İŞ GÜVENLİĞİ
GÜNDEM
Yankı Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Yaşam Sürsün Diye sloganı ile Ataşehir, Gebze, Manisa, Ankara ve Türkiye çapında bulunan çözüm ortakları ile iş sağlığı ve güvenliği hizmetini vermeye devam ediyor.
Son zamanlarda sıklıkla duymaya başladığımız OSGB ve iş güvenliği kavramı konusunu Yankı OSGB İş Güvenliği Müdürü Çisil Özgür’e sorduk.
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi nedir?
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ( OSGB ) iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli ile birlikte işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği konularında hizmet sunmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumdur.
YANKI OSGB olarak hizmet sunduğumuz işletmelerde amacımız;
Yasalar karşısında işvereni korumak, çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumak, alınacak önlemlerle işyerini korumak.
6331 sayılı iş güvenliği kanunu işletmelere ne gibi yükümlülükler getiriyor?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Kanununun amacı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
Bu süreçte işletmeler SSK sicil numaraları ve NACE kodlarına göre; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 grupta sınıflandırılmışlardır.
6331 sayılı iş güvenliği kanunu kapsamında tüm işverenlerin 1.1.2013 tarihi itibariyle; işyerleri için risk analizi yaptırması, acil durum planlarını hazırlaması ve çalışanlarına iş güvenliği eğitimi aldırması zorunluğu yürürlüğe girmiştir. Bu tarih itibariyle bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmeler idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 50 den fazla çalışanı olan tüm işletmelerde, 1.1.2014 itibariyle de 50 kişinin altına çalışanı bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli grupta yer alan işletmelerin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurma zorunluluğu başlamıştır. Az tehlikeli grupta 50’nin altında çalışanı olan ve kamu işletmelerinde yasal zorunluluk 2016’da başlayacaktır.
Bu hizmeti nasıl veriyorsunuz?
OSGB hizmetleri İSG Kanuna dayanarak yayınlanmış olan bir yönetmelik çerçevesinde sunulmaktadır. İşletmenin çalışan sayısına ve tehlike sınıfına göre yönetmeliklerde belirlenen sürelerde isg uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin birlikte işletmelerde aktif olarak sürdürülen işleri kapsamaktadır.
Bu süreçte Yankı OSGB olarak asıl amacımız işletmede bir güvenlik kültürü oluşturarak, yönetilebilir ve sürdürülebilir organizasyonlarla çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarına katkı sağlamaktır.
İş güvenliği uzmanları; çalışanların güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlayacak süreçleri yöneterek,
İşyeri hekimleri; çalışanların öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerini, işe giriş ve periyodik muayenelerini yaparak,
Diğer sağlık personeli; işyeri hekimi ile koordineli çalışarak sağlık hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi konularında çalışarak OSGB hizmetini vermekteyiz.
Bakanlık işletmelerin bu hizmeti alma durumunu kontrol ediyor mu, ediyorsa bu süreci nasıl yönetiyor?
Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı işletmeleri iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alımı konusunda İSG Katip adı verilen bir yazılım üzerinden takip etmektedir.
Bu sistemle, işletmeninin yasal yükümlülüğüne göre hizmet aldığı OSGB, isg uzman ve işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmeleri yapılarak yürütülmektedir.
Bu hizmetleri almayan işletmelere cezai yaptırımları var mıdır?
Kanun çerçevesinde tanımlanan yükümlülükleri yerine getiremeyen işletmeler idari para cezaları ile karşı karşıya kalabileceklerdir.
Örneğin; 2014 yılı için hizmet alma yükümlülüğü olduğu halde iş yeri hekimi bulundurulmadığı takdirde 5.601 TL, iş güvenliği uzmanı için 5.601 TL, yardımcı personeli için 2.800 TL gibi aylık cezalar öngörülmüştür. Bu cezalara temel yükümlülük olan risk değerlendirme yaptırmama, acil durum eylem planı hazırlamama, iş güvenliği eğitimlerinin aldırılmaması, sağlık kontrollerinin yapılmaması gibi daha birçok cezai yaptırım eklenebilir.
Bizlere biraz Yankı ortak sağlık güvenlik biriminden bahseder misiniz?
Yankı Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri olarak 2006 yılında kurulan işletmemiz bugün yasal çerçeveye uyum açısından YANKI ORTAK SAĞLIK BİRİMİ olarak da hizmetlerini sürdürmektedir.
Dürüstlük ve ilkeli hizmet sunma amacıyla kurulan işletmemiz bugün 65 iş güvenliği uzmanı, 8 işyeri hekimi, 4 işyeri hemşiresi ve her gün bünyesine katılan yeni profesyonel kadrolarıyla büyüyen ve gelişen bir organizasyondur.
Ulusal ve uluslararası birçok işletmeye; gıda, sanayi, kimya, inşaat, otel, otomotiv, çimento, matbaa ve daha birçok dalda hizmet vermeye devam etmektedir.
FAALİYETLERLE İLGİLİ VİDEO
http://youtu.be/OrdWLP-__ck