Cumhuriyete karşı bu tavır niye?
GÜNDEM
Ataşehir'de Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında dikkat çeken durumlar ve yaşanan ilkler...
Tüm resmi bayram kutlamalarında gelenekselleşmiş birçok durum, artık hafızalarda anı olarak kalacak gibi.
Bunların başında herkesi hayrete düşüren, İstiklal marşından önce Cumhuriyete, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına duyulan vefa borcunun karşılığı olan saygı duruşunun kaldırılması geliyor.
Bu tavırlara ve anlayışa, "anlamak mümkün değil" demeyeceğiz artık. Çünkü, "Anlayın artık biz Atatürk ve silah arkadaşlarına vefa borcu duymuyoruz, onun için de saygı duruşuna gerek görmüyoruz." demeye getiriliyor.
Bunu açıkça ifade etme yerine "Anlayan anlasın" diyerek uygulanıyor, uygulatılıyor..
İkinci dikkat çeken olay, çelenk koyma töreninde, Ata'ya saygı ifade eden, minnettarlığın ifadesi olan, bayramlarımızın vazgeçilmezi Atatürk heykeli önüne çelenk koyma geleneğinin artık olmaması. Eskiden isteyen her siyasi parti, STK'lar hazırladıkları çelenkleri törende heykel önüne bırakır, saygı duruşu ve törene katılırlardı.
Şimdiki uygulamada sadece Kaymakamlık, Belediye ve Garnizon Komutanlığı çelenk koyabiliyor. Diğer çelenkler resmiyette tanınmıyor, gayriresmi olarak görülüyor.
Bu anlayış ve uygulamada görüldüğü gibi saygı ve minnettarlık ifade eden çelenk koymak hakkı ipotek altına alınıyor. STK'lara yasaklanıp gayriresmileştiriliyor. "Cumhur" ve STK'lar yok sayılıyor.
Ankara'daki Cumhuriyet yürüyüşüne konulan yasağa değinmeye gerek yok, "Cumhur"a verilen değer tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gözü önünde cereyan etti.
Ataşehir'deki törenlerde dikkatimizi çeken birkaç noktaya değinmeden geçmeyelim.
Birincisi diğer ilçelerdeki çelenk koyma ve kutlamaları bilmiyoruz ama Ataşehir'de AKP çelenk koydu.
Hükümet politikasına muhalefet anlayışı mı? Bilmiyoruz.
Öğretmen evindeki kutlama kabul töreninde AKP adına iki genç temsilci katıldı. İlçe başkanı ve yöneticiler yoklardı.
Yine Ataşehir'de MHP Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılmadı. Bu katılımcıları hem şaşırttı, hem de herkes yadırgandı. Ne çelenk töreninde, ne kaymakamlık kabul töreninde, ne de bayram töreninde MHP ve temsilcileri yoktu.
Bu anlayışta bayramı ya da kutlamaları boykot gibi yorumlandı.
Kaymakamlık kutlama töreninde dikkat çeken bir hususta İlçe Müftülüğü protokolde üçüncü sırada yer alırken, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün protokol sıralamasında sonlarda yer almasıydı.
Gazete Ataşehir çalışanları olarak izlenimlerimizi yazdık. Siz okuyucularımızın görüş ve yorumlarınızı bekliyoruz.
TÜM HABERLER