ÇUKUROVA GÖÇMEN KUŞLARI AĞIRLIYOR
GÜNDEM
Türkiye'nin en önemli sulak alanlarını barındıran Çukurova, kış ortasında çoğunluğu Kuzey Avrupa'dan göçen kuşlara ev sahipliği yapıyor.
Adana'nın lagünler ve
yaban hayatı geliştirme sahaları açısından zengin bir potansiyeli bulunuyor.
Çukurova'nın merkezi konumundaki Adana'daki Akyatan, Ağyatan ve Yumurtalık lagünleri ile Seyhan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, kasım-aralık aylarında gelip şubat sonunda giden göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor. Su kuşları, bu dönemde kış mevsiminin ılık geçtiği Çukurova'da konaklıyor.
Adana, üçte ikisi Kuzey Avrupa'dan göç eden olmak üzere aralarında flamingo, gri balıkçıl, kervan çulluğu, tarakdiş, kaşıkçı, sumru, alaca yalıçapkınının da bulunduğu 70'e yakın kuş türünün uğrak yeri.
Adana'nın sahip olduğu bu doğal hayat zenginliği içinde önemli yer tutan kuşlar, her yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Doğa Araştırmaları Derneğince sayılıyor.
GEÇEN YIL 183 BİN SU KUŞU SAYILDI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Adana Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova deltasının İstanbul ve Artvin üzerinden gelen kuş göç yollarının kesiştiği, buradan Hatay'ın Belen ilçesi üzerinden Afrika'ya uzanan kuş göç yolunun en önemli kavşaklarından olduğunu belirtti.
Sahada her yıl bu dönemde uluslararası bir organizasyonla su kuşlarının sayımının yapıldığını ifade eden Atmaca, bu yılki sayımlara başladıklarını aktardı.
Atmaca, "Bölgemizde geçen yıl yapılan sayımlara göre 72 türe ait 183 bin su kuşu sayımı yapıldı. Sayımlar kuş göçlerinin minimuma indiği dönemde yapılmaktadır. Bu tür çalışmalar, envanterin ortaya konmasının yanı sıra başka açılardan da önemlidir. Bu sayımlar yapılırken sadece kuşlar sayılmamakta, habitat incelemesi de yapılmaktadır. Bu sayımlar, habitatlardaki değişimler, kaçak avcılık, balıkçılık faaliyetleri ve ekosistemdeki değişikliklerin gözlemlendiği kayıt altına alındığı önemli çalışmalardır." dedi.
TÜM HABERLER