Emekevler'in diğer yüzü
GÜNDEM
Emekevler'in diğer yüzü
Ataşehir Emekevler Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son dönemece girildi derken, Emekevler Mahallesi'ne gittiğimizde farklı bir görüntüyle karşılaştık. Emekevler'de, Belediye ile anlaşmaya varamayan hak sahipleri her ne olursa olsun, mevcut şartlarda evlerini terk etmeyeceklerini söylüyorlar. Yıkım ekiplerinin önümüzdeki günlerde olası bir müdahalesinde mahallede çatışmalar yaşanabilir.
Emekevler'in şu anki görünümü, deprem yaşamış bir kent izlenimi veriyor. Çünkü mahallede Belediye ile anlaşan vatandaşların evleri yıkılmışken, anlaşma şartlarına karşı gelen diğer vatandaşlar ise moloz yığınları arasında yaşamlarını sürdürüyor.
Ataşehir Belediyesi hak sahipleri ile anlaşma oranının %80'i bulduğunu belirtirken, anlaşmaya muhalif vatandaşlar ise bu oranın %20'yi geçmediğini söylüyorlar.
30 yıldır Emekevler'de yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, mahallenin bütün kahrını yıllardır kendilerinin çektiğini, ancak gelinen süreçte rant hesaplarının yapılarak haklarının gasp edildiğini iddia ediyorlar.
ÖTEKİLEŞTİRME Mİ YAPILIYOR?
Mahallelilerin en çok karşı geldiği noktaların başında projede kendilerine ayrılan beş blokta yaşama şartı geliyor. Müteahhit firmanın yapacağı konutların daha iyi standartlarda olacağını düşünen vatandaşlar, özellikle
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan'a yüklenerek, "Bizi sadece beş bloğa yerleştirecekler, müteahhitin yaptığı yapılarda bizleri barındırmayacaklar. Nedeni de müteahhitin yaptığı binalarda zenginler yaşayacakmış, biz o yerlere yakışmıyormuşuz. Kayhan'ın bu hareketi bizi ikinci sınıf insan konumuna düşürüyor. Bizi ötekileştirmeye çalışıyorlar. Biz ise sadece hakkımız olanı istiyoruz, bizlerinde güzel yerlerde yaşamaya hakkı var." derken, konu ile alakalı görüştüğümüz Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan ise, " Müteahhitin satış politikasıyla yapacağı dairelerle, herkese eşit daire standartı getirmek teknik olarak mümkün mü? Müteahhit 1+1 daire yapabilir, 3+1 daire yapabilir. Biz herkese eşit daireler ve-
receğiz. Hatta daha da ilerleterek eşitsizlik olmaması için zemin katları bu proje haricinde tuttuk. Bizim müteahhite karışma gibi bir şansımız yok. Nasıl isterse öyle yapar. Yine aynı insanlar birlikte oturacaklar. Niye ötekileştirilsinler? Semtin değişmiyor, komşuların değişmiyor, peki nasıl ötekileştirmiş oluyoruz? Müteahhit 'Ben beş sene sonra inşaatı yapacam.' derse ne olacak?" dedi. Mahallelilerin, "Halk Partisi olarak önce müteahhiti değil, halkı düşünün sözlerine ise Kayhan, " Önce müteahhatin ne yapacağını düşünene kadar, size nasıl bir daire verileceği düşünün. Verilecek daireler şu anki koşulların kıyaslanamayacak kadar üstünde. Sosyal tesisleri, güvenliği, yüzme havuzu olan lüks bir daireye komik bir ücret karşılığı sahip olmanın neresi ötekileştirme oluyor?" dedi.
"BELEDİYE'YE GÜVENMİYORUZ"
Ortada bir tutarsızlığın olduğunu ifade eden vatandaşlar, kendilerine her toplantıda farklı şeyler vaat edildiğini , bu yüzden Belediye'ye güvenmediklerini söyleyerek, " Konuyu CHP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'a ilettik. Kendisi Battal İlgezdi'den Emekevler'in durumunu belirten bir yazı istediğini söyledi. Biz bu yazıyı tartışacağız ve bir karar alacağız." dediler.
ALİ ŞAHİN KİM?
Ataşehir Belediyesi'ne karşı dava açan mahalleliler, dava süresince evlerinin yıkılamayacağını söylerken,
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan ise, açılan davanın bir anlam ifade etmediğini, mahkemenin ancak yürütmeyi durdurma kararı vermesi durumunda projenin durdurulacağını, bu kararın çıkmasının da mümkün olmadığını söyledi. Mahallelilerin, yaklaşık 30 evin aynı kişiler tarafından alındığı iddialarını da yanıtlayan Kayhan, "Yasa gereği bir kişiye sadece bir ev verilebiliyor. Böyle birşey mümkün değil." dedi. Dava açan mahallelilerin masraflarını Ali Şahin isimli kişinin karşıladığını da iddia eden Kayhan, " Bu komisyoncu, Emekevler üzerinden rant sağlamaya çalışıyor. Söyler misiniz bana, kim çıkarı olmadan tanımadığı birisinin avukat masraflarını öder?" dedi.
KAYHAN:" ÇIKARCILARI ZENGİN YAPTIRMAM"
Sadık Kayhan'ın kendilerine " Sizi zengin etmeyeceğim. " dediğini belirten mahalleliler, " Biz size ne yaptık? Biz zaten zengin olmak istemiyoruz. Sadece hakkımız olanı istiyoruz." derken, Kayhan ise sözlerinin arkasında olduğunun altını çizerek, "Evet öyle birşey söyledim ama bütün mahalle üzerinden kendilerine çıkar sağlamaya çalışan 7-8 kişiye bu sözü söyledim" dedi.
Yıkılan evlerin molozlarının toplanmamasını eleştiren vatandaşlar, bunun bir yıldırma politikası olduğunu söylerek, "Çevreci bir Belediye olsalardı bu şartlarda yaşamamıza müsade etmezlerdi." dediler. Sadık Kayhan ise, yıkılan evlere tek tek çalışma yapamayacaklarını, bütün evlerin yıkılmasından sonra enkazın kaldırılabileceğini ifade etti.