“Korkmalı ama panik olmamalı”
GÜNDEMAtaşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından Deprem Haftası etkinlikleri çerçevesinde “Depreme Ne Kadar Hazırlıklıyız” konulu panel düzenlendi.
Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda düzenlenen panelde, Dilek Sabancı Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerine, afet eğitimi verilerek bilinçlendirildi.
Moderatörlüğünü,İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi ve TMMOB Jeofizik Mühendisliği Odası Başkanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'nun yaptığı panelde, Afet Yönetimi Uzmanı Özlem Işık ve Mahalle Afet Yönetimi İstanbul Başkanı Hüseyin Karadayı afet eğitimi verdi.
Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Türkiye'nin hasar verici depremde birinci sırada yer aldığına dikkat çekerek, deprem anında korkunun normal olduğunu ancak kesinlikle panik yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Depremin nasıl oluştuğunu anlatan Gündoğdu, Türkiye'de tsunami tehlikesinin yok denecek kadar az olduğunu belirterek, tsunami anında deniz kenarındaysak yüksek bir yere çıkmak gerektiğini söyleyerek, “Yıldırım düşmesi, yangına neden olacak şekilde gelişirse afet olabilir. Tayfun ve hortum da elektrik oluşturduğundan tehlikelidir, dikkat edilmesi gerekir” diye konuştu.
"Eğitim şart”
Afet Yönetimi Uzmanı Özlem Işık ise, ilk yardım eğitiminin mutlaka alınması gerektiğini, bu bilgileri hayatın her alanında kullanacağımıza vurgu yaparak, “Depreme karşı önlemleri arttırmalıyız. Afet yönetimi başarısı, kaynakların geliştirilmesine bağlıdır. Bu anlamda Sivil Toplum Kuruluşları'da çok önemlidir. İmkan ve desteklerini arttırırsak daha iyi bir yerde olabilirler” diyerek şöyle devam etti:
“Afet yönetimi, bir bilim dalıdır. Okul öncesindeki bilgilendirme ile afet yönetimi geliştirilmiş bir toplum olalım istiyoruz. Afetlerde riskli grupları; kadınlar, yaşlılar, çocuklar ve engelliler oluşturuyor. Afetlerde, kadınların erkeklere oranla daha fazla zarar gördüğü kanıtlanmıştır”
%96 halk, %4 AKUT
Mahalle Afet Yönetimi İstanbul Başkanı Hüseyin Karadayı da, afetlerin en önemli etkisinin; can kaybı olduğunun, bilgilenmenin bu noktada önemli olduğunun altını çizerek, “Van depreminde, enkazlarda çalıştık. Can kaybı yaşandıktan sonra hayat keşkeyi kabul etmiyor. Keşke dememek için bilinçlenmeli, bilinçlendirmeliyiz. Afetlerde, % 96 kurtarmayı halk yaparken, %4'ü AKUT ekipleri yapıyor. Halk'ın kurtarma nedeni ise Mahalle Afet Gönüllüleri'nin halkı bilinçlendirmesidir” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir