaka cevap kâğıdına kodlanmalıdır. Ayrıca öğrenciler, sınavın bitiminde yoklama listelerini de imzalamalıdır.
Öğrencilerin merkezi sınav aralarında nasıl bir davranış sergilemesi gerekiyor?
Sınav aralarında sevinç ve üzüntü kontrolü şart!
Önünüzdeki maçlara bakın!
Sınav arası, bir sınavın bittiği ve başka bir sınavın başlayacağı anlamına gelmektedir. Verilecek olan aralar, bir sonraki sınava duygusal ve zihinsel açıdan hazırlanma ve fizyolojik ihtiyaçların karşılanması olarak değerlendirilmelidir. Öğrencilerin sınav aralarında biten sınavı düşünmeleri ve değerlendirmeye çalışmaları bir sonraki sınav performanslarını olumsuz yönde etkileyebilir. Sınavın iyi geçtiğini düşünen öğrenciler doğal olarak mutlu olacaktır. Bu mutluluk, aşırı sevinç gösterilerine dönüşürse, sınava ilişkin iyi bir performans sergilemediğini düşünen öğrencileri olumsuz yönde etkileyebilecektir. Ayrıca, aşırı sevinç gösterileri çok yüksek düzeyde motive edici ve rahatlatıcı olabilir. Bu durum ise bir sonraki sınavda dikkat hatası yapma olasılığına yol açabilir.
Sınav sonunda iyi bir performans sergilemediğini düşünen bir öğrenci ise, bu durumu tam bir başarısızlık ve hedefi tutturamamak olarak değerlendirilirse, yaşadığı olumsuz duygu durum, diğer sınav performanslarına da olumsuz yönde yansıyabilecektir. Unutulmamalıdır ki, tercihte kullanılacak olan puanlama tek bir ders üzerinden değil altı temel ders üzerinden yapılacak 12 sınav ve yılsonu başarı puanlarının sonucuna göre oluşacaktır. Sonuç olarak, verilecek olan aralarda öğrenciler, biten sınavı yorumlamaya çalışmamalı, aralarında konuşmamaları ve bir sonraki sınav için dinlenerek hazırlanmalıdır.