NECATİ TOSUNER, AHMET TELLİ ÇOCUK VE HALK KÜTÜPHANESİ’NE KONUK OLDU
GÜNDEMÇağdaş edebiyatımızı zenginleştiren, eserleriyle sevilen, kısa öykünün büyük ustası Necati Tosuner, Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan “Yaz Sevenler Kış Sevenler” adlı kitabıyla Ataşehir Belediyesi Ahmet Telli Çocuk ve Halk Kütüphanesi’ne konuk oldu.
Tosuner yeni kitabının yanı sıra diğer kitaplarını da okuyan çocukların yazın yaşamı üzerine sorduğu soruları yanıtladı.
Tosuner, bir okurunun yeni kitabının kahramanlarıyla ilgili sorduğu soruya, kitaptaki kişilerin bir kısmının gerçek, bir kısmının kurgu olduğuna vurgu yaparak şöyle yanıt verdi:
“Kitaptaki olaylar tümüyle öyle oldu denemez. O kişilerin bir kısmını tanıyorum. Yazar bir şeylerden esinlenir, gerçek hayat hikâyesini anlatırken bile bazı şeyleri değiştirir. Bunların inandırıcılığı arttıracağını daha çok kişi tarafından okunacağını düşünür. Yazarın en büyük malzemesi kendi bildikleridir. İnsan bildiği bir şey hakkında konuşabilir, gözlem yapabilir, düşünce üretebilir. Yazmak bir anlatma isteğidir, anlatmadan duramayıştır. Anlatırken, mimiklerinden karşımızdakinin ne kadar ilgilendiğini anlar, fakat okurun ne düşündüğünü bilemez. Yazar ile okuru arasındaki tek iletişim aracı dildir. Kitabın dili ile yazarın dilinin örtüşmesi gerekir. Okurun da onun farkına varabilmesi için o dili bilmesi gerekir.”
Tosuner bir “Yazar olmak çocukluk hayaliniz miydi?” şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:
“Beni her şeyimle biçimleyen çocukluğumda salıncaktan düşmemdir. Uzun süre tedavi oldum. O nedenle uzun süre hiç kalkmadan yatmak zorunda kaldım. Pencerenin yanında yatıyordum, babamın tıraş aynasına bakarak dışarıyı, dünyayı görüyordum. Yazarlık da böyle bir aynadan bir şeyleri görüp onları anlatmaktır. Deriz ya kitap iyi arkadaştır. Gerçekten de benim en iyi arkadaşım da kitaplar oldu, çok okudum. Kitap okumadan da yazar olunmaz. Elbette ki yazar olmayı seçtim.”
Söyleşinin son bölümde ise Necati Tosuner “Yazmayı düşünen var mı?” şeklinde bir soru sordu.
Aldığı yanıta oldukça memnun olarak onlara Günışığı Kitaplığı’nın her yıl düzenlediği Zeynep Cemali Öykü Yarışması’na katılmalarını önerdi.
Yazmayı düşünenlere en önemli önerisi de “Yazarlık okuyanda gerçeklik hissi uyandırmaktır. Gerçeği anlatmak zorunda değilsiniz, fakat bir gerçeklik duygusunu okura vermek gerekir. Yazarın başarısı da kendisini burada gösterir,” şeklinde oldu.
Söyleşi sonrası kitaplarını imzalayan Tosuner çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
İlginizi Çekebilir