© Gazete Ataşehir 2020

Keziban Üreyil; “Barbaros’a Kadın Eli Değmeli Dedim ve Kazandım”

Barbaros Mahallesinin Kadın Muhtarı Keziban Üreyil, adaylık sürecini, neden muhtar olmak istediğini ve seçildikten sonra 6 ay içinde gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmek üzere hazırladığı projelerini açık yüreklilikle gazetemize değerlendirdi.

Keziban Üreyil; “Bu temelde göreve başladığımda elbette uzun yıllar devam eden muhtarlık anlayışının dışında bir muhtarlık getirdim. Dedim ki, Barbaros’a kadın eli değecek ve bir başka dünya mümkündür diyerek o anlayışı altı ay içinde sergiledim” dedi.

Keziban Üreyil, öncelikle 31 Mart seçimlerinde bana güvendikleri ve seçilme şansı verdikleri için tüm Barbaros halkına teşekkür ederim diyerek açıklamalarına şöyle devam etti.

“BOŞ BİR MUHTARLIK DEVİR ALDIM”

Mazbatamı alarak göreve başladığımda boş bir muhtarlık devir aldığını söyleyen Barbaros Mahallesinin seçilmiş kadın muhtarı Keziban Üreyil; “Oturacak bir tabure dahi yoktu.  Parkeler kötü bir vaziyetteydi birde parasını istediler. Hiçbir şey yoktu.  Yani bir takım sıkıntılar oldu ama biz bunları aştık. Ben bunların peşinde değilim hizmet için geldim.  Yeri geldi cebimizden, yeri geldi insanlar yardımcı oldular.  Altı aylık görev sürem içinde insanlar beni tanıdıkça her şeyden önce muhtarlığımızın fiziki olarak yeniden yapılmasına destek oldular. Kimisi dolap getirdi, kimisi parke, kimisi  elektrik malzemelerini kimisi ikinci el eşya getirerek burayı kullanılır hale elbirliğiyle getirdiler. Burada özellikle Ataşehir Belediyesine çok teşekkür ederim çünkü her şeyden önce bir tek taburem, masam yokken sistemi çalışır hale getirdiler. Altı ayda olsa en azından şu masanın etrafında hep beraber oturup çalışmalarımızı yürütebiliyoruz” dedi

“DEVAM EDEN MUHTARLIK ANLAYIŞI DIŞINDA BİR MUHTARLIK ANLAYIŞI GETİRDİM”

Öncelikle mahallemizin iki ayrı kesimden oluştuğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Ben neden muhtar oldum? Soruma kendim cevap vermek için diyerek açıklamalarına şöyle devam etti: “İTÜ İşletme Fakültesi mezunuyum. Uzun yıllar kentsel dönüşüm firmalarında çalıştım. Bu süreçte Barbaros Mahallesinde ki firmalarda çalışmam nedeniyle Barbaros Mahallesinin bir imar gerçeği olduğunu altını çizerek söylüyordum.  Bu sürecin firma bazında değilde muhtarlık bazında çok daha iyi idare edilebileceğini, içinde olunabileceğini, takipçisi olunabileceği, halkın yararına yönlendirileceğini düşünerek adaylığımı koydum. Benim muhtarlıkta ki temel gayem imarı doğru okumak ve halka doğru yansıtmaktı.  Bu temelde göreve başladığımda elbette uzun yıllar devam eden muhtarlık anlayışının dışında bir muhtarlık getirdim. Dedim ki, Barbaros’a kadın eli değecek ve bir başka dünya mümkündür diyerek o anlayışı altı ay içinde sergiledim.”

“600 KİŞİLİK BİR İHTİYAÇ LİSTESİ OLUŞTURDUM”

Keziban Üreyil muhtar seçildikten sonra denk gelen ilk Ramazan ayında çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri bizimle paylaştı: “Seçildikten sonra icra ettiğimiz Ramazan ayında geçmişten devam eden bir koli dağıtım kültürü var. Ben bunu tahmin ederek seçim çalışmalarımda her şeyden önce bana oy veren her kim olursa olsun mahallede ihtiyacı olan insanları da düşünmesi gerekir diyerek propagandamı yapıyordum.  Okul Aile Birliklerinin, site yöneticilerinin bulunduğu ortamlarda konuşuyordum. Akademik çevrelerden birçok tanıdığım bilim insanlarıyla da konuşarak değerlendirmeler yapıyordum.  Ramazan ayı gelip çattığında hiç abartmıyorum bu çalışmamızın sonucu olarak okullarda, üniversitelerden koliler yağdı.  Koli dağıtımında öğrencilerin büyük yardımı oldu.  Kurumlardan hiç yardım almadım ama öğrenciler bizi çok sevdi. Koli almaya gelen yaşlılara öğrenciler gönüllü yardım ederek onların kolilerini evlerine kadar götürerek gözlerimizi yaşarttılar. 600 kişilik bir ihtiyaç listesini oluşturmuştum. 380 aileye koli geri kalan 20 aileye de farklı bir şekilde dokunduk.”

“BATTAL BAŞKANIN BENİ İMAR KOMİSYONUNA KABUL ETMESİ BENİ MUTLU ETTİ”

Keziban Üreyil; benim her şeyden önce temel hedefim, gerçek ihtiyaç sahibi insanların tespitiyle beraber her sokakta altyapı eksikliğinde daha önce Battal Başkanımız orası İmar olduğu için hizmet vermekte eksik kaldık. O bir ihtiyaçtı ama imar sorunu bugün, yarın çözülecek diye yapamadık. Yenisahra ve Barbaros Mahallelerine karşı bir özrümüz var demişti.  Bu özürün daha geniş olmaması, daha uzamaması için sürekli belediyedeki imar ile ilgili konuları takip ettim diyerek; “ Belediye Başkanımız Battal İlgezdi beni makamında kabul ederek imar ile ilgili beni bilgilendirdi ve belediye İmar Komisyonun da bir muhtar olarak yer almama izin verdiğini söyledi. Zaten muhtar olarak komisyonların doğal üyesiyiz ama burada sorun çıkmadan o toplantıya katılma izni aldım ve çok yakında bu imar konusuna vakıf olacağım, mahalle halkına da doğru bilgilendirmeler yapacağım. Bu anlamda amacıma ulaştığımın duygusunun rahatlığı içindeyim. Çünkü istemekle bir yere varmış olunur. Sonuç itibariyle bunun başkan tarafından onaylanması beni çok mutlu etti” ifadesini kullandı.

“BİR KADIN MUHTAR OLARAK İNSANLARA VERDİĞİM BİR GÜVEN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Kurumlarla uyum içinde çalıştığını ifade eden Muhtar Keziban Üreyil; “Şu anda İSKİ ve Büyükşehir’le çalışıyoruz.  Ataşehir Belediyesi olsun, Kaymakamlığımız, Emniyetle son derecede uyumlu çalışıyoruz. Kurumsal Whatsapp gurupları kuruldu. Sorunlar bu kanallar vasıtasıyla paylaşılıyor.  Mahallemde sorununu kapılar arkasında söyleyen insanlar değil konuşan insanlar oldular. Bir kadın muhtar olarak insanlara verdiğim bir güven olduğunu düşünüyorum. Benim her günüm dolu geçiyor. Sıkıntıları ilgili kurumlara bildirerek, giderildiğini gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Bugüne kadar ben şunu söyledim olmadı diyenlerin olacağını sanmıyorum.  Sonuçta 6 aylık süreç benim için son derece olumlu geçti. Ve bu süreç içinde arkadaşlarımı tanıdım. 16 mahallenin muhtarlarıyla sürekli bir iletişim içindeyiz. Hizmete yönelik doğru ilişkiler kurduk. Sorunlarımız paylaşarak tek dille konuşmaya çalışıyoruz. O anlamda yeniler, eskiler olmaksızın kaynaştık, daha da güzel günler olacak ve her şey çok güzel olacak” diye konuştu.

“ÖRGÜTLÜ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTECEĞİZ”

Barbaros Mahallesi Muhtarı Keziban Üreyil çalışmalarının daha verimli ve sorunları birlikte çözmek için iki komisyon kurduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “ Bu 6 aylık süreç içinde iki ayrı komisyon kurdum.  Bunlardan biri İmar diğeri ise Kadın ve Kadın Dayanışma Komisyonudur. Belediyede ki toplantılara katılmadan önce İmar Komisyonumuzla irdeleyip ondan sonra katılacağım. Kendi başıma hareket etmem gibi bir düşünceyle hareket etmem. Çünkü kurduğumuz İmar Komisyonu’nda sorumluluk alan ve bu işi bilen arkadaşlarımız var. Ayrıca mahallemde imar sorununun yarattığı çok sorunlu arkadaşlarımız var. Yerlerini müteahhitlere vermişler, karotlar alınmış, yıkım kararları çıkmış sonuçta bu insanlarla iletişim halindeyim. Komisyonda yer alıyorum. Biz burada örgütlü bir şekilde çalışmalarımızı yürüterek Ataşehir Belediyesinin yapmış olduğu değişiklikler de doğru değişikliklerin yapılmasına gayret edeceğiz.”

KADIN VE KADIN DAYANIŞMA KOMİSYONU İLE İLGİLİ OLARAK ŞUNLARI SÖYLEDİ.

Keziban Üreyil Kadın ve Kadın Dayanışma Komisyonu ile ilgili şunları söyledi: “Ramazan ayında 600 kadının durumlarına baktığımızda içler acısı olduğunu gördüm. Her yapıdan acısını dile getirmeye gelmişti. Bunların kayıtlarını tuttum. Yardım yapılırken gerçekten bu insanların mağdur olup olmadıklarını inceledim. Ve %99’nun mahalle insanı olduğunu gördüm. Bu durumu yalnız başıma götüremeyeceğimi biliyordum.  Zaten mahalle meclislerini kurma gibi bir düşüncem vardı. Belli araştırmalar sonucunda duyduğum heyecandan ötürü bir çalışma başlatmaya karar verdim. Bu işi tek başıma yürütemeyeceğimi gördüm. Muhtarlığa evrak için gelenlerle bu duygularımı paylaştım. Bir baktım avukatı, akademisyeni, emeklisi ve ev kadını geldi seninle biz yol almaya hazırız dediler ve 11 kişi olduk. Şu anda ciddi boşanma tehlikeleri yaşayanlar ve uyuşturucu nedeniyle yuvası yıkılan daha farklı sıkıntılar yaşayan kadınlarımız var. Bunların sorunlarını komisyonumuzda görüşerek ilgili üyelerimizden hangisinin ilgili alanına giriyorsa o arkadaşımız yardımcı oluyor”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile çalışmalarımız var. Kızılay ve Site yöneticileriyle irtibat halindeyiz. İhtiyaç fazlası her şeyi değerlendirmek ve doğru yerlere ulaşması için muhtarlarımıza getirmeleri yönünde isteklerimiz oldu. Gelen yardımları gerçek ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyoruz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER