© Gazete Ataşehir 2020

9 SORUDA İÇERENKÖY PLANLARINA CEVAP ARANDI

İçerenköy Mahalle Muhtarı Sırma Doğru’nun girişimleriyle gerçekleşen İçerenköy imar planları ile ilgili bilgilendirme toplantısında akla gelecek sorulara da cevap arandı.

Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan ve İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan’ın konuşmalarının ardından  

1993-2016 onaylı Nazım İmar Planları, D rumuzlu konut alanları ve süreç hakkında genel bilgi veren İBB Şehir Planlama Müdürlüğü Raportörü Gökhan Yazıcı; “6 aydır Ataşehir ilçesiyle ilgili plan sürecini arkadaşlarımızla çalışıyoruz. 2020 yılı planlar için artık bitirme süreci olacak. Bu yıl çözmek istiyoruz. 1/1000 Ölçekli Planları inceleyip İBB Meclisi’ne sunacağız” diyerek konu ile ilgili hazırladığı soruları yine uzman gözüyle yanıtladı.

İşte 9 soruda İçerenköy halkının kafasında oluşan olumsuzluklara cevap arandı.

 İBB Şehir Planlama Uzmanı Gökhan Yazıcı 1993 yılında hazırlanan planla şimdiki plan arasında siyah beyaz kadar fark var diyerek 9 soruda planla ilgili kafalarda oluşacak soruları da yanıtladı.

 İşte o sorular ve cevapları.

*D rumuzlu alan içerisinde her yer 15 kat, 2.07 emsal mi?

Bu alan içinde hiç birisinin birbirinden farkı yok. Yani üzerinde konutta yazsa, parkta yazsa, yeşil alanda yazsa fark etmiyor. Herkesin alacağı 15 kat ve 2.07 emsal.

*Kendim evimi yıkıp yapamaz mıyım?

Çok sorulan sorulardan biri. Yapamazsınız. Neden yapamazsınız. Çünkü bu planın çözülebilmesi için mutlaka ortak hareket etmek gerekiyor. Birliğin sağlanması gerekir. Herkes kendi yerini yapmaya kalkışırsa ve böyle bir sürece girilirse davalar sürecek farklı bir şekilde devam eder.

*Parselimde donatı varsa inşaat hakkım yok mudur?

Hiçbir şekilde fark etmiyor. İster park olsun ister başka bir şey olsun hepinizin inşaat hakkı var.

*Evim nerede ise orada ev istiyorum, yerimi değiştirmek istemiyorum olmaz mı?

En çok sorulan sorulardan biridir. Evim neredeyse orada istiyorum. Yerimi değiştirmek istemiyorum olmaz mı? Ben sokağıma alıştım, binama alıştım aynı sokakta kalmak istiyorum. Böyle bir imkân yok. Böyle bir imkân yaratılırsa başka bir sorunla karşı karşıya kalınır. Buda aslında çözümsüzlüğü beraberinde getirir. Çözüm yine aynı alan içinde olacak. Yani bu mahallenin herhangi bir yerinde çözüm olmayacak. D rumuzu alan planda ne ise bu alan içinde inşaat hakkınız değerlendirilecek. Başka yerde değil komşu parselde olacak.

*1/1000 ölçekli plan ne zaman çıkacak?

Bu yıl içinde en kısa zamanda birkaç ay olabilir.

*İptal edilen D rumuzlu alanlara ait plan notunda ne gibi değişiklikler yapılacak?

Mahkeme kararıyla bu alanlar ilgili bir plan notu iptal edildi. Yeni bir plan için hazırlık yapıldı. Bölge İdare Mahkemesi bu kararı kaldırdı ve süreç yeniden bir ivme kazandı. Ardından Ataşehir Belediyesi’nden 1/1000 Ölçekli Planları göndermesini istedik. 2020 yılı planlar için artık bitirme süreci olacak. Bu yıl çözmek istiyoruz. 1/1000 Ölçekli Planları inceleyip İBB Meclisi’ne sunacağız. Teknik değerlendirmeler yapılıp en kısa sürede çözülecek”.

*Çok sayıda parselin bir araya gelmesi zor olmayacak mı?

Yüzde yüz sonuçta bir memnuniyet ve çözüm kolay değil. Belki sürecin zor aşamalarından biri ama herkes şöyle düşünmeli. Ben 27 yıl oldu hem inşaat hakkım yok önüme bir plan gelmiş 2.07 emsal veriliyor ve inşaat hakkım saklı kalıyor. Burada birazda uzlaşmacı olmak lazım.

*Kentsel tasarım projesi aşamasında müteahhitlik hizmetlerinde kandırılır mıyım?

Buda en çok sorulan sorulardan biri. Bu süreci iyi yönetmek lazım. Yaptığımız planın sınırları belli olacak. Sürecinde iyi yönetileceğine inanıyorum.

*Başka bir çözüm yolu yok mu?

Belki iki tane çözüm yolu var. Bunlar zaten klasik çözüm yolları. Bunlardan bir kısmınızın D rumuzlu alanlarda kalan parsellerin bir kısmına inşaat hakkı verilmiş, bir kısmı da yine donatı alanı olarak ayarlayabiliriz. Ama buda bir başka soruna yol açar.   İkincisi 18.Madde diye bir uygulama var. Planda böyle bir şey önerilebilir fakat uygulama şansı nerede ise yok. Genelde bu madde binaların olmadığı alanlarda uygulanır. Demek ki bizim burada çözüm yolumuz aslında mevcut D rumuz alanları ilgili çözüm alanlarımızdır.

Planlar üzerinde yapılan bu bilgilendirmeler sonucunda Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan ve İBB Şehir Planlama Müdürlüğü Uzmanı Gökhan Yazıcı vatandaşların sorularını da alarak gerek görülürse başka bir toplantıda gerekli bilgilendirmeleri yapacaklarını söylemelerinden sonra toplantı sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER