© Gazete Ataşehir 2020

“Alevilerin öğretisi hak için eşitlik ve adalete dayanır”

Ataşehir İçerenköy Mahallesi’nde faaliyet gösteren Pir Sultan Kültür Derneği Kadıköy Şubesi ve Cemevi yeni seçilen yönetimi Ataşehir yerel basınıyla tanışmak için kahvaltılı toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan dernek sözcüleri; Yüzyıllardır bu toplumda kadın, erkek, büyük, küçük el ele omuz omuza veren Alevilerin öğretisi hak için eşitlik ve adalete dayanır. Alevi sorununun çözümü, öncelikle sorunun toplumun bütününün siyasal sorunu olduğunu kabul etmekten geçmektedir. Bu anlamda iktidar, Alevileri salt kendi inançları doğrultusunda istemlerde ve çözüm önerilerinde bulunan bir topluluk olarak görmekten vazgeçmelidir” düşüncelerini dile getirdiler.

Deneğin İçerenköy’deki binasında verilen kahvaltıda dernek yönetimi tarafından yapılan basın açıklamasın da Pir Sultan Abdal ve dernek çalışmalarıyla ilgili basına bilgi verdiler.

"TÜM SOSYAL FAALİYETLERİMİZDE SİZLERİ GÖRMEK İSTERİZ"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı İsmail Ay; “ Pir Sultan Abdal Derneği İçerenköy Cemevi yönetimi olarak her şeyden önce Ataşehir ’deki basın mensubu arkadaşlarla tanışmak ve istişarelerde bulunmak istedik. Bizleri kırmayarak davetimize iştirak ettiniz. Hepinize teşekkür ediyorum. 2 yıl görev süremiz boyunca istiyoruz ki siz değerli basın mensubu arkadaşlarla süreç içinde her zaman birlikte olalım ve derneğimizin tüm sosyal faaliyetlerin de de sizleri yanımızda görmek istiyoruz” dedi.

PİR SULTAN ABDAL, YEDİ ULU ALEVİ OZANINDAN BİRİDİR”

 Daha sonra şube sözcüleri İlhami Şimşek ve Nilgün Özdemir tarafından yapılan açıklamada Pir Sultan Abdal ile ilgili olarak; Pir Sultan Abdal, yedi ulu Alevi ozanından biridir. Kişiliği, sanatı ve direnişi ile günümüzde de güncelliğini ve haklılığını korumaya devam etmektedir.

Pir Sultan, kendi çağının acılarına ancak direnişle son verileceğine inanmıştır. Alevi öğretisindeki eşitliği, paylaşımcılığı şiirleriyle dile getirmiştir. Alevi inancının en belirgin özelliklerinden birisi de ne pahasına olursa olsun haksızlığa, sömürüye, zalimin zulmüne karşı olmaktır. Pir Sultan Abdal, Osmanlı Devleti’nin halk üzerindeki baskı, sömürü ve zulmüne karşı çıkmış bir halk öncüsüdür. Sarayın baskı, sömürü ve zulmüne fiilen karşı çıkmanın yanında şiirleriyle Alevi kültürünün özünü dile getirmiştir” denildi

“DERNEĞİMİZ, PİR SULTAN ÖĞRETİSİNİ BENİMSEMİŞTİR”

Aleviliği bir yaşam biçimi, felsefe ve yol kabul eden Pir Sultan öğretisini benimsediklerini dile getiren sözcüler derneğin amaçlarını da şöyle açıkladılar: “Derneğimiz; Aleviliği bir yaşam biçimi, felsefe ve yol kabul eden Pir Sultan öğretisini benimsemiştir. Pir Sultan’ın yaşam felsefesi doğrultusunda sosyal kültürel çalışmaları yapmak, başta Anadolu Alevi kültürü olmak üzere tüm kültürleri yaşatmak, geliştirmek ve yaymanın yanı sıra demokrasi, laiklik ve insan hakları gibi evrensel değerlere sahip çıkmaktır. PSAKD olarak, Pir Sultan’ın felsefesini ve isyanını mirasımız ve yolumuz olarak görüyoruz. Eşitlik ve adaletin tesis edildiği, laikliğin tam anlamıyla hayat bulduğu bir ülke yaratmak için mücadele ediyoruz” şeklinde ifade edildi.

“DİN VE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ, HOŞGÖRÜYÜ, İNSAN HAKLARINI İLKE EDİNMİŞTİR”

Alevilik, dünya görüşlerine açık, aydın ve doğaya bağlı hümanist bir inanç felsefesidir diyen sözcüler ilkeleriyle ilgili şu görüşleri paylaştılar: “Alevilik, tarih boyunca ekonomik, kültürel ve siyasi ortaklıkta insanı insan olarak odak noktasında görmüştür. Böylece din ve inanç özgürlüğünü, hoşgörüyü, insan haklarını ilke edinmiştir. Alevi inancına göre tanrı insan içinde vardır. O nedenle Alevilikte büyük önem taşıyan kadın ve erkek eşitliği kültürel alanda da hayat bulmuştur. Yüzyıllardır bu toplumda kadın, erkek, büyük, küçük el ele omuz omuza veren Alevilerin öğretisi hak için eşitlik ve adalete dayanır. Alevi sorununun çözümü, öncelikle sorunun toplumun bütününün siyasal sorunu olduğunu kabul etmekten geçmektedir. Bu anlamda iktidar, Alevileri salt kendi inançları doğrultusunda istemlerde ve çözüm önerilerinde bulunan bir topluluk olarak görmekten vazgeçmelidir. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği; ırk, dil, inanç, cinsiyet ve sosyal görüş ayrımı gözetmeksizin laiklik ve demokrasiden yana herkesle buluşmayı önemsemektedir. Pir Sultan’ı çağımıza taşımayı, çağımızın değerleri ile yorumlamayı, onun ilkelerini, yaşam felsefesini, demokratik ve laik bir Türkiye yaratmayı ve barış tesis etmeyi ilke edinmiştir” düşüncelerini bir kez daha dile getirdiler.

Açıklamalardan sonra toplantı, soru cevap şeklinde devam eden sohbet sonunda toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

2 yıl görev yapacak yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

İsmail Ay                             Başkan

Ali Mola                               Sekreter

Vahap İnal                          Sayman

İlhan Şimşek                      Yön.K.Üyesi

Nilgün Özdemir                Yön.K.Üyesi Şube sözcüsü

Hıdır İğde                            Yön.K.Üyesi

Erdem Göylüler               Yön.K.Üyesi      

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER