© Gazete Ataşehir 2020

Kurban kesecekler, bunlara dikkat!

Kurban kesecekler, bunlara dikkat! Ataşehir Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde gerekli tedbirleri aldı. İlçede kurbanlık satış ve kesim alanları sürekli kontrol edilerek temizlik ve hijyen şartlarına uygunluğu denetlenecek. İzinsiz kurban satış ve kesim yapanlar içinse zabıta ekipleri görevde olacak. Ayrıca kesim sonrası oluşan hayvansal atıklar Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından temizlenecek. Kaçan hayvanların yakalanması için boğa yakalama ekibi bile kuruldu. Ataşehir Belediyesi Veteriner işleri Müdürü Necati Bozkurt vatandaşları uyarıyor: " Hayvanın hastalık taşıdığından şüphelenirsiniz bizi arayın." [caption id="attachment_4919" align="alignright" width="300" caption=""Eğer hayvanın hastalık taşıdığından şüpheleniliyorsa, vatandaşlarımız Belediyemiz’in 0216 570 50 00 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşabilirler.""][/caption]   Kurbanlık hayvan seçiminde nelere dikkat edilmelidir? Veteriner sağlık raporu ve Menşe Şahadatnamesi bulunmalıdır. Hayvanların küpesi olmalıdır. Hayvanların bakışları canlı, kılları parlak ve vücut kondisyonunun iyi olması gereklidir, çok zayıf olmamalıdır. Büyükbaş hayvanlar iki yaşından, küçükbaşlar ise altı aylıktan büyük olmalıdır. Ayrıca, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları veya memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban edilmemelidir, ancak doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, kulağı delik veya yırtılmış olması hayvanın kurban edilmesine engel teşkil etmez. Kesicilerin uyması gereken şartlar nelerdir? Kesim yapacak personelin kesinlikle kurban kesim sertifikası olmalı. Kesim yaparken oluşabilecek yaralanmalara karşı dikkatli olunmalı ve kesim ekipmanları kullanıldıktan sonra dezenfekte edilmelidir. Ayrıca kesici, etten kendisine bulaşabilecek hastalıklara karşı tedbir almalı, eğer ellerinde açık yara varsa etle temastan kaçınmalı ve ellerine mutlaka eldiven takmalıdır. Hastalıklı olabileceğinden şüphe edilen durumlarda mutlaka Belediyemizin veteriner hekimlerine ulaşılmalı. Kesim öncesi neler yapılmalı? Kesim öncesi kurbanlık hayvanların 8 – 12 saat dinlendirilmesi et kalitesinin daha iyi olmasını sağlar. Kesimden en az 8 saat öncesinde yemleme kesilmeli, hayvanların ihtiyaçları dahilinde su içmelerine izin verilmelidir. Büyükbaş hayvanlar gözleri bağlı olarak sırayla kesim alanına alınmalıdır. Ayrıca kesim öncesinde veteriner hekim tarafından yapılacak muayene ile zoonoz olarak adlandırılan ve hayvanlardan insana bulaşan, kuduz, tüberküloz, şap, şarbon ve çiçek gibi hastalıklara karşı önem alınmalı. Eğer hayvanın hastalık taşıdığından şüpheleniliyorsa, vatandaşlarımız Belediyemiz'in 0216 570 50 00 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşabilirler.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER