KARTAL KOMPOST KONFERANSINDA
GÜNDEM
Kartal Belediyesi “Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor” adlı uluslararası kompst konferansına katıldı. Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Sivil Toplum Diyalogu, ACR+, CFCU işbirliği ile düzenlenen konferans, Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşti.
Kartal Belediyesi’ni temsilen konuşmacı olarak yer aldığı konferansta belediyenin uygulamakta olduğu “ Kırmızı Solucan Gübresi Üretimi” projesinden bahseden Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars; gübrenin nasıl üretildiği, solucanların gübreye çevirecekleri besinlerin neler olması gerektiği hakkında katılımcılara bilgi verdi.
“Kullanılacak malzemeler asidik olamayan, meyve ve sebze atıkları olmalıdır”
Kompostlaştırma kutusuna neler atılabileceği hususunda bilgi veren Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars: ”Solucanlar, organik maddeler ile beslendiğinden ağırlıklı olarak kullanılacak malzemeler asidik olamayan, meyve ve sebze artıkları olmalıdır. Besin yığının kuruması halinde solucanlar öleceğinden besinleri devamlı olarak nemli tutulmalıdır. Yemek atıkları olan organik atıklar ne kadar küçük olursa, solucanların bunları yemesi o kadar hızlı olur. Güneş ışığını hiç sevmeyen solucanlar için kompostlaştırma kutusundan içeri güneş ışığı girmemesi için yığının üzeri battaniye ile örtülmelidir.” dedi.
“Üretilen gübre Kartal Belediyesi park ve seralarında kullanılmaktadır”
Kartal ilçe sınırlarındaki kullanım alanlarıyla alakalı konuşan Dr. Dilek Kars konuşmasına şöyle devam etti: “Kırmızı solucanlar uygun sıcaklık ph ortamında hızla üremektedir, proje başlangıcında 100 adet olan solucan sayısı, şu anda 200 bin civarındadır. Üretimi yapılan kırmızı solucan gübresi aynı zamanda Kartal Belediyesi parkları ve serasında kullanılmaktadır. Bu sayede kimyevi maddelerle yorulmuş, canlılığını yitirmiş olan toprak verimi yaklaşık 40% oranında artmıştır. Solucan gübresinde bulunan elementlerin, bakterilerin bitkiye verdiği direnç, bitkiden ürüne direkt geçeceğinden kaliteli, bol verimli ve dayanıklı ürün elde edilmesini sağlar. Kartal Belediyesi olarak, talep eden vatandaşa bilgilendirme yapıyoruz. Talep eden herkese öncelik Kartal ilçe sınırları olmak üzere, ürettiğimiz solucanları ücretsiz temin ediyoruz. Siteler ve okul bahçelerinde uygulamalarını yapıyoruz. Pazar atıklarımızı toplayıp seramızda solucanlarımızı doyurup siyah altın elde ediyoruz.”
TÜM HABERLER