Dumankaya bilmecesi
GÜNDEM
Dumankaya bilmecesi
Tecrübe Dumankaya'yı dize getirdi
2009 Yerel Seçimleri öncesinde Üsküdar Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Örnek Mahallesi'ndeki Dumankaya İkon'un imar planları yapılırken, Üsküdar Belediyesi'nin yeşil alanı Dumankaya için imara açtığı, Dumankaya'nın da yan yana olan iki parseldeki yeşil alanda olan hakkını 2.5 emsale dahil ederek kullandığı ortaya çıktı. Skandalın patlak vermesinden sonra Ataşehir Belediyesi ve Dumankaya İnşaat karşı karşıya geldi.
İlk olarak Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan tarafından fark edilen skandal sonrası Dumankaya ile görüşmelere başlayan Ataşehir Belediyesi hakkını almak için çalışmalar başlattı. Ancak inşaatın hemen hemen bitmesi ve Ataşehir Belediyesi'ne ek bina vs yapmak için alan kalmaması üzerine Dumankaya İkon ile dört daire ve 1 Milyon TL'ye anlaşıldı.
DAİRELERİN ÖZELLİKLERİ
Ataşehir Belediyesine hibe edilmesi kararlaştırılan tamamı 1+1 olan daireler, Dumankaya İkon'un 13,14,19 ve 33. katlarında bulunuyor. Dairelerin üçü 55 m2, biri ise 62 m2.
NEDEN 1 MİLYON TL ALINDI?
Projenin bitme aşamasında olması ve dairelerin tamamına yakınının satılması üzerine sadece dört daire alınabildi. Geri kalan hak içinse 1 Milyon TL ödenmesi kararlaştırıldı.
MAHKEMEYE VERİLEBİLİR MİYDİ?
İnşaatın Ataşehir Belediyesi tarafından mahkemeye verilmesi durumunda ise başta Üsküdar Belediyesi olmak üzere Dumankaya İnşaat'ın büyük mağduriyetler yaşayacağı belirtiliyor. İnşaat ruhsatının altında vefat eden eski belediye başkanı Mehmet Çakır'ın imzası bulunuyor. Şimdiki Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ise o dönem imar komisyon başkanı olmasına rağmen ruhsatta imzasının bulunmadığı ifade ediliyor.
ARZIK:" KAMU ZARARI OLABİLİR"
Ak Parti Grup Başkanı Mustafa Cevat Arzık söz konusu protokolün yanlış bir uygulama olduğunu belirterek, "Burada kamu zararı olabilir. Bu durum hem Belediye başkanını hem de protokolü kabul eden meclis üyelerini sıkıntıya sokabilir." dedi. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi konu ile ilgili mecliste yaptığı açıklamada, "Eğer mahkemeye verseydik Üsküdar Belediyesi'nden bazı kişiler hakkında yasal işlem başlatılabilirdi. Ayrıca Dumankaya inşaata tek bir çivi bile çakamazdı. İflasa kadar sürükleyebilirdi. Ancak projede 300'ün üzerinde daire satılmış. Üsküdar Belediyesi'ni, Dumankaya'yı ve daire sahiplerini mağdur etmek istemedik."dedi.
KAYHAN:"BU DURUMLA İLK DEFA KARŞILAŞIYORUM"
Meclis üyelerini bilgilendirmek için kürsüye çıkan Teknik Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, "İlk defa böyle birşeyle karşılaştım. Yeşil alanda verilen imar hakkının, yan kısımdaki alanda kullanılması kararlaştırılmış. Bunu yapmak zorundaydık. Bu uygulama bu güne kadar yaşanmış bir olay değil. Bunu fark etmek tecrübe meselesidir." dedi. Kayhan'ın konuşması sırasında söz alan AK Parti meclis üyesi Muhterem Memiş, "Burada bir haksızlık var. Firmanın mağdur edilmesi söz konusu. Adam kanunen hakkı olan yeri kullanmış." dedi.
İLGEZDİ: "BÖYLE BİR HUKUKSUZLUĞUN SAVUNULDUĞUNU İLK DEFA GÖRÜYORUM"
Seslerin yükselmesi sonrası son olarak kürsüye çıkan Başkan İlgezdi, "Burada bir hukuksuzluk yapılmış ve arkadaşlarımız bunu fark ederek belediyeye dört daire ve 1 milyon lira kazandırmışlar. Dünyada böylesi bir hukuksuzluğun bu kadar savunulduğunu ilk defa görüyorum. Allah'tan korkun. Örnek Mahallesi'ndeki insanlar imar diye inim inim inlerken, Büyükşehir'e dere yatağına bu imarı nasıl verdiniz diye sormuyorsunuz, Üsküdar Belediyesi'nin nasıl ruhsat verdiğini, nasıl hukuksuzluk yaptığını, nasıl peşkeş çektiğini sormuyorsunuz, Ataşehir Belediyesi'ne bu kadar para kazandırmışız, bunu mu soruyorsunuz?" dedi.
TÜM HABERLER