Acil Durum Ve Yangın Davranışları
GÜNDEM
Ofis Ve Konut Binalarında Acil Durum Ve Yangın Davranışları
1. Ofis ve konutlarda yöneticilik yapanların Acil Durum ve Yangın sorumlulukları, nelerdir?
Ofis binaları ve konut binalarının acil durum ve yangın konularındaki sorumluluk bina yöneticilerine aittir.
Öncelikle konut yöneticilerini ilgilendiren temel hususları kısaca şu şekilde açıklayabiliriz.
Konut ve site yöneticilerinin acil durum ve yangınla ilgili görev ve sorumlulukları, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik ve İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’te belirtilmiştir. ( Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik madde 48 )
Konutların projeye uygunluğu Belediyeler tarafından kontrol edilerek oturma izni verilmektedir. Yöneticiler, ortak kullanım için yapılmış olan kaçış yollarının kullanılır durumda olmasından sorumludur. Kaçış yolları amacı dışında veya şahsi kullanım alanı olarak kullanılamaz. Olası bir acil durum sırasında oluşacak zararlardan yöneticiler sorumludur. ( Madde 38.)
Yukarıda bahsedilen hususlar yeni binaları kapsamakta olup, 2002 yılı öncesi yapılmış olan konutlarda, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik’in Onuncu Kısım Birinci Bölümünde yer alan Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler madde 158’de yer almaktadır.
İlave çıkış ve kaçış merdiveni, yağmurlama sistemi, yangın dolabı ve itfaiye su alma ağzı, algılama ve uyarı sistemi gibi sistemlerin tamamlatılması gereği (Madde 141- 144) kat malikleri ve mal sahiplerinin sorumluluğundadır.
2. Konutlarda yangın önleyici tedbirlerle ilgili ödenekler, nasıl karşılanacaktır?
Yangınla mücadele için gerekli giderler bina sahibi, kat mülkiyetine tabi binalarda kat malikleri ve bina yöneticileri, diğer özel kurum ve kuruluşlarda işyeri sahipleri tarafından, tüzel kişiliklerde ise ana sermayeden karşılanır. Binaların yangından korunması için sarf olunması gerekli olan bu ödenekler başka bir amaçla kullanılamaz, şeklinde açıklanan hüküm, ikinci fıkrada: Yangınla mücadele amacıyla alınması zorunlu olan mal ve hizmetlerde herhangi bir sebep ileri sürülerek kısıtlama yapılamaz, şeklinde açıklanmaktadır. ( Madde. 135 )
3. Ticarethane, ofis, vb. gibi birden çok maksatla kullanılan binalarda yöneticilik yapanların yasal sorumlulukları, nelerdir?
Birden çok işyerinin bir arada bulunduğu binaların yöneticileri sadece Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik değil, “6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu” ve kanun kapsamında hazırlanarak yürürlüğe girmiş olan “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik” ve İSG Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümlerinden de sorumludur.
İşverenler ve işveren vekilleri, kendi işyerlerine ait risk değerlendirmesinin yapılmasından ve acil durum planlarının hazırlanmasından sorumludur.
İçinde birden çok işyeri bulunan binaların yöneticileri, her bağımsız işyerinden acil durum planı ve risk değerlendirmesi yaptırmasını istemelidir.
Bina yönetimi yılda bir kere yapılması zorunlu olan acil durum ve tahliye tatbikatlarının planlamasını yapar. Bina Yönetimi tahliye tatbikatının yapılacağını yazılı olarak 3 gün önceden itfaiye, komşu bina ve kolluk kuvvetlerine bildirmelidir.
Birden çok işyeri bulunan binaların ortak yönetiminden sorumlu yöneticiler, acil çıkışlar, yangın dolapları ve yangın söndürücüler, acil durum aydınlatma ve yönlendirme işaretleri, acil durum asansörü gibi acil durum sistemlerinin idamesinden sorumludur.
Bina yüksekliklerine göre asansörlerin yangın senaryosuna uygun çalıştırılması, acil durum asansörünün kullanılması gibi hususlarında yer aldığı asansör çalıştırma talimatını hazırlatarak kullanıcılar tarafından uyulmasını sağlayacaktır.
4. Birden çok işyeri bulunan binalardan tahliye, nasıl olacaktır?
İşyerlerinde kaçış yolu olarak düzenlenen alanlar, çalışan sayısı da dikkate konutlardan farklı olarak düzenlenmiştir.
Birden çok işyeri bulunan ofis binalarında ve ticarethanelerde her bağımsız birimin tahliye sorumlusu ve yangın sorumlusu belirlenerek, ortak yönetime bildirilmelidir. Bina yönetimi acil durum planını hazırlarken bu isimleri, acil durum planına eklemelidir.
Kat tahliye sorumluları, tüm katın boşaltıldığından emin olduktan sonra katın emniyetini alarak, binayı terk eder ve toplanma alanına giderek bina yönetimine mevcut durumu rapor etemlidir.
5. Toplanma bölgesindeki davranışlar nasıl olmalıdır?
Toplanma bölgesinde her birim kendi çalışanını sayarak eksik olup olmadığını, belirler. Hava şartlarına bağlı olarak toplanma bölgesinde kalınarak veya daha emniyetli bir alan seçilerek öncelikle yaşlı ve çocuklar emniyete alınmalıdır. Özellikle depremden sonra uzun süre binaya girilemeyecek olması yaşlı ve çocukların emniyetinin sağlanması için farklı önlemlerin alınmasını gerektirir. Bina yöneticileri olası acil durumlara karşı planlarını hazırlarken;
- Engelli çalışanlar için tahliye sırasında yardımcı olacak refakatçi belirlemelidir.
- Şeker ve diyaliz hastalarının tespiti yapılarak, yardım alınacak kurumları belirlemelidir.
- Yaşlı ve yalnız yaşayan bakıma muhtaç kişilerin tespiti yapılmalıdır.
- Bir yönetimin sorumluluğunda bulunan binaların ve kişilerin sayısı dikkate alınarak yaralıların ayrıştırılması için triaj merkezi oluşturulmalı, olası acil durumda yaralıların, sağlık merkezlerine nakli sağlanmalıdır.
6. Acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için hangi eğitimler alınmalıdır?
Yöneticiler, acil durum planının hazırlanması ve ekiplerinin oluşturulması ve eğitiminden sorumludur.
Konutlarda meydana gelebilecek mutfak yağ yangınları ve doğalgaz yangınlarına karşı önlem olarak eğitim planlanmalı ve eğitim vermeye yetkili kurumlardan hizmet alınmalıdır. Öncelik, ilk müdahale söndürücüsünün/ yangın dolabının kullanılması ve tahliye davranışlarının öğretilmesi olmalıdır.
İşyerlerinde eğitimler, yıllık İSG eğitim planı kapsamında planlanmalı ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri ve yetkili kurumlardan hizmet alınmalıdır.
Eğitimlerin kapsamında ev ve işyerlerinde yangına sebep olacak davranışlarda yer almalıdır. Özellikle çocukların bulunduğu ortamda eğitim verilirken yanlış anlaşılmaların önlenmesi için anlatılan diyalog ürkütücü olmamalı ve çocukların davranışlarında bozukluk oluşturmamalıdır. Çocuklar için planlanacak acil durum eğitimleri için mutlaka çocuk psikoloğundan destek alınmalı ve diyalog paylaşılmalıdır.
Hazırlayan: Yankı Eğitim Danışmanlık & Yankı OSGB
http://youtu.be/OrdWLP-__ck