KÜLTÜRLERİN KARDEŞLİĞİNİ DANSIN DİLİ İLE ANLATTILAR
GÜNDEM
Türkiye ve Romanya ilişkilerinin 140. yılı, Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen, uzun süre unutulmayacak bir dans gösterisiyle kutlandı.
Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’ndeki dans gösterisinde, Romanya’nın Köstence kentinden bu etkinlik için özel olarak gelen Izvoare Dobrogene / Dobruca Pınarları Folklor Topluluğu ve Ataşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu muhteşem bir gösteriye imza attı.
Dans gösterisini İstanbul Romanya Başkonsolosu Iulian Gherman, Köstence İlçe Konseyi Kültür Komisyonu Üyesi Adrian Beres, Teodor Burada İl Kültür Merkezi Sanat Danışmanı Adina Bocai, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi yetkilileri, Izvoare Dobrogene Koreografı Şerban Gherghiu, Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan, Ataşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Oben Özkal, MSKM İdari İşler Koordinatörü Tamer Semerci ile 300 sanatsever seyretti.
Halit Akçatepe Sahnesi’ndeki gösteride ülkemizde yaşayan Romen vatandaşlar da hazır bulundu.
Etkinliği İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi’nden Seila Çelik ve Ataşehir Belediyesi Organizasyon Birimi sorumlularından Ali Uğurlu sundu.
Aynı sahneyi paylaştılar
Gecede ilk olarak Köstence İl Kültür Merkezi, “Teodor T. Burada”da faaliyet gösteren Izvoare Dobrogene / Dobruca Pınarları Folklor Topluluğu gerek Dobruca gerekse Romanya’nın çeşitli bölgelerinin etno-folklorik özelliklerini taşıyan danslardan oluşan bir gösteri yaptı. Oyun aralarında ise Romanya folklorunun seçkin örneklerini oluşturan şarkılar seslendirdiler.
Etkinlikte aynı zamanda ulusal ve uluslararası bir çok etkinlikte ve yarışmada yer alıp ödüller kazanan Ataşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu da Trabzon Yöresi oyunlarıyla yer aldı.
Gecenin son dansını ise yaptıkları gösterilerle büyük beğeni toplayan iki topluluk birlikte damat halayı oynayarak yaptı. Çok bilinen ve sevilen bir Balkan ezgisiyle sahneye çıkan dansçılara ve solistlere salonda bulunan seyirciler de eşlik etti.
“Mutluluk duyduk”
Gecenin sonunda söz alan Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan yaptığı açıklamada, “Romen dostlarımızın, kardeşlerimizin ülkelerinin 100. kuruluş yıldönümünü ve Türkiye-Romanya ilişkilerinin başlamasının 140. yılını kutlamaktan büyük bir şeref duyuyoruz. Ülkemiz, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ diyen büyük önder Atatürk’ün liderliğinde gelişen, öngörüleriyle büyüyen bir ülke. O yüzden biz bütün ülkelerin bağımsızlıklarına saygı duyarız, hem de onlarla dostça kardeşçe yaşamayı amaç ediniriz. Bu akşam da muhteşem gösterileriyle bizleri onurlandıran, misafirimiz olan konuklarımıza teşekkür ederiz. Sizleri Ataşehir’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduk. Gösteriye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” dedi.
“Folklor sayesinde dostluk için bir köprü”
Geceye sağlık sorunları nedeniyle katılamayan İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi Müdürü Nadia Tunsu’nun mesajı Seila Çelik tarafından okundu: “Bu ikili etkinliği MSKM’de düzenlediğimiz için kurumum adına sevincimi ifade etmek istiyorum. Ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin başlamasının 140. yılını Romen ve Türk geleneksel müziği ve danslarını içeren muhteşem bir gösteriyle kutlamak istedik. Izvoare Dobrogene / Dobruca Pıanarları Folklor Topluluğu hem Dobruca hem de Oaş, Muntenia, Moldova gibi Romanya’nın farklı yörelerine ait geleneksel halk müzikleri ve oyunlarından örnekler sundu.
Bu gösterinin gerçekleşmesine katkıda bulunan Ataşehir Belediyesi’ne, Mustafa Saffet Kültür Merkezi yetkililerine, Köstence İl Konseyi’ne, Teodor T. Burada Köstence İl Kültür Merkezi’ne ve Izvoare Dobrogene Folklor Topluluğu’na teşekkür ediyorum. Kültürü, folklor sayesinde dostluk için bir köprü olarak kullandığınız için teşekkür ederim.”
Konuşmaların ardından Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Volkan Aslan, Romen konuklara çiçek takdiminde bulundu.