ATAŞEHİR’DE EĞİTİMCİLERE GERİ DÖNÜŞÜM SEMİNERİ
GÜNDEM
Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından Novada AVM’ de anaokulu öğretmenlerine yönelik olarak verilen kahvaltıdan sonra “Eğiticilerin Eğitimi Semineri”ni gerçekleştirdiler.
Daha önceleri çocuklara yönelik yapılan çalışmaları bu kez eğiticilere vermeyi planlayan Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü; kahvaltıdan sonra Cemal Süreya Etkinlik Salonun da, Taşınabilir Pil Üreticileri İthalatçıları Derneği ve Deha Biodizel firma yetkililerinin katıldığı atık pil ve atık yağ konulu eğitim semineri düzenledi.
Eğiticilerin Eğitim Semineri’ne; Evsahibi sıfatıyla Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal ve ekibinin yanı sıra Milli Eğitim Şube Müdürleri Orhan Kuzu, Ercan Metin ve Ahmet Özgenç ile firmaların yetkilileri ve Anaokulu müdür ve öğretmenleri katıldı.
“ BU BİR ANLAMDA EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ ŞEKLİNDE BİR ÇALIŞMA”
Seminer başlamadan önce gazetemize açıklamalarda bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, katılımcıların öğretmenler olduğunu söyleyerek şunları söyledi:
“ Bildiğiniz gibi daha önceleri çocukları toplayıp geri dönüşümle ilgili farkındalıkları arttırmak için bir takım eğitimler yapıyorduk. Şunu fark ettik, o toplantıya hangi çocuk katılıyorsa o kadar çocuğa anlatabiliyoruz. Bunu üzerine şöyle düşündük. Onların öğretmenlerini buraya davet edelim, öğretmenlere geri dönüşümü anlatalım onlarda girdiği sınıftaki her çocuğa anlatsınlar. Dolayısıyla bu bir anlamda “Eğiticilerin Eğitimi” şeklinde bir çalışmaya döndü. Bugün Anaokulu öğretmenlerini davet ettik. Neden Anaokulu derseniz, atık pillerle ilgili olarak bir yarışma başlayacak ve en çok atık pil toplayan Anaokullarımıza ödüller var onun için buradayız” dedi.
“1 LİTRE ATIK YAĞ 1 MİLYON LİTRE SUYU KİRLETİYOR”
Bu çalışmayı Taşınabilir Pil Üreticileri İthalatçıları Derneği ile birlikte yaptıklarını söyleyen Kartal
; “Tap Ataşehir ve Kadıköy Belediyeleri ile birlikte bu projeyi pilot olarak yapıyor. Pilleri ithal edenlerin belli oranlarda atık pil toplamaları gerekiyor. Bugün burada hazır öğretmenlerimizi toplamışken bitkisel yağları da programımıza aldık. Bildiğiniz gibi 1 Litre atık yağ 1 milyon Litre suyu kirletiyor. Bu önemli bir oran” diye konuştu.
Deha Bitkisel Atık Yağ Firmasının genel Müdürü Yüksek Kimya Mühendisi Nihal Sözbir Karakuş yaptığı konuşma da ;
“ Türkiye genelinde bitkisel atık yağları toplayıp Biodizel’e dönüştürüyoruz. İki yıl önce ilk tesisimizi kurduk ve faaliyetlerimize başladık. Atık yağları toplayarak çevre ve insan sağlığını koruyoruz hem de ekonomik değeri olan bu atık yağları olması gerektiği Biodizel’e çevirip ülkemizin ekonomisine katkıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal Belediyenin çevre konusunda ve geri dönüşümle ilgili çalışmalarından söz ederek, bu eğitimi daha önce çocuklarımıza veriyorduk. Bunu yetersiz gördük ve öğretmenlerimizle paylaşmak istedik. Anaokulları ile ilgili proje hakkında bilgiler verdi ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek sözü diğer konuşmacılara bıraktı.
Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü uzman Kimyager Betül Gür; Slayt gösterisi ile Çevre müdürlüğünün çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
“ÇEVRE KONUSUNDA ATAŞEHİR BELEDİYESİ ÖNDE”
Bilgilendirmenin ardından Ataşehir Milli Eğitim Şube Müdür Ahmet Özgenç yaptığı konuşmasında;
“ Bu seminerin Ataşehir’e ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum. Çevre ile ilgili gözlemlerime göre Ataşehir Belediyesi çok önde. Çevreye çok duyarlı bir müdürümüz var. Bu konuda kendilerini ve Ataşehir Belediyesi mensuplarını tebrik ediyorum” dedi.
“ ÇEVRE SADECE BİZİM DEĞİL TÜN CANLILARIN”
Türkiye’de çevre duyarlılığının yeni başladığını söyleyen Özgenç;
“ Kendimize ait olanı korumaya çalışıyoruz ama hepimizin faydalandığı alanlarda çok hassas değiliz. Oysa çevre şahıs olarak sadece bizim olmadığı gibi yaşayan insanların da değil. Çünkü çevrede yaşayan diğer canlılarda var” diyerek çevreye olan duyarlılığını dile getirdi.
“FARKINDALIĞIN KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLATILMASI ÖNEMLİDİR”
İlk olarak atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesi ile ilgili bilgi veren TAP yetkilisi Yüksek Kimya Mühendisi Savaş Arna;
“Avrupa ülkelerinde olduğu gibi farkındalığın küçük yaşlarda başlatılması özellikle çocukların üzerinde çok önemli etkileri bulunmaktadır. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş atık pillerin kontrolsüz biçimde çevreye atılması çevre kirliliğine yol açar. Çünkü türlerine göre pillerin bünyelerinde ağır ve farklı metaller ve kimyasal bileşikler vardır. Piller kimyasal enerjinin, elektrik enerjisine dönüştüğü sistemlerdir. Onun için pillerin mutlaka çöpe atılmamalı ayrı toplanmalıdır. Ataşehir Belediyesi ile 2010 yılında başlayan işbirliği süresince 54 ton atık pil toplanmıştır” dedi.
Deha Bitkisel Atık Yağ Firmasının gele Müdürü Yüksek Kimya Mühendisi Nihal Sözbir Karakuş seminerde atık yağların zararlarını ve bu operasyonu bütün Türkiye’de nasıl yaptıklarını, şirketlerinin genel yapısını anlattı. Atık yağların dökülerek yanlış kaynaklara geçerse insan sağlığına ne kadar zarar verdiğini, menüye dönüştüğünde nasıl faydalı olabileceğini ve dünyadaki durumlardan bahsetti.
Seminer sonrası katılımcılara Ataşehir Belediyesinin TAP ile birlikte hazırladığı geri dönüşüm kutuları ve bilgilendirici broşürler dağıtıldı.
TÜM HABERLER